Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 26 Abril 2012
El nostre company Roger Jovani (de l'Estación Biológica de Doñana; CSIC) ens demana ajuda per mostrejar àcars de les plomes amb l'objectiu de desenvolupar un mètode per identificar els àcars genèticament.
A la seva web podeu trobar diversos estudis que ha fet sobre aquests àcars (http://www.ebd.csic.es/jovani/); també un article a Quercus (http://ebd06.ebd.csic.es/pdfs/Herrera.2010.11.Quercus.pdf ). S'ha suggerit que els àcars de les plomes podrien no ser paràsits, sinó mutualistes de les aus: s'alimenten de l'oli que els ocells s'escampen per les plomes (des de la glàndula uropigial), i així netegen les plomes de fongs i bacteris que d'altra manera degraden les plomes.

El mostreig d'acars es molt ràpid, senzill i completament innocu pels ocells. En aquest video de YouTube es mostra el procés http://www.youtube.com/watch?v=Dn8uE-Jpyy8

Si estàs interessat en col.laborar envia un e-mail a bird.feather.mites@gmail.com i es posaran en contacte amb tu i t'enviaran el material necessari i instruccions mes detallades.

Dijous 26 Abril 2012
S'han publicat dues ressenyes sobre l'Atles dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009 a les revistes Ibis i Alauda. Podeu llegir aquestes ressenyes en idoma original o bé en català des d'aquest enllaç.

Dijous 26 Abril 2012
Atles dels ocells nidificants de Barcelona: ja tenim el 24% dels quadrats assignats !

Aquest projecte va fer el tret de sortida a l'inici del més d'abril i a dia d'avui ja s'han assignat el 24% dels quadrats, tant a nivell dels censos extensius de quadrats 1x1km, com dels quadrats de 500x5000m on es fa el mapeig de territoris.

Tenim perfils de col·laboradors molt diferents, fet que demostra que es tracta d'un projecte socialment engrescador i atractiu per a totes les edats, nivells i condicions. Famílies que han aprofitat per conèixer racons de la ciutat, ornitòlegs experts que satisfan la seva afició prop de casa, escoles que aprenen ciències naturals i gent neòfita que aquest projecte els hi ha permès conèixer els valors naturals de la seva ciutat.

Tot i que ja han començat els períodes de cens, encara sou a temps de triar el quadrat que més us interessi censar. Aquest dos mapes mostren en vermell els quadrats que ja s'han assignat. Si t'interessa el projecte, consulta els detalls, tria el teu quadrat i contacta amb nosaltres.

L'Atles dels ocells nidificants de Barcelona, és un projecte de l'Ajuntament de Barcelona desenvolupat conjuntament per l'Institut Català d'Ornitologia i la Universitat de Barcelona que ha de servir per conèixer millor les espècies d'ocells que crien a Barcelona i aconseguir així una eina de gran utilitat en la gestió i planificació ambiental del municipi.



Anna Dalmau / atles.bcn@ornitologia.org

Dijous 26 Abril 2012
El dia 29 d'abril de 10 a 15h us convidem a participar en la 4a fira agrícola de Collserola. Aquest any l'eix temàtic serà el passat, present i futur de les Masies de Collserola amb un to clarament reivindicatiu. Comptarem a part de la ja tradicional  mostra de productors, amb una exposició de dibuixos de les masies a cura de Carles Sobrino, l'Espectacle "la veu dels arbres" i una trobada especial amb els actuals habitants de les masies de Collserola. El dia 29 teniu  l'excusa ideal per venir a passejar per Vallvidrera.

www.firacollserola.tk

Dimecres 4 Abril 2012
28-31 d'agost de 2013,  Universitat d'East Anglia, Norwich, Regne Unit

La Unió d'Ornitòlegs d'europeus (UOE) promou un fòrum internacional per a l'avanç de l'ornitologia europea en tots els aspectes. Les conferències bianuals constitueixen una plataforma ideal per entrar en contacte, intercanviar idees i difondre coneixements. El Consell de la EOU i els organitzadors locals us conviden a la novena conferència de EOU, que se celebrarà a la Universitat d'East Anglia, Norwich, Regne Unit, 28-31 agost de 2013. Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament pel British Trust for Ornithology, la BOU, la RSPB i la Universitat d'East Anglia. La conferència pretén reunir una àmplia gamma d'investigadors en ecologia, comportament, evolució, fisiologia, morfologia, sistemàtica i biologia de la conservació de les aus per intercanviar idees i desenvolupar futurs projectes de recerca. La informació sobre el lloc de la conferència, els terminis, les taxes de registre, excursions, etc contactes estan disponibles a:  http://www.norwich.eounion.org

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats