Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 19 Abril 2024
Estudies biologia, biologia ambiental o ciències ambientals, i estàs buscant on fer les pràctiques acadèmiques? T’interessa l’ornitologia i la ciència ciutadana, però no saps si és exactament al que et vols dedicar? Estàs de sort! L’àrea de seguiments de l’ICO està obert a incorporar un estudiant en pràctiques per semestre al seu equip. Amb nosaltres treballaràs en projectes aplicats al seguiment d’ocells, des de la recollida de dades a camp, fins a l'anàlisi d’aquestes. T’ajudarem a utilitzar programaris com el QGIS o R en projectes determinats, i ens donaràs un cop de mà en el desenvolupament de noves propostes de seguiment d’ocells.
Si tens ganes de fer unes pràctiques on t’ajudem a aprendre, i tu aportes els teus coneixements a un equip motivat i amb molta feina per fer, t’esperem!
Podeu enviar el vostre CV i carta de motivació a elisenda.peris@ornitologia.org 

Dijous 4 Abril 2024
Enguany l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc el dia 15 de juny (properament es comunicarà el lloc i el format). Com cada any, en aquesta ocasió també mirarem de confeccionar un programa d’actes que sigui atractiu i que promogui l’assistència i participació dels socis. 

A més, a l’assemblea d’enguany, s’han de renovar tres dels vocals de la Junta Directa, així com els càrrecs de president, secretari general i tresorer. Per aquest motiu, s’ha obert un termini per a la presentació de candidats als càrrecs vacants que finalitzarà el proper dia 5 de maig. Les candidatures s’han de fer arribar per escrit a junta@ornitologia.org i han d’incloure una breu presentació, així com la indicació expressa del càrrec al que s’opta i de la motivació i objectius de la candidatura. La presentació no pot estendre’s més enllà de dos fulls DIN-A4. Un cop s'hagi certificat que totes les candidatures presenten tots els requisits necessaris per a ser elegibles i, en la mateixa tramesa en què es convoqui l’Assemblea General, es donaran a conèixer totes les candidatures que s’hagin rebut i els seus respectius fulls de presentació.

Dimarts 2 Abril 2024
Durant el mes de febrer d’aquest any es va aprovar la primera llei de restauració de la natura al Parlament Europeu. Aquesta llei pretén restaurar el 30 % dels ecosistemes terrestres i marins degradats l’any 2030 i arribar al 90% l’any 2050. Tenint en compte que més del 80% dels hàbitats europeus es troben en mal estat, aquesta llei vol contribuir a assolir els objectius climàtics i de biodiversitat de la UE així com millorar la seguretat alimentària.
 
Amb la intenció de millorar l’estat general de la biodiversitat, la llei inclou un seguit de mesures molt concretes. En clau ornitològica, hi destaca la de revertir el descens continuat des del 1980 de l’indicador d’ocells agrícoles en aquelles àrees on les pèrdues siguin majors. Com bé sabeu, aquest resultat prové de dades de projectes de seguiment de la biodiversitat basats en la participació ciutadana, com el SOCC. Per aquest motiu tots els col·laboradors i col·laboradores d’aquest projecte així com els socis i sòcies de l’ICO ens hem de felicitar per contribuir amb el nostre granet de sorra en la millora de les polítiques ambientals a Europa.
 
Per primera vegada, Europa pren la decisió de passar de la protecció i conservació de la natura a la restauració, cosa que celebrem des de l’ICO.

Dimarts 2 Abril 2024
El passat 2 de març va començar la 28a campanya d’anellament per l’estudi de la migració prenupcial al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Les dades del mes de març constaten com ha estat la hivernada de moltes espècies presaharianes i enguany, veiem com els repicatalons o els tallarols de casquet han estat menys abundants que la mitjana habitual. En canvi, els mosquiters comuns i, especialment els teixidors, han assolit xifres superiors. L’alt nombre de boscarles mostatxudes anellades fins ara (70) reflecteix el fet que la sequera afecta a grans zones del parc i que es concentren als canyissars inundats del voltant la zona d’anellament.  Durant aquests primers dies de campanya s’han trobat 6 teixidors amb anella estrangera (5 de França i un de Polònia), 3 boscarles mostatxudes de França, 2 mosquiters comuns (un de Suècia i un de França) i un repicatalons també de França. Durant el mes de març també constatem les primeres arribades de migradors transsaharians i ja s’han anellat els primers mosquiters de passa, tallarols de garriga, boscarles dels joncs, cotxes cua-roja, balquers, rossinyols comuns i, fins i tot, d’un boscaler pintat gros molt primerenc (en data 16 de març, un mes i mig abans del pic de pas d’aquesta espècie). Aquesta campanya ens permet estudiar tendències fenològiques de moltes espècies al llarg del temps i veure també possibles efectes del canvi climàtic. I, aprofitant la infraestructura de la campanya, col·laborem en diversos projectes d’universitats i centres de recerca agafant dades d’especial interès.

D’altra banda, tenim en funcionament la campanya d'anellament de Yasmina, al Marroc, centrada en l'estudi de la migració a través del Sàhara, i que ja ha completat les primeres tres setmanes d’activitat. Aquest any es va poder començar el 10 de març, i durant els primers dies es va detectar un pas més abundant del que és habitual per l'època, sobretot de tallarol de garriga, de capsigrany i de mosquiter de passa. Posteriorment, el nombre de captures va baixar de forma significativa, probablement pels vents dominants de sud i oest que van provocar tempestes de sorra regulars (les causes de l'arribada de pols sahariana a Europa dels darrers dies). Els últims dies de març, però, les captures s'han tornat a animar una mica i també ha augmentat molt la diversitat d’espècies. Així, el tallarol de garriga (137 anellaments) i el capsigrany (59 anellaments) són les dues espècies més abundants a la campanya d'enguany. La primera ja registra nombres superiors a tota la temporada de 2023, a falta d'un mes i mig més de campanya. Contràriament, algunes espècies s'han detectat de moment de forma molt més escassa del que és habitual, com el mosquiter pàl·lid i la tallareta comuna per a posar dos exemples.

El projecte de Yasmina neix de la iniciativa de l'ICO i actualment es porta a terme en col·laboració amb el Konrad-Lorenz Institute of Ethology (Viena) i amb la Universitat Mohammed V de Rabat. Aquest any, a banda de l'anellament amb els estàndards del programa Migració de l'ICO, continuem amb els estudis de comportament, fisiologia, dieta i paràsits sanguinis en ocells migradors. La ubicació estratègica de Yasmina ens permet fer estudis just després de passar el desert i entendre millor les diferents estratègies i adaptacions per fer aquests viatges extraordinaris. Alhora, un millor coneixement de la migració ens permet identificar amenaces i promoure mesures de conservació més adequades. Podeu seguir els resultats de la campanya al blog: yasminaprimavera.wordpress.com

També podeu veure l’evolució de les captures de les dues campanyes a l’aplicació:  
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Divendres 8 Març 2024
Avui és el Dia Internacional de la Dona i des de l'ICO volem donar visibilitat a les dones científiques i ornitòlogues. Per això en les darreres setmanes hem emès un cicle de xerrades liderades per dones on ens han explicat les feines que fan i on també hem reflexionat què suposa ser dona en el món ornitològic.

Podeu recuperar totes les xerrades al nostre canal de YouTube:

ICOnferència 3 - Sara Fraixedas: "Les femelles també canten. ​El paper de la dona ornitòloga en el món científic". 

ICOnferència 4 - Nat Argullós: "Aliades i veïnes"

ICOnferència 5 - Anna Motis: "Dels estornells als llibres"

ICOnferència 6 - Helena Navalpotro: "Guia ràpida de l’ús d’emissors pel seguiment d’ocells esteparis". 

Tot i això, a l'ICO les diferències de participació entre homes i dones continuen sent bastant grans, només tenim un 27% de sòcies, un 17% de dones participants en el SOCC i un 13% d'anelladores. Què falla? Hi ha alguna cosa que estem fent malament? Des de l'ICO volem conèixer la vostra opinió i per això llancem aquesta enquesta. Esperem que amb les respostes de totes i tots puguem adoptar mesures per revertir aquesta situació. Gràcies per participar!

Enquesta

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=MXGw07SD2UmdJrG1UwIx1O7xsObpqPBKiLFMuW88c-lUMkY2VEk2UFgzTFBXQ1BFRVhNU1hOSjdTNS4u


 

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats