Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 17 Febrer 2025
Després de l'èxit de les edicions anteriors, enguany se celebra la 4a edició del Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), que tindrà lloc dels dies 10 al 13 d'octubre de 2025 a l’Alguer, Sardenya, sota l’organització de la delegació de l’Alguer de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
El COTPC és una trobada que reuneix investigadors, associacions ornitològiques i entitats de tots els territoris de parla catalana, amb l'objectiu de compartir els avenços en l'estudi i la conservació dels ocells. Aquesta edició se centrarà en "Els reptes en la migració d’ocells al Mediterrani", oferint un espai per a la presentació de treballs de recerca i xerrades plenàries sobre aquest tema, sense deixar d’incloure la resta d’avenços i treballs realitzats a tot el territori sobre qualsevol aspecte lligat a l’ornitologia. El programa provisional inclou  l’organització d’una sortida ornitològica al Parc Natural de Port Comte per gaudir de l’observació d’ocells mediterranis propis de l’illa de Sardenya.
 
Tota la informació vinculada al congrés es pot consultar al web www.cotpc.org/. Les dades s’aniran actualitzant a mesura que es conegui el detall del programa, els noms dels ponents i les activitats previstes. Les inscripcions es podran fer a partir del 15 de maig a la mateixa pàgina web.
 
El COTPC és punt de trobada per a totes les persones interessades en l'estudi i la conservació de les aus. Representa una bona oportunitat per a l'intercanvi de coneixements i la creació de sinergies entre professionals i aficionats a l'ornitologia, que comparteixen més que una llengua.

És una iniciativa de diferents entitats i centres de recerca dels territoris de parla catalana, que enguany lidera la delegació catalana de l’Institut d’Estudis Catalans a l’Alguer i que rep el suport de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Itàlia, la Societat Valenciana d’Ornitologia, l’Institut Català d’Ornitologia, la Societat Ornitològica de Menorca, el Grupo de Anillamiento del Limonero Alicantino, el Grup Ornitològic Balear i Defensa de la Naturalesa, el Grup Au de Castelló, el Groupe Ornithologique du Roussillon i Andorra Recerca + Innovació.

Dimecres 12 Febrer 2025

Aquest any és molt especial: complim els nostres primers 50 anys (1975-2025)!

Així que per celebrar-ho hem decidit organitzar tres actes diferents al llarg de l’any.

El primer tindrà lloc a la col·legiata d’Àger (Àger) el dissabte 24 de maig i el dedicarem a reconèixer la feina de totes les persones que han participat als projectes de l’ICO al llarg de tots aquests anys: des de les primeres campanyes d’anellament de ca l’Andreu (Tiana) dels anys setanta a projectes tan nous com el SAM (Seguiment d’Aus Marines), posat en marxa tot just l’any passat.

El segon acte l’organitzarem a ca l’Andreu (Tiana), allà mateix on es va formar el Grup Merops, precursor del GCA i, més endavant, l’ICO, ara fa 50 anys. Aquest acte, organitzat conjuntament amb els germans Jordi i Francesc Girò, tindrà lloc el dissabte 18 d’octubre i servirà de retrobament pels membres més antics de la nostra entitat: socis fundadors i membres de l’ICO durant el període 1975-1980.

Finalment, el dissabte 29 de novembre tindrà lloc a la Pedrera (Barcelona), el darrer dels tres acte: l’acte formal de commemoració dels 50 anys de l’ICO. En el transcurs d’aquest acte es farà un breu repàs a les fites més importants de la nostra entitat i es lliuraran diversos guardons honorífics a les persones i institucions que han jugat un paper fonamental en la nostra història.

Anirem donant més detalls conforme ens aproximen a cadascun d’aquests actes!

Dilluns 3 Febrer 2025
El projecte de l'Atles de Mamífers de Catalunya, té com a objectiu dibuixar la distribució de les espècies de mamífers, en les que s'inclouen els petits mamífers insectívors i rosegadors. L'Atles està pensat per obtenir dades durant tres anys de mostreig (2022-2024) i tenir una fotografia actual de la distribució d'aquestes.
Dins de l'Atles s'han emprat diferents metodologies de mostreig, una de les quals, destinada només a petits mamífers. Però aquests continuen sent de difícil detecció. 
Tot i això, l'Atles es planteja com un projecte que no només es nodreix de les dades que recullen els voluntaris, sinó també d'altres projectes paral·lels. En el cas dels petits mamífers, les egagròpiles son claus per poder obtenir informació més detallada de la presència d'aquests.
Des de la Coordinació de l'Atles fan una crida per fer-los arribar egagròpiles que datin d'entre el 2020 i 2025 (per coincidir amb el període de mostreig de l'Atles). 

Les egagròpiles que es fessin arribar haurien de tenir data i la localitat a on es van recollir (UTM o LatLong), i enviar-les a la següent direcció:

Atles de Mamífers de Catalunya
Museu de Ciències Naturals de Granollers
Av. Francesc Macià, 51, 08401, Granollers (Barcelona)

Per altra banda, si algú ja té les egagròpiles analitzades i vol col·laborar amb el projecte, pot fer-los arribar la informació (data o any, UTM o Latlong, i espècie de mamífer) a atlesmamifers@observatorinatura.cat
 

Dilluns 20 Gener 2025
Avui ens ha deixat l’Abel Julien, soci fundador i president de l’ICO entre 1989 i 2005. Amb gran tristesa, enviem el nostre més sentit condol a la família i tots els seus amics.



A l’Abel li encantava ensenyar i divulgar els seus grans coneixements sobre els ocells i, fruit d’això, ens deixa un blog ple d’entrades meravelloses: abeljulien.blogspot.com. Llegiu-lo i, si encara no sou ornitòlegs, segur que us en fareu.



 

Divendres 10 Gener 2025

20-23 de març del 2025 a Vic, Barcelona


El comitè organitzador convida investigadors i entusiastes del mussol comú a participar en una nova trobada internacional. Aquest esdeveniment té diversos propòsits: és una oportunitat de fer visibles les iniciatives més recents portades a terme a casa nostra, conèixer els darrers treballs realitzats a prop d’una desena de països europeus, celebrar el 25è aniversari del grup internacional d’estudi del mussol (International Little Owl Working Group) i també promoure el debat sobre les estratègies per encarar els reptes de conservació i recerca. La trobada tindrà una durada de quatre dies. Començarà la tarda del dijous 20 de març, moment en què es rebrà els assistents internacionals i s’acabarà de formalitzar la inscripció. Les sessions del divendres i dissabte seran de presentacions orals a la Universitat de Vic.

Diumenge dia 23 es farà una sortida amb autobús a la reserva de mussols d’Osona per conèixer in situ les millores de conservació aplicades i, finalment, es clourà la trobada amb un dinar per a tots els participants.

La inscripció és parcialment subvencionada. El cost de 130 euros cobreix els àpats principals dels quatre dies més despeses logístiques i de materials (allotjament a part). S’ofereix un preu especial de 65 euros per a qui assisteixi només un dia al simposi. L’esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic, el Grup de Naturalistes d’Osona i l’Institut Català d’Ornitologia.

Formulari de registre: https://forms.gle/gi1dxn6w3kpVcMJf6

Les presentacions seran en anglès i no es comptarà amb traducció simultània.

Si teniu qualsevol consulta, podeu contactar amb Jordi Baucells (jbaucells@biodiversitat.cat) o Hugo Framis (hugoframis@gmail.com).

Comitè organitzador: Jordi Baucells, Dries Van Nieuwenhuyse i Hugo Framis.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats