Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 11 Novembre 2022
El passat cap de setmana del 15 i 16 d’octubre es va dur a terme la sisena edició del CCAW (Cap de Creus Autumn Weekend) amb la col·laboració del Parc Natural de Cap de Creus. Aquesta activitat d’anellament intensiu pretén avaluar diferents hàbitats del Parc Natural i veure diferències quant a la qualitat ambiental a tres espais del parc, la vall de Montjoi, la Vall de Jòncols i els voltants de mas Rabassers. En total es van anellar 1.700 ocells de 36 espècies diferents, amb el tallarol de casquet (795), el tallarol capnegre (419) i el pit-roig (298) com a espècies més anellades. Aquestes tres espècies ens aporten informació molt valuosa sobre la qualitat i ús de l’hàbitat, que podem veure a partir de les edats, sex-ratio, condició física i estat de la muda dels ocells capturats. Una anàlisi més completa es durà a terme quan es tinguin totes les dades informatitzades. També resulta d’interès les espècies migradores trans-saharianes que a mitjans d’octubre ja escassegen a Catalunya. Enguany es va anellar una cotxa cua-roja, un còlit gris, una boscarla de canyar, un tallarol gros, un mosquiter de passa i dos mastegatatxes. Moltes gràcies a tots els anelladors voluntaris i col·laboradors que fan possible l’activitat i que prenen tantes dades perquè siguin útils per a aquest estudi.

Divendres 11 Novembre 2022
Segueix endavant la campanya d’anellament per al seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyissar que duu a terme l’ICO a l’estació de Canal Vell en col·laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i que va començar el passat 4 d’agost. Suposa la 31a campanya anual des de l’inici el 1992 i un total acumulat de més de 160.000 ocells anellats. Les xifres obtingudes fins al 10 de novembre són modestes en comparació amb anys anteriors amb un total de 3.424 primeres captures. La boscarla de canyar, com és habitual, és l’espècie més abundant amb 1371 exemplars, xifra per sota de la mitjana dels darrers anys. El balquer, en canvi, ha augmentat lleugerament i amb més de 100 exemplars suposa la millor xifra dels darrers sis anys. També són acceptables les xifres del boscaler comú (45) i de la boscarla dels joncs (52) i la recuperació del blauet (120) després de la forta davallada de 2021 amb només 60 exs. D’altra banda, enguany s’han obtingut les pitjors xifres dels darrers 10 anys del mosquiter de passa amb només 48 exs. Com a espècies rares o escasses podem esmentar un mosquiter de doble ratlla anellat el 9 d’octubre.

Pel que fa a recuperacions estrangeres, fins ara s’han capturat dues boscarles de canyar de Bèlgica i Bòsnia Hercegovina, una boscarla dels joncs amb anella d’Holanda i una cotxa blava d’Alemanya.
Com sempre, podeu seguir els resultats d’aquesta campanya a:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

Divendres 11 Novembre 2022
Els dies 29-31 d’octubre es va celebrar a València el tercer congrés d’ornitologia de les terres de parla catalana (COTPC 2022) amb l’assistència de més de 100 inscrits i la presentació de diverses xerrades plenàries, taules rodones, tallers, més de 30 presentacions orals i pòsters de temàtiques molt variades. La trobada va servir per contactar entre companys de Balears, València, l’Alguer, Andorra, Catalunya Nord i Catalunya i compartir projectes, estudis i experiències en un ambient molt agradable. Cal destacar l’exquisida organització a càrrec dels membres de la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Divendres 11 Novembre 2022
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2022 en les dates següents:
  • dissabte 17 de desembre 2022, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. Hora d’inici: 8:30 h.
  • dimarts 13 de desembre 2022, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada.

La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 9 de desembre.

Dimarts 20 Setembre 2022
Aquest proper dissabte 24 de setembre, en el marc del DBF, Lukas Jenni i Raffael Winkler seran nomenats Membres d'Honor de l'ICO.
 

Lukas Jenni i Raffael Winkler són els autors de tot un clàssic de l’ornitologia moderna: el llibre Moult and Ageing of European Passerines. Una obra de 1994 dedicada a la muda i la datació de passeriformes en mà que incloïa informació molt detallada sobre l'extensió i els patrons de muda de 58 espècies d'ocells i centenars de fotografies d’alta qualitat d’ales esteses on s'indicaven amb molt grau de detall i precisió els límits de muda i altres criteris de datació. El llibre es va convertir immediatament en un èxit i l'obra de referència sobre la muda de passeriformes europeus i l'any 2020 se'n va fer una nova edició, ampliada a 74 espècies i molt actualitzada, que va ser guardonada amb el prestigiós premi al millor llibre de l'any de la revista British Birds i la BTO. A més, aquest mateix any, Jenni i Winkler van publicar un altre llibre de referència sobre muda The Biology of Moult in Birds, en aquest cas dedicat a la biologia, fisiologia i ecologia de la muda; és a dir, el per què i el com de la muda i la seva rellevància en el cicle vital dels ocells. Un complement ideal al seu clàssic de 1994.

Amb aquest nomenament, l'ICO, que té els seus orígens com a Grup Català d'Anellament i una vocació ineludible en l’anellament, vol retre homenatge a la gran contribució que han fet aquests dos autors al camp de l'ornitologia i, més específicament, a l'anellament científic d'ocells.

L'acte de lliurament de la distinció tindrà lloc el dissabte a les 11:30 h a la carpa 1, tot just abans de la xerrada que farà Lukas Jenni.

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.
Dimecres: 9:30h-18:30h.
Divendres: 9:30h-13:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats