Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 18 Setembre 2020
La campanya d’anellament a Canal Vell per al seguiment de passeriformes de canyar que va començar el passat 4 d’agost porta un mes i mig d’activitat. Fins ara ha estat una temporada per sota de les expectatives i amb resultats inferiors a la mitjana dels anys anteriors. Exceptuant la primera pèntada, la resta han estat lleugerament per sota de la mitjana històrica, tot i que a partir del 13 de setembre (9a pèntada) el nombre de captures ha augmentat significativament i s’ha posat per sobre. La corba de captures ens fa pensar que aquest any hi ha un cert retard del pas. Fins al 15 de setembre s’havien fet 1673 primeres captures amb la boscarla de canyar amb 947 exemplars com a espècie més anellada. És també un any força bo per a la boscarla dels joncs amb 68 primeres captures (mitjana anual històrica: 43) i també pel blauet amb 142 exemplars. En canvi, s’han obtingut xifres molt baixes pel mosquiter de passa (36) i els tallarols en general (Sylvia spp) amb molt poques captures, encara que aquests no són mai abundants a Canal Vell. A hores d'ara no s’han capturat rareses, tot i que hi ha un mastegatatxes en fase d’estudi. Com a captures interessants esmentar el dia 1 de setembre amb la captura d’una òliba, un mussol banyut i un martinet menut en una mateixa batuda! D’altra banda, fins ara s’han fet 5 recuperacions estrangeres: 2 boscarles dels joncs d’Holanda i tres boscarles de canyar de França (2) i Bèlgica. Queda pendent encara l’arribada dels migrants presaharians; esperem poder-vos donar millors notícies en una pròxima crònica. Com sempre, podeu revisar les captures diàries i acumulades fins ara en aquest enllaç: https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

Divendres 18 Setembre 2020
Deu anys després de començar el projecte, a finals d’aquest any es publicarà a Barcelona (Lynx Edicions) el Segon Atles dels Ocells nidificants d’Europa, un projecte impulsat per l’European Bird Census Council i on la nostra entitat hi ha tingut un paper rellevant. Els seus resultats representaran una fita en l’ornitologia europea.

Després de més de 20 anys des de la publicació del primer Atles dels ocells reproductors d’Europa, aquest nou atles presenta la informació més actualitzada sobre distribució, abundància i canvis en les poblacions dels ocells d’Europa. S’ha dut a terme gràcies a l’enorme esforç de l’European Bird Census Council i les seves organitzacions associades a 48 països. En el treball de camp han participat prop de 120.000 col·laboradors, principalment des de 2013 a 2017, per la qual cosa constitueix un dels projectes més grans de ciència ciutadana sobre biodiversitat realitzats fins ara. L’obra presenta informació de totes les espècies reproductores durant el període d’estudi. Un total de 556 espècies es tracten de forma completa, amb textos, mapes i una il·lustració. Les fitxes completes d’espècie inclouen mapes de 50×50 km (mostrant generalment dades d’abundància), models de distribució de 10×10 km (de 224 espècies reproductores) i mapes de canvi (comparant la distribució actual amb l’obtinguda fa més de 30 anys en el primer atles). Utilitzant un rigorós enfocament científic, aquestes dades documenten l’estat de l’avifauna reproductora europea i contribueixen a l’objectiu de fomentar la conservació dels ocells i els seus hàbitats.

Més informació: https://www.lynxeds.com/ca/producte/european-breeding-bird-atlas-2-distribution-abundance-and-change/

 

Divendres 28 Agost 2020
Donada la situació actual de la pandèmia i les noves restriccions anunciades per la Generalitat aquesta setmana, i que limiten les trobades socials a un màxim de 10 persones, ens veiem obligats a posposar novament la data de l'assemblea d'enguany.
 
Esperem que la situació millori durant les properes setmanes i poder-vos anunciar la nova data durant el mes de setembre.
 
Us avancem, en tot cas, que tenim pensat afegir un nou punt a l'ordre del dia per tal de sotmetre a aprovació una modificació dels estatuts de l'associació que obri la porta a poder fer assembles telemàtiques i així evitar que es donin en el futur situacions com les que estem vivint enguany.
 
La Junta Directiva

Dijous 20 Agost 2020
El mes de març de 2017 ja vam fer pública una nota sobre la posició de l’ICO en relació a l’ús de la Nicarbazina per gestionar la població de coloms a la ciutat de Barcelona.

Llavors dèiem que, més enllà dels dubtes legals en quant a la consideració farmacològica d’aquest agent químic, no es podia afrontar una estratègia de control únicament fent ús de productes anticonceptius, alhora que consideràvem necessari disposar de més dades que demostressin que el producte no afectava negativament l’ecosistema urbà i la fertilitat d’altres espècies salvatges. Concretament els nostres dubtes se centraven sobre els efectes secundaris d’aquest principi actiu sobre espècies vulnerables com la gralla o el falcó pelegrí, aquesta darrera una espècie que caça coloms, així com d’altres espècies granívores com el pardal i la tórtora turca.

Acabàvem el nostre escrit animant als diversos centres de recerca a investigar més en aquest camp. Ara, recentment, ha sortit un d’aquests treballs de la mà del Museu de Ciències Naturals i de l’Agència de Salut Pública que conclou que aquest producte és poc efectiu per controlar la població de coloms.

Des de l’ICO donem la benvinguda a tot treball científic sobre aquest tema que sigui acurat i rigorós i, aquest, sens dubte ho és. No es poden negar les evidències científiques clares o interpretar-les de forma tendenciosa sinó que cal tenir-les molt en compte a l'hora de fer una bona gestió de la població de coloms a la ciutat.

La Junta Directiva

Divendres 7 Agost 2020
El Projecte de decret del Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada i d'altres aspectes relatius a la fauna salvatge autòctona protegida estarà sotmès a informació pública fins al 30 de setembre de 2020, moment fins el qual tothom que ho desitgi pot formular les al·legacions que cregui convenients.
 
L’expedient administratiu complet d'aquest Projecte es pot consultar al web del Departament de Territori i Sostenibilitat i inclou:     
  • Text del Projecte de decret del Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada i d’altres aspectes relatius a la fauna salvatge autòctona protegida.
  • Memòria general del Projecte.
  • Memòria d’avaluació d’impacte de les mesures proposades. 
Des de l'ICO tenim previst presentar algunes al·legacions al Projecte i ens agradaria fer-ho comptant també amb les consideracions que ens vulgueu fer arribar els socis. Així doncs, tots aquells que vulgueu vehicular les vostres al·legacions a través de l'ICO us animem a fer-nos-les arribar abans del dia 11 de setembre al següent correu electrònic: anuari@ornitologia.org.
 
Recordeu que al fer les al·legacions cal tenir molt presents els criteris establerts pel ministeri per catalogar les espècies. Podeu trobar-los aquí.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats