Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 7 Juliol 2016
La decisió s’ha pres en base a l’inici d’un procediment d’infracció de la Unió Europea contra l’Estat espanyol per quatre expedients informatius sobre protecció d’aquestes aus silvestres. Territori i Sostenibilitat obrirà un període d’avaluació del sistema de regulació actualment vigent a Catalunya.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha resolt que aquest any no expedirà cap autorització excepcional per capturar en viu exemplars d’ocells fringíl·lids, els que s’utilitzen habitualment en els concursos de cant i així ho ha notificat, mitjançant escrit, a les associacions d’ocellaires. En concret, la decisió afecta la captura de caderneres (Carduelis carduelis), passerells (Carduelis cannabina), pinsans (Fringilla coelebs) i verdums (Carduelis chloris), als que la normativa catalana permet la participació en certàmens. Ara s’obrirà un període d’avaluació del sistema de regulació actualment vigent a Catalunya.
 
La decisió s’ha pres, com a mesura cautelar, en base a l’anunci de l’obertura d’un procediment d’infracció de la Comissió Europea contra l’Estat espanyol per quatre expedients informatius (EU PILOT) sobre protecció d’aus silvestres, des de l’any 2012 fins a inicis de 2016. La Comissió esgrimeix que els aclariments, respostes i explicacions argumentats no han permès constatar que es respecti el règim estricte i excepcional regulat a la Directiva Aus 2009/147/CE, que estableix que la captura.

Dijous 7 Juliol 2016
Des del Parc Natural del Delta de l’Ebre ens comuniquen que esta disponible en línia l’informe del cens hivernal d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre 2014. Disponible en aquest enllaç:
 
http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.../cens-hivernal-ocells-delta-ebre-2014.pdf

Dijous 7 Juliol 2016
El passat 23 de juny ens va deixar el Salvador Grau, biòleg i cap de Servei de Planificació de l’Entorn Natural de Catalunya després d’una llarga malaltia. Era una persona molt compromesa amb el país i amb la seva passió: la conservació de la natura. Durant tots aquests anys de feina des del Departament va tenir una participació essencial en projectes claus per a la conservació de la natura a Catalunya, com ara el Sistema d'Espais Naturals Protegits o el Sistema d'Informació sobre el Patrimoni Natural. Del seu caràcter en podem destacar el nivell d’exigència i minuciositat per fer les coses ben fetes, així com una notable visió de futur sobre el paper de la ciutadania en el seguiment de la biodiversitat. Ha estat una persona que ha jugat un paper molt important en la història de l'ICO i agraïm profundament el seu suport al llarg de tots aquests anys. Oportunament publicarem una ressenya més àmplia a l’Abellerol. Descansi en pau en la natura que tant estimava.

Dijous 23 Juny 2016
La nova versió en anglès de la guia de Laurent Demongin “Identification guide to birds in the hand” anunciada al butlletí electrònic anterior, ja la podeu trobar disponible a la botiga Oryx al preu de 45 euros.
 
Més informació:
 
https://www.weboryx.com/oryx/cms/ca/buscador/2656/33487/1?q=Demongin&row=1

L’any 2013, es va publicar la primera versió francesa de la "Guia d'identification des oiseaux en main" de Laurent Demongin que va rebre bones crítiques de la premsa ornitològica especialitzada. Recentment l’autor ens anuncia la publicació d’una nova versió d’aquesta guia en anglès, actualitzada amb 51 espècies addicionals i que proporciona informació essencial relativa a la identificació de les espècies i subespècies europees , mesures, la muda, el sexat i la datació. En total el llibre presenta informació sobre 301 espècies (154 no passeriformes i 147 passeriformes) capturats habitualment pels anelladors a l’oest d’Europa. Per tant, es tracta d’una obra molt útils per als anelladors i també per a les persones interessades en identificació, datat i sexat. Per a qualsevol consulta, podeu contactar amb l’autor a l'adreça guidebaguage@gmail.com.

Més informació a la mateixa web: http://ringersguide.e-monsite.com
 
Pàgina de mostra sobre el repicatalons Emberiza schoeniclus: http://ringersguide.e-monsite.com/medias/files/reed-bunting.pdf

Dijous 23 Juny 2016
Estem a punt d'acabar el període de camp de 2016 del Nou Atles. Ens posem en contacte amb vosaltres per diversos motius: 

- Últims dies per acabar els mostratges!
El proper 30 de juny s'acaba el període de camp per realitzar els mostratges estandarditzats del Nou Atles, és a dir, els mostratges d'una hora en quadrats d'1x1 km seleccionats. Si encara et queda algun mostratge per fer, pots aprofitar aquest darrer cap de setmana per acabar-los.
Si fas un quadrat pirinenc d'alta muntanya, encara pots realitzar els teus mostratges durant les primeres setmanes de juliol, i pots aprofitar aquests propers dies de juny per fer el segon cens del SOCC.

- Enviament de dades abans del 15 d'agost:
Un cop acabats els mostratges d’aquesta primavera et demanem que ens facis arribar les dades del teu cens a l’adreça nou.atles@gmail.com abans del 15 d'agost.
Si has realitzat un SOCC expressament per a l'Atles, pots demanar-nos la base de dades per enviar els teus censos.

- Continua el mostratge no estandarditzat:
El juliol és molt bon mes per detectar evidències de reproducció de moltes espècies. Per això és un moment ideal per prospectar la resta del quadrat 10x10 km amb l’objectiu de detectar totes les espècies que hi nidifiquen i registrar la màxima evidència de reproducció de cada una. Si ja ens has enviat la fitxa Excel, pots introduir les noves observacions a www.ornitho.cat per tal que s'incorporin al Nou Atles.

Moltes gràcies per la teva col·laboració, i que tinguis un bon final de temporada de camp!


Martí Franch
Institut Català d'Ornitologia (ICO)
Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Plaça Leonardo da Vinci 4-5
08019 Barcelona
Telf.: 93 256 59 91

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats