El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha previst realitzar l’anellament de polls de flamenc els dies 21 i 22 de juliol. Aquest anellament serà el vuitè que es realitza al delta de l’Ebre, àrea que allotja des de 1993 una de les poques colònies de reproducció estables de la Mediterrània.
L’anellament de flamencs, coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network, dóna suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global. Fins ara, s’han anellat uns 2.700 flamencs al Delta, dels quals s'han obtingut unes 7.800 observacions des de l’estuari del Sena fins la costa atlàntica de Mauritània, i des de Portugal fins a Turquia.
Aquest esdeveniment, a més del seu objectiu científic, pretén sensibilitzar a la població sobre la importància del delta de l’Ebre per a la conservació del flamenc i suposa un repte molt important, que no seria possible sense el suport i la col·laboració de moltes persones i entitats vinculades a la conservació i al parc natural.
A l'ICO, hem rebut una invitació per participar-hi 10 persones majors d’edat. Donada la complexitat de l’anellament, és del tot necessari l’assistència els dos dies esmentats: 21 de juliol (tarda: organització de l’anellament) i 22 de juliol (matí: anellament).
Poden optar a aquestes 10 places, tots el socis de l'ICO majors d'edat i amb el pagament de les quotes al dia. Podeu enviar les vostres peticions al correu ico@ornitologia fins al dia 10 de juliol, indicant els vostre nom i cognom, DNI i telèfon de contacte. Les 10 places s'adjudicaran mitjançant sorteig de les peticions rebudes.

Una de les novetats més importants de cara al 2012 és que el projecte amplia les seves fronteres més enllà de Catalunya. El nou web ara permet entrar dades d’Andorra i de les Illes Balears i, en col·laboració amb l’Institut Suïs d’Ornitologia, també s'ha posat en marxa una versió homòloga a Suïssa (www.orenetes.cat/ch/). El Projecte Orenetes doncs, no només té el rècord d’haver estat el primer projecte de ciència ciutadana totalment on-line en funcionament al sud d’Europa, sinó que també ha esdevingut el primer en creuar fronteres cap al nord! Els canvis que hem fet al nou web, permeten, de fet, que es pugui adaptar fàcilment a les necessitats de qualsevol altre país.
Una altra novetat important fa referència a la gestió de les unitats de mostreig. Ara ja no cal intercanviar mapes amb el coordinador del projecte per tal de fixar l’àrea que es vol censar. Això facilitarà molt la feina tant a nosaltres com a vosaltres! Ara, el nou web permet que cada col·laborador creï i editi ell mateix la seva unitat de mostreig totalment on-line.
Participar en el projecte és ben fàcil, només són quatre passes!
Aquest vídeo us mostra com fer-ho: http://youtu.be/5BFE1iAqWZM?hd=1.
Finalment, us voldríem informar que des de l’any passat la localització de tots els nius que compteu en els vostres censos d’oreneta cuablanca es fan arribar als ajuntaments corresponents a través d’un acord amb la Direcció de Medi Natural del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural. D’aquesta manera, ara no només col·laboreu a seguir l’evolució de les colònies de cria d’aquesta espècie sinó que també ajudeu a enfortir la protecció dels seus nius.
Us animem un cop més a participar en el Projecte Orenetes, ara ja a escala internacional!
Més informació a: www.orenetes.cat

Més informació: http://www.diba.cat/web/sala-de-premsa/nota-de-premsa/-/journal_content/56_INSTANCE_0MoY/553295/6220952


El lloc de trobada és al Cortalet, el dissabte 30 de juny a les 16,30h.
Cal portar prismàtics (i si en teniu telescopi) i, a ser possible, cotxe propi. La durada serà, aproximadament, de 4 hores.
Per confirmar l’assistència, cal comunicar-ho al correu de l’APNAE apnae@apnae.org o al telèfon 972 454 672
