Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 28 Juny 2024
L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) desenvolupa des de fa anys projectes de seguiment d'ocells a Catalunya que es fonamenten en la participació ciutadana. L’explotació de les dades d’aquests projectes sovint s’associa a projectes puntuals per donar resposta a demandes en matèria de coneixement i conservació dels ocells i d'altres components de la biodiversitat. Aquests projectes són encàrrecs de les administracions públiques o col·laboracions amb centres de recerca del país i internacionals per informar sobre l'estat del medi ambient, els canvis que estan succeint i les causes que hi ha al darrere.

En aquest context, l'ICO convoca una plaça de tècnica de projectes. Aquesta persona serà l'encarregada de dissenyar, si s’escau, el mostratge de camp específic per cada cas o aprofitar les dades generades en els grans projectes de l’entitat, recopilar les dades que es generin, analitzar-les i redactar els informes finals del projecte, així com mantenir els contactes amb els demandants del projecte i realitzar el seguiment dels requisits tècnics i administratius del mateix. Per a portar-ho a terme, la persona s'integrarà en els diferents grups de treball de l’oficina tècnica, on disposarà de suport tècnic i personal. 
Es demana persona de perfil tècnico-cientifica amb capacitat per a dur a terme totes les fases del projecte des dels contactes amb l’entitat demandant, el disseny original a partir d’hipòtesi de treball, a tasques puntuals de camp, recollida, emmagatzematge i anàlisi de dades i, fins a la redacció final d’informes o articles tant científics com de divulgació.
 
Es requereix:
• Grau en biologia o ciències ambientals o homòleg.
• Domini de les llengües catalana, castellana i anglesa.
• Coneixements de tècniques de seguiment d’ocells amb un objectiu concret.
• Redacció fluida d’informes tècnics i articles científics i/o de divulgació.
• Anàlisi de dades.
• Alta capacitat d'implicació en els projectes.
• Capacitat comunicativa i de dinamització de grups.
• Capacitat de flexibilitat en el treball.
• Capacitat de treball en equip.
• Capacitat organitzativa i de compliment de terminis.
  
Es valorarà particularment:
• Coneixements naturalístics generals i molt particularment d'ornitologia de camp.
• Coneixement de la geografia de Catalunya i de la distribució, abundància i canvi en les poblacions d'ocells.
• Coneixements de bases de dades, sistemes d'informació geogràfica i anàlisi de dades.
• Domini de l’estadística i R.
• Disposició a viatjar per Catalunya.
• Carnet de Conduir B1.
 
Condicions de treball:
• Jornada a temps complet (37,5 hores setmanals).
• Sis mesos de contracte prorrogable.
• Sou brut anual base de 25.987,08 €. 
• Lloc de treball: Barcelona/Teletreball.
Les interessades han d’enviar Currículum Vitae actualitzat i carta de motivació a marc.anton@ornitologia.org abans del 31 de juliol.

Dimarts 4 Juny 2024
Aquest mes d'abril s'ha tornat a iniciar el Projecte ForestLab de l’Estació Biològica del Montseny. L'objectiu principal d'aquest projecte és entendre la fenologia de la cria dels ocells i la seva biologia reproductiva, això demana entendre si hi ha algun factor que influeixi en la ubicació escollida per als nius, l'inici de la reproducció, la mida de la posta (nombre d’ous que han post), el temps d'incubació, etc. Les cinc espècies focals del projecte són el pica-soques blau (Sitta europaea) i quatre espècies de mallerengues: mallerenga carbonera (Parus major), mallerenga blava (Cyanistes caeruleus), mallerenga petita (Periparus ater) i mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus). En total hi ha 176 caixes niu repartides pel Montseny en 6 tipus d'hàbitats diferents. Aquests hàbitats es divideixen en 3 tipus de bosc: bosc caducifoli, que està format per faigs, roures o castanyers; bosc de coníferes, que inclou avets i pins i, finalment, bosc d'esclerofil·les, format per alzines o oliveres. També es divideixen en 3 tipus diferents d'altures: alta, si el bosc es troba a 1600 m sobre el nivell del mar; mitjana, si està al voltant de 900 m sobre el nivell del mar i baixa, si està al voltant de 250 m sobre el nivell del mar.

Aquestes caixes seran controlades regularment durant els propers mesos. En funció de si es troba o no material de niu en aquestes visites, les caixes es poden considerar:
1) buides, si no hi ha material present;
2) mica, si hi ha una mica de molsa o un altre material de niu;
3) fons, si la major part del fons està ple de material de niu;
4) tassa, si el material del niu mostra una forma de copa a la part superior;
5) folre, si hi ha material de revestiment a l'interior, com plomes d’altres ocells o pels de mamífers.

Si es troba material de niu dins de les caixes, es revisarà un cop a la setmana fins que es trobin els ous i un cop iniciat el procés d'incubació, es revisarà la caixa en dues setmanes per trobar el dia d'eclosió dels pollets. Es registraran dades com quan es va pondre el primer ou, quants ous es van pondre, els temps d'incubació, quants ous van eclosionar, etc. També es registrarà el resultat dels nius i els pollets, és a dir, si va tenir èxit, i els pollets van sobreviure i van volar del niu, o si va fallar i els nius van ser depredats o abandonats.

Per a aquest any, gràcies a la Patricia Teixera, una estudiant en pràctiques de la universitat d’Aveiro (Portugal) que recentment s’ha unit a l’equip de Fontmartina, s'ha afegit un nou objectiu a aquest projecte: construir una clau d'identificació d'edat per a les quatre espècies de mallerengues. Un cop eclosionen els ous, els pollets seran visitats cada dia, si la meteorologia ho permet, per tal de poder-los fer fotos. Les fotos es faran des de dos angles diferents, un des de dalt i un altre de lateral, de manera que en un futur sigui possible identificar la seva edat a través del seu desenvolupament, com ara, el creixement dels raquis de les plomes primàries, quan aquests raquis treuen barbes i quan comencen a obrir els ulls. A més, cada vegada que es manipulin els pollets per a les fotos, també es registrarà el seu pes. Aquesta clau d’identificació d’edat ajudarà al projecte PARUS, un nou projecte de l’ICO enfocat als anelladors científics que treballen amb caixes niu o pollets que encara estan al niu.

Des de l'inici del projecte, hem tingut un total de 63 caixes ocupades, de les quals 22 tenen ous, 20 tenen pollets i a 21 d’elles, els pollets ja han envolat. Les espècies més comunes que es troben són la mallerenga blava, amb 15 nius i la mallerenga carbonera amb 12 nius, seguides per la mallerenga petita, amb 9 nius, del pica-soques blau amb 6 nius, la mallerenga emplomallada, amb 3 nius i amb només 2 nius confirmats tenim el raspinell.

Podeu seguir els resultats d'aquest projecte al web: Nius.cat i a les xarxes socials de l’estació biològica del Montseny (@EBMontseny_ICO).

Dilluns 3 Juny 2024
El SAM (Seguiment d’Aus Marines) va néixer el passat febrer amb l’objectiu de recollir informació i ampliar coneixement sobre un dels grups menys monitoritzats de Catalunya, els ocells marins. El format dels censos té un disseny molt lliure, qualsevol persona amb telescopi i coneixements d’identificació d’ocells marins pot anar el dia que vulgui i les vegades que vulgui a qualsevol dels 6 punts de cens. Ara bé, cada primer dissabte de cada mes, tots els col·laboradors/es amb disponibilitat per aquell dia, es troben en el seu punt de cens de referència per fer un cens simultani de tots els 6 punts.

Des de bon inici, el projecte ha tingut molt bona rebuda per part de les persones observadores del mar a Catalunya, que hem volgut recompensar. És per això, que el passat 24 d’abril vam celebrar una trobada de col·laboradors i col·laboradores amb l’ajuda de NatMont, l’associació coordinadora del punt de cens del delta de la Tordera. La jornada va començar amb un taller teòric d’identificació d’ocells marins de la mà de l’Oriol Clarabuch, on es van repassar trucs i tècniques d’identificació d’ocells marins des de la costa. En acabat, coincidint que va deixar de ploure, es va dur a terme un cens amb metodologia SAM al delta de la Tordera. El comptatge es va tancar amb un registre altament divers, en el qual vam poder veure paràsit cuaample (Stercorarius pomarinus), paràsit cuapunxegut (Stercorarius parasiticus), ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus), entre molts altres.

Finalment, es va tancar el dia amb un sopar de germanor per celebrar l’èxit de la jornada. Si tens ganes de convertir-te en col·laborar/a del SAM, ja sigui fent censos pel teu compte o assistint als censos del primer dissabte de mes, omple aquest formulari https://acortar.link/9ZghuP.

Per a més informació, visita la pàgina web del projecte https://ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/sam/index.html o posa’t en contacte amb la coordinació marc.fusellas@ornitologia.org

Dijous 30 Maig 2024
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2024 en les dates següents:

PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT
Dissabte 29 de juny 2024, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor.
Hora d’inici: 8:30 h.
Telèfon de contacte 656 327 223.
La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació.  No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. 

PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR
Dimarts 25 de juny 2024, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona).
Contacte: ico@ornitologia.org

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 20 de juny.

Dimecres 15 Maig 2024
L’Assemblea General de l’ICO d’enguany es farà el dia 15 de juny a la sala d'actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Tot seguit trobareu el programa d'actes i l'ordre del dia.

Programa Assemblea 2024

10:00: Presentació del documental “URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa

Projecció del documental 
Xerrada a càrrec de Joan Estrada: "Més de 40 anys seguint l'arpella cendrosa"

11:00 Assemblea General Ordinària 2024

Ordre del dia

Primer: Informe del President i presentació de les activitats portades a terme per l'ICO durant 2023.
Segon: Aprovació dels comptes anuals corresponents a l'exercici 2023
Tercer: Renovació de càrrecs de la Junta Directiva de l'associació.
Quart: Nou Pla Estratègic: estat actual del procés i passes finals a fer.
Cinquè: Aprovació de la proposta d'actuacions i el pressupost per a l'any 2024.
Sisè: Precs i preguntes.
Setè: Lectura i aprovació, si escau, de l'acta de l'assemblea. 

Podeu trobar la carta de convocatòria i la butlleta de delegació de vot aquí.

14:30 Tast de cervesa URPA

15:00 Dinar

El dinar tindrà lloc al mateix Museu (és imprescindible reservar plaça abans del 7 de juny des de la secció d'esdeveniments de la teva àrea privada de Berrly


Com veieu, un punt clau de l’ordre del dia d’enguany serà el dedicat al Nou Pla Estratègic. Un pla ambiciós que, com saps, pretén modernitzar, repensar, reestructurar i continuar, en definitiva, fent evolucionar la nostra institució d’acord amb els importants reptes que ens esperen els propers deu anys.

El procés de creació d’aquest nou pla es va detallar a l’assemblea de l’any passat i ara toca presentar la feina feta fins ara i que ha inclòs, entre d’altres, dues visites a institucions ornitològiques de referència a Europa (benchmarking internacional), 25 entrevistes a agents clau del nostre entorn, una extensa enquesta a més de 250 dels nostres socis i sòcies, un taller intern de cultura organitzativa i un altre on es va començar a abordar la futura estratègia. Desprès de fer un repàs a tota aquesta feina explicarem com afrontarem la fase final d’aquest procés i la redacció final del nou pla.

Un altre punt important de l’ordre del dia d’enguany fa referència a la renovació de càrrecs de la Junta Directiva.

D’acord amb el Reglament Intern, enguany toca renovar el president i el tresorer, i una part dels vocals (tres en concret). Cada soci només pot votar un dels candidats presentats a cadascun dels càrrecs de president i tresorer. Com que només s’ha presentat un candidat en cada cas (podeu veure les candidatures aquí), es poden votar els dos candidats o només un d'ells. En el cas dels càrrecs de vocal, de tots els candidats presentats se’n poden votar tants com places vacants hi hagi. Com que hi ha tantes vacants com candidats (4), novament es podran votar tots els candidats o només algun d'ells.

A més de la renovació d’aquests càrrecs, la Junta Directiva també demanarà la ratificació de l’Helena Navalpotro com a nova Secretària General, càrrec que ha ocupat de manera provisional en substitució de la Júlia Alcaraz.

Agraím al Museu de Museu de Ciències Naturals de Barcelona les facilitats que ens han donat per organitzar l'assemblea d'enguany.

Per qualsevol dubte o consulta sobre l'assemblea ens podeu escriure a: marina.cuito@ornitologia.org

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats