Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimarts 31 Maig 2016
El report del SOCC número 14 ja està disponible i el trobareu en aquest apartat.

En aquest número hi trobareu:
· Les tendències dels ocells comuns i els indicadors a Catalunya 2002-2015
· Informació sobre el Nou Atles d'ocells nidificants de Catalunya: un repàs del primer any de camp, un resum de la metodologia, i una discussió sobre possibles · mapes que es podran elaborar
· Un article sobre l'oreneta cua-rogenca i què en sabem a partir del SOCC i els atles
· Un recull de 4 itineraris SOCC i 4 quadrats de l'Atles prioritaris per cobrir la propera primavera

Esperem que us agradi.

Moltes gràcies per fer possible el SOCC i el Nou Atles!

Equip de coordinació del SOCC / socc@ornitologia.org


Dijous 19 Maig 2016
Us recordem que l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc aquest dissabte dia 21 de maig a Rupit. Podeu consultar el programa d'actes paral·lel i les activitats previstes pel matí del diumenge dia 22 aquí.
 
Les activitats són gratuïtes però cal reserva prèvia. El preu del dinar és de 5 euros per als socis, 10 euros per als no socis i gratuït per als menors de 10 anys.
 
S’ofereix pàrquing gratuït a l’entrada del poble (només cal indicar que veniu a l’assemblea de l’ICO).  



Més informació



 

Dijous 19 Maig 2016
No es va rebre cap esmena durant el termini establert i, per tant, no ha calgut obrir-ne un de nou per fer contraesmenes. El text definitiu, doncs, és el mateix que ja s’havia fet públic anteriorment i és el que se sotmetrà a votació a l’Assemblea General del proper dia 21 de maig.
 
Recordeu que la proposta final de Reglament Intern està disponible al web de l'associació i es pot descarregar aquí.

Dijous 19 Maig 2016
El nou horari d’atenció al públic és de 9:30 a 19:00 h de dilluns a dijous i divendres de 10:00 a 14:00 h.

Recordem que el telèfon de contacte és el 93 458 78 93.

Dijous 14 Abril 2016
El canvi climàtic està alterant les poblacions d’ocells comuns, tant a Europa com als Estats Units
 
Les necessitats climàtiques de cada espècie d'ocell estan modulant els canvis en les seves poblacions a gran escala. El canvi climàtic afecta amb diferent magnitud segons si l'espècie es beneficia dels canvis en el clima o si el perjudica. A cada zona estudiada les diferències entre els dos grups estan augmentant, però a cada zona el grup més afectat és diferent. La relació entre els dos grups es proposa com un nou índex molt sòlid per estudiar l'impacte del canvi climàtic sobre biodiversitat.
 
Un equip de científics internacional ha publicat recentment a la prestigiosa revista Science un article científic que demostra per primera vegada que els canvis en el clima estan influenciant l’abundància d’espècies d’ocells comuns a gran escala i en dues parts del món molt separades, Europa i els Estats Units. L’estudi ha estat liderat per la Durham University del Regne Unit i ha comptat amb la participació de dos investigadors de casa nostra, Lluís Brotons, investigador del CSIC que coordina la Joint Research Unit CREAF-CTFC i Sergi Herrando, investigador de l’Institut Català d’Ornitologia associat al CREAF. Els científics han caracteritzat els climes idonis de diferents espècies d'aus per poder predir si els recents canvis en el clima estan afavorint o perjudicant les diferents espècies d’ocells comuns reproductors. Amb els registres del clima disponibles pel període de 1980 a 2010  han dividit els ocells en dos grups d'espècies: les que potencialment podien sortir afavorides pel canvi climàtic i les que podien veure’s perjudicades. Després han comparat com han evolucionat les poblacions d’espècies dels dos grups utilitzant les dades del mateix període de 30 anys. L’estudi ha analitzat les poblacions de 145 espècies d'ocells comuns d’ Europa i 380 dels EUA.
 
En ambdós continents s’han observat respostes evidents i diferents per cada grup davant els canvis en el clima: a Europa, les poblacions que es creia que es veurien desfavorides pels canvis en el clima han patit un declivi molt més acusat de l’esperat, mentre que les poblacions que s’esperava que s’aprofitarien d’aquests canvis no han estat tan beneficiades. Als EUA els resultats són  semblants, en el sentit que les respostes relatives dels dos grups al canvi climàtic van en la mateixa direcció que a Europa, però en aquest cas les poblacions d’ocells beneficiades pel canvi climàtic són les que han superat de llarg totes les expectatives, mentre que les perjudicades no s’han vist tan afectades com es pensava.
 
Aquest treball ha estat possible gràcies a la col·laboració dels milers d'ornitòlegs que arreu d'Europa i els Estats Units participen en els seguiments d'ocells comuns. El projecte de Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya (SOCC) és un d'ells.
 
Stephens, P.A. et al. 2016. Consistent response of bird populations to climate change on two continents. Science 352: 84-87.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats