Dimecres 8 Juliol 2020
Divendres 3 Juliol 2020

- dissabte 11 de juliol 2020, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica i d'una teòrica que es durà a terme en el transcurs d'una sessió del projecte SYLVIA i tindrà lloc de 8:00 h a 15:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior, el muntatge de xarxes japoneses i l'aplicació correcte dels codis dels estàndards. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 7 de juliol 2020, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 19:30 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador, cal lliurar abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per a anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar) i fer efectius els drets d’examen (6 euros). Aquests documents es poden enviar en format digital per correu electrònic a l’adreça ico@ornitologia.org o presentar-los directament el mateix dia de la prova. En tots els casos cal inscriure’s a la prova amb antelació a ico@ornitologia.org abans del 6 de juliol. Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada.
Nota important. A causa de la Covid-19, enguany alguns anelladors en formació probablement no heu pogut anellar els ocells mínims per presentar-vos a les proves. En aquests casos, s’ha programat una nova prova per al mes d’octubre, però els anelladors interessats cal que ho indiqueu durant aquest mes de juliol.
Dijous 2 Juliol 2020

El trencament recurrent de la barra del Trabucador des del temporal Gloria i, posteriorment, les condicions de confinament arran de la COVID-19 han provocat que el seguiment de la colònia no hagi estat tan detallat com en d’altres anys. En aquests moments, ja s’ha format la guarderia de polls i tot està anant molt bé.
L’anellament de flamencs és una activitat científica que requereix la participació d’unes 250 persones, entre tècnics i voluntaris. A més d’aquest objectiu principal, l’anellament és una eina molt valuosa per a difondre el patrimoni natural del delta de l’Ebre, tant entre els ebrencs com entre la societat catalana i internacional en general.
Les característiques d’aquesta activitat (reunions multitudinàries en llocs tancats, transport per accedir a la zona d’anellament...) fan que en l’escenari de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 no sigui aconsellable la seva realització. Per aquest motiu, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ha pres la decisió de suspendre l’anellament de flamenc de 2020, que previsiblement s’havia de portar a terme aquest juliol.
Esperem i desitgem que l’any que ve ja haurem superat aquesta crisi es pugui reprendre amb total normalitat l’anellament de flamencs.
Dijous 2 Juliol 2020

Del 15 de juliol al 30 de setembre l’associació de Ciències Aranzadi organitza una campanya d’anellament amb torns de 7 o 15 dies de voluntariat. S'admetrà la inscripció en més d'un torn, sempre que hi hagi places.
On?
A les maresmes de Txingudi (Guipúscoa), al municipi d'Hondarribia. L'allotjament, manutenció i despeses de desplaçament seran a càrrec dels voluntaris. Els voluntaris hauran d'estar en el lloc d'anellament a l'hora que s'indiqui (una hora abans de la sortida de sol) en cada jornada.
Contingut de la pràctica
Participació en la campanya d'anellament durant la migració postnupcial a la maresma de Jaizubia. És una campanya que es porta a terme des de 2006 pel Departament d'Ornitologia d’Aranzadi, en un dels entorns més ben conservats de Guipúscoa. Txingudi és un punt clau de pas migratori d'aus d'importància internacional. Durant la campanya es capturen espècies palustres com la boscarla d'aigua, la cotxa blava, el blauet, etc.
És una oportunitat immillorable per iniciar-se en la formació per obtenir el títol d'anellador, així com per conèixer el nostre equip de cara a poder realitzar en el futur tesi de màster i tesis doctorals.
La jornada d'anellament dura unes 6 hores, des d'una hora abans de la sortida del sol, fins a la cinquena hora després de la sortida de sol. El mostreig, pròpiament, abasta 4 hores, des de la sortida de sol fins a la quarta hora després de la sortida de sol.
Per a més informació i reserves, contacteu amb: Maite Laso (mlaso@aranzadi.eus).
En cas que directament vulguis participar en el voluntariat, si us plau, indica en el teu correu el torn i envia un CV al costat de la teva sol·licitud.
Dijous 2 Juliol 2020

