Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 5 Agost 2020
L'Assemblea General Ordinària d'enguany, que inicialment estava convocada per al dia 20 de juny però que va quedar ajornada a causa de l'estat d'alarma, finalment tindrà lloc a la sala d'actes de l'Edifici El Sucre de Vic el proper 5 de setembre a les 11:00. 

Donat que enguany hi ha renovació de càrrecs, s’han preparat aquestes textos de presentació de tots els candidats que s’han presentat. Recordeu que a l’Assemblea d’enguany es renovarà el/la president/a i el tresorer, i una part dels vocals (dos en concret).

Segons el Reglament Intern, cada soci només pot votar un dels candidats presentats a cadascun dels càrrecs de vicepresident/a i secretari/ària general. Com que només s’ha presentat un candidat en cada cas, cada soci pot votar els dos candidats o només aquell que vulgui. En el cas dels càrrecs de vocal, de tots els candidats presentats se’n poden votar tants com places vacants hi hagi. Novament, com que només s’han presentat cinc candidats i hi ha cinc places vacants, cada soci podrà votar tots cinc candidats o només aquells que vulgui.

En cas de no poder assistir personalment us recordem que l’article 16 dels nostres Estatuts preveu la possibilitat de delegar el vostre vot en un altre soci i que cada soci assistent només pot portar fins a cinc vots delegats.

Des d'aquest enllaç podeu descarregar-vos la carta de convocatòria, on trobareu l'ordre del dia i la butlleta de delegació de vot.

La Junta Directiva

Dimarts 14 Juliol 2020
Les dades fins a finals del mes de juny ens indiquen que la temporada de nidificació està seguint força bé en general, quant a la producció de joves.

Fins la primera setmana de juliol veiem que la productivitat de les espècies més representatives es manté força positiva, tot i que no tant com a finals de maig. La mitjana de la productivitat d'aquestes espècies actualment és un 22,9% superior a la productivitat mitjana dels anys 2000-2019.

Sembla doncs de moment, que les condicions meteorològiques d'enguany han afavorit molt la reproducció de la majoria espècies.

Només el tallarol de garriga, la boscarla de canyar i la mallerenga blava tenen productivitats negatives, sent, respectivament, un 75%, un 4,2% i un 3,3% inferiors a la mitjana dels anys 2000-2019. 

I també, podria ser que el desconfinament hagi fet que el percentatge de diferència entre enguany i la mitjana dels anys anteriors hagi baixat del 50% (de finals de maig) al 23% (de principis de juliol)?
 
 

 


Dimecres 8 Juliol 2020
Ja tenim disponible el número 58 de l'Abellerol (estiu 2020)

El podeu descarregar aquí.

Divendres 3 Juliol 2020
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2020 en les dates següents:

- dissabte 11 de juliol 2020, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica i d'una teòrica que es durà a terme en el transcurs d'una sessió del projecte SYLVIA i tindrà lloc de 8:00 h a 15:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior, el muntatge de xarxes japoneses i l'aplicació correcte dels codis dels estàndards. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 7 de juliol 2020, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 19:30 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador, cal lliurar abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per a anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar) i fer efectius els drets d’examen (6 euros). Aquests documents es poden enviar en format digital per correu electrònic a l’adreça ico@ornitologia.org o presentar-los directament el mateix dia de la prova. En tots els casos cal inscriure’s a la prova amb antelació a ico@ornitologia.org abans del 6 de juliol. Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada.

Nota important. A causa de la Covid-19, enguany alguns anelladors en formació probablement no heu pogut anellar els ocells mínims per presentar-vos a les proves. En aquests casos, s’ha programat una nova prova per al mes d’octubre, però els anelladors interessats cal que ho indiqueu durant aquest mes de juliol.

Dijous 2 Juliol 2020
La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb 4.303 parelles, ha assolit aquesta temporada el rècord històric des que l’espècie va començar a criar en aquest indret, el 1992. Com és habitual, l’única colònia existent d’aquesta espècie a Catalunya, s’ha ubicat en un dic de les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita.
 
El trencament recurrent de la barra del Trabucador des del temporal Gloria i, posteriorment, les condicions de confinament arran de la COVID-19 han provocat que el seguiment de la colònia no hagi estat tan detallat com en d’altres anys. En aquests moments, ja s’ha format la guarderia de polls i tot està anant molt bé.
 
L’anellament de flamencs és una activitat científica que requereix la participació d’unes 250 persones, entre tècnics i voluntaris. A més d’aquest objectiu principal, l’anellament és una eina molt valuosa per a difondre el patrimoni natural del delta de l’Ebre, tant entre els ebrencs com entre la societat catalana i internacional en general.
 
Les característiques d’aquesta activitat (reunions multitudinàries en llocs tancats, transport per accedir a la zona d’anellament...) fan que en l’escenari de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 no sigui aconsellable la seva realització. Per aquest motiu, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ha pres la decisió de suspendre l’anellament de flamenc de 2020, que previsiblement s’havia de portar a terme aquest juliol.
 
Esperem i desitgem que l’any que ve ja haurem superat aquesta crisi es pugui reprendre amb total normalitat l’anellament de flamencs.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats