Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 9 Juny 2016
Estrenem una novetat molt important a l'aplicació NaturaList: a partir d'ara es poden entrar llistes completes mitjançant l'aplicació!
Les dades entrades com a llistes completes són molt més valuoses que les observacions casuals aïllades, ja que no mostren només algunes observacions aïllades, sinó que informen sobre tot el que hem detectat i, per tant, de manera implícita, també sobre totes aquelles espècies que no hem detectat. Aquesta informació permet fer anàlisis molt més precises per estudiar els canvis en la distribució o la fenologia de les espècies.

Com enviar llistes completes amb l'app NaturaList?

És molt senzill enviar llistes completes mitjançant l'aplicació. Hi ha dues maneres, aquí us expliquem la més senzilla i més similar a la manera d'entrar-les mitjançant la web www.ornitho.cat. Aquesta manera permet entrar llistes completes tant a temps real (al mateix moment que som al camp fent observacions), com en diferit (en qualsevol moment després de fer les observacions, ja sigui just després o dies més tard). A l'aplicació s'anomena "per llista més tard" i s'hi accedeix des del menú lateral esquerra, però recorda que també serveix per introduir llistes a temps real!
Si entres les dades a temps real, a la primera pantalla on esculls el dia i l'hora pots posar un valor provisional, i quan acabis la llista completa et demanarà novament el temps i podràs indicar l'hora real d'inici i de fi de la llista.
 Hi ha una segona manera d'entrar llistes completes més diferent de com es fa al web. És una opció que requereix més esforç i, per tant, la recomanem si estàs fent una prospecció molt exhaustiva, ja que es basa en indicar a temps real la posició on detectes cada ocell o grup d'ocells. Aquesta opció només permet entrar dades a temps real, i al mòbil s'anomena "per llista al camp", o bé hi pots accedir amb l'icona superior dreta del menú superior.
 Esperem que amb aquesta nova eina t'animis a introduir més llistes completes que mai!

Dijous 9 Juny 2016
Al Comitè Avifaunístic de Catalunya (CAC) estem d’enhorabona!

Donem la benvinguda a un nou projecte que esperem que sigui del vostre interès: el Butlletí del CAC. Acabem de publicar el primer número, que es pot descarregar des del web de l’ICO. Inclou articles sobre les subespècies de cotxa blava, falcó pelegrí i còlit gris a Catalunya, l’informe d’ocells rars dels anys 2012, 2013 i 2014 i una fitxa d’identificació de becadells en vol.

El Butlletí del CAC és una publicació anual, gratuïta i en format digital. Els seus continguts seran:
·  L’informe anual del Comitè Avifaunístic de Catalunya.
·  Articles en profunditat:
    o Sobre estatus d’espècies escasses o rares a Catalunya.
    o Sobre identificació de tàxons presents a Catalunya.
    o Sobre fenòmens irruptius o arribades massives d’espècies rares o escasses.
·  Notes breus:
    o Sobre observacions interessants realitzades a Catalunya.
    o Sobre canvis taxonòmics amb gran impacte a la Llista Patró dels Ocells de Catalunya.
    o Sobre criteris d’homologació d’algun dels tàxons homologables pel CAC.
·  Notícies relacionades amb el Comitè Avifaunístic de Catalunya.

Aprofitem l’ocasió per animar a qualsevol observador que disposi d’aquest tipus de dades a publicar-les al Butlletí tot posant-se en contacte amb el CAC:cac@ornitologia.org

Esperem que aquesta iniciativa engresqui als ornitòlegs catalans i d’arreu tant com ens engresca a nosaltres i que, amb la col·laboració de tots, assoleixi l’èxit que desitgem en el dia del seu naixement.

Salutacions i sort al camp!

Marcel Gil
Coordinador del Comitè Avifaunístic de Catalunya

Dijous 9 Juny 2016
S’han programat diversos cursos d’anellament per a la tardor, tant cursos flash d’un cap de setmana, com cursos d’introducció al Zoo de Barcelona.

Si hi estàs interessat, consulta al programa de cursos.
 

Dijous 9 Juny 2016
Minoves, Q. & Dalmau, J. 2016. Els ocells de la Seu. Editorial Mesclant, 104 pàgines.

Nova publicació sobre els ocells de la Seu després de Els Ocells del Segre a la Seu (2000) que en el seu moment va publicar Jordi Dalmau i que ha estat el llibre de referència ornitològica local fins ara. Aquest llibret de 104 pàgines és un catàleg actualitzat dels ocells del municipi i àrea d’influència  i abasta una zona més àmplia més enllà del riu. A més, aquesta obra, a la vegada, és el treball de recerca de batxillerat del primer autor, Quim Minoves, i ha estat seleccionada com a finalista en els treballs de recerca de la Societat Catalana de Biologia que emetrà la seva decisió el pròxim 7 de juliol. Minoves és un jove ornitòleg que va començar a formar-se en els cursos de l’ICO, és col·laborador habitual d’Ornitho i molt actiu en el camp de l’ornitologia

Dijous 9 Juny 2016
Aquest any la CURSA ORNITHO-SWAROVSKI del Delta Birding Festival comença 3 mesos abans! La cursa va començar el diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient i si introdueixes una llista completa a Ornitho al dia fins el 24 de setembre i et registres a l'stand de l'ICO durant el festival, tindràs el màxim d'opcions de guanyar uns prismàtics SWAROVSKI EL 10 x 42. El sorteig tindrà lloc l'últim dia del Delta Birding Festival.

I, a més, aquest any t'ho posem encara més fàcil ja que podràs introduir les llistes completes amb la nova versió de l'app NaturaList, que ja suporta aquesta funció. Només t’has de descarregar NaturaList (disponible per Android) i posar-te a introduir una llista completa cada dia.

Més informació

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats