El número 45 de l'Abellerol (estiu 2012) ja està disponible en línia a la pàgina web. No us podeu perdre aquest número especial amb més pàgines i que és un homenatge a la figura d'en Joaquim Maluquer en el primer aniversari de la seva mnort. Així, hi podreu llegir tres articles de tres persones molt properes com Xavier Ferrer, Jordi Sargatal i Martí Boada on repassen les vivències viscudes amb ell i el seu treball constant des de l'ombra i que ha estat clau en alguns aspectes de la conservació de la natura a Catalunya.
Podeu llegir-lo en aquest apartat: http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol_pdf.html
Els passats 10 i 11 de juny, els membres del Grup d’Anellament Calldetenes-Osona, juntament amb col·laboradors de l’ICO, simpatitzants del Grup i tècnics de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, varen anellar 162 voltors comuns (Gyps fulvus) a Orís, comarca d’Osona. És la tercera captura que el GACO fa a Osona, i són ja més de 220 voltors els que aquesta entitat ha marcat a la comarca. A més, fa quatre anys es varen marcar uns 60 voltors a La Terreta (Tremp). Els animals estan marcats amb anella metàl·lica del número 11, una anella de lectura a distància de color groc, de PVC i unes bandes alars de color groc a les dues ales. Ens l’últim any ja s’han enregistrat més de 40 avistaments de voltors marcats, i dins d’aquesta actuació s’han controlat voltors anellats a l’Aragó i al País Valencià. La campanya d’anellament de voltors continuarà fins a finals del mes d’agost, quan els exemplars de voltor comú marxen cap a terres pre-pirinenques. Els voltors comuns actualment a la Catalunya central hi apareixen com a estivals no reproductors, i les poblacions en aquestes zones han augmentat en els últims anys. L’estudi que es porta a terme pretén conèixer més aspectes de la biologia d’aquestes poblacions no reproductores, tant pel què fa als seus moviments, com a la forma com es van incorporant a les poblacions reproductores de Catalunya i Aragó.
Grup d’Anellament Calldetenes-Osona / jbaucells@biodiversitat.cat
Els passats dies 21 i 22 de juny es van anellar 18 ocells de tempesta Hydrobates pelagicus a les illes Medes. Tots ells eren adults i la majoria presentaven plaques incubatrius !
Més informació: http://birdspain.blogspot.com/2012/06/ocells-de-tempesta-mediterranis.html
El XIV Congrés Nacional i XI Iberoamericano de la Sociedad Española de Etología se celebrarà a Sevilla des del dimarts 11 al divendres 14 de setembre de 2012, organitzat per l'Estación Biológica de Doñana i la Universidad de Sevilla.
Més informació: http://etologia2012.zzl.org/index.html
L'Associació L'Observatori de la Tordera (www.observatoritordera.cat) és un projecte iniciat l'any 1996 a partir d'un conveni de cooperació signat entre l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament de Sant Celoni i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la finalitat de definir i realitzar el seguiment d'indicadors biològics, hidrològics i socials de la conca de la Tordera per tal de conèixer l'estat socioecològic del sistema fluvial en consonància amb la Directiva Marc de l'Aigua.
El Programa d'Educació, Comunicació Ambiental i Formació (PROECA) es creà el 2004 amb l'objectiu d'apropar els valors ambientals i culturals de la conca de la Tordera a la ciutadania més enllà de l'esfera científica i fer arribar els coneixements generats a diferents àmbits socials, especialment a la població escolar; i, alhora, afavorir dinàmiques que promoguin actituds d'interès i de conservació envers el propi territori.
Aquesta associació, demana als socis de l'ICO la cessió de fotografies d'aus per a l'elaboració d'un quadern pedagògic sobre els ocells de la conca de la Tordera dirigit a alumnes d'ESO.
Concretament necessiten fotos de les espècies següents:
Oriolus oriolus, Streptopelia turtur, Garrulus glandarius, Ardea cinerea, Nycticorax nycticorax, Charadrius dubius, Anas platyrhynchos, Gallinula chloropus, Motacilla cinerea, Upupa epops, Buteo buteo, Dendrocopus major, Dendrocopus minor, Picus viridis, Luscinia megarhynchos, Cettia cetti, Troglodytes troglodytes, Parus major, Larus michahellis, Motacilla alba, Sturnus vulgaris Carduelis carduelis i Emberiza cirlus.
Adreça de contacte: Carles Barriocanal / carles.barriocanal@udg.edu
