Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 6 Juliol 2012

Els passats dies 21 i 22 de juny es van anellar 18 ocells de tempesta Hydrobates pelagicus a les illes Medes. Tots ells eren adults i la majoria presentaven plaques incubatrius !

Més informació:  http://birdspain.blogspot.com/2012/06/ocells-de-tempesta-mediterranis.html


Divendres 6 Juliol 2012

El XIV Congrés Nacional i XI Iberoamericano de la Sociedad Española de Etología se celebrarà a Sevilla des del dimarts 11 al divendres 14 de setembre de 2012, organitzat per l'Estación Biológica de Doñana i la Universidad de Sevilla.

Més informació: http://etologia2012.zzl.org/index.html


Divendres 29 Juny 2012

L'Associació L'Observatori de la Tordera (www.observatoritordera.cat) és un projecte iniciat l'any 1996 a partir d'un conveni de cooperació signat entre l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament de Sant Celoni i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la finalitat de definir i realitzar el seguiment d'indicadors biològics, hidrològics i socials de la conca de la Tordera per tal de conèixer l'estat socioecològic del sistema fluvial en consonància amb la Directiva Marc de l'Aigua.

El Programa d'Educació, Comunicació Ambiental i Formació (PROECA) es creà el 2004 amb l'objectiu d'apropar els valors ambientals i culturals de la conca de la Tordera a la ciutadania més enllà de l'esfera científica i fer arribar els coneixements generats a diferents àmbits socials, especialment a la població escolar; i, alhora, afavorir dinàmiques que promoguin actituds d'interès i de conservació envers el propi territori.

Aquesta associació, demana als socis de l'ICO la cessió de fotografies d'aus per a l'elaboració d'un quadern pedagògic sobre els ocells de la conca de la Tordera dirigit a alumnes d'ESO.

Concretament necessiten fotos de les espècies següents:

Oriolus oriolus, Streptopelia turtur, Garrulus glandarius, Ardea cinerea, Nycticorax nycticorax, Charadrius dubius, Anas platyrhynchos, Gallinula chloropus, Motacilla cinerea, Upupa epops, Buteo buteo, Dendrocopus major, Dendrocopus minor, Picus viridis, Luscinia megarhynchos, Cettia cetti, Troglodytes troglodytes, Parus major, Larus michahellis, Motacilla alba, Sturnus vulgaris Carduelis carduelis i Emberiza cirlus.

Adreça de contacte: Carles Barriocanal / carles.barriocanal@udg.edu


Divendres 29 Juny 2012

Per segon any consecutiu, des del grup d'anellament de l'Urdaibai Bird Center-Societat de Ciències Aranzadi, ens informen d'una campanya d'anellament que es realitzarà en el període postnupcial des de l'1 d'agost fins el 30 de setembre. L'estació se situa a la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai. Les espècies més abundants a la zona en el pas postnupcial són ocells de canyissar. Al vespre també es participarà en diferents activitats d'anellament com els dormidors d'oreneta vulgar i l'anellament de limícoles.

L'objectiu d'aquesta campanya és el seguiment de la migració postnupcial de passeriformes i afins en aquestes zones d'aiguamoll, i es treballa conjuntament amb les altres estacions de la costa del golf de Biscaia amb les que formem grup Atlantic Flyway Network. Aquest any en concret, la campanya se centrarà sobretot en l'estudi de les pautes de migració del cotxa blava (Luscinia svecica). Per a la realització d'aquesta campanya, se sol·liciten anelladors experts, i persones en formació que tinguin nocions d'anellament científic. Durant la campanya els períodes mínims de participació seran de 15 dies, i el treball consistirà a participar activament en les jornades d'anellament des d'una hora abans de l'alba fins a quatre després d'aquesta. Per als participants de la campanya, es facilitarà l'allotjament en les instal·lacions pròpies de l'Urdaibai Bird Center, a pocs metres de les estacions d'anellament.

Els interessats hauran d'enviar el seu Currículum vitae a l'atenció de Edorta Unamuno: aranzadi@birdcenter.org. El termini d'inscripció finalitzarà el 20 de juliol del 2012. Es donarà prioritat a les persones que ja tinguin carnet d'anellador, de qualsevol de les oficines de Anellaments adscrites a EURING.Tots els interessats a participar en aquesta campanya poden obtenir més informació a la pàgina web: http://www.birdcenter.org


Divendres 29 Juny 2012

Dins del projecte de cooperació territorial Espanya-França-Andorra anomenat GALLIPYR, sobre galliformes de muntanya, està previst dur a terme els censos d’estiu de gall fer, perdiu blanca i perdiu xerra dins l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP), a la comarca del Pallars Sobirà.

Els censos tenen com a finalitat obtenir dades sobre densitats i paràmetres reproductors (índex reproductor, % femelles amb polls, mida de les llocades). Es fan mitjançant batudes en línia (amb o sense gossos), per la qual cosa es necessita d’un volum elevat d’observadors (d’uns 4-5 fins a 20 per batuda i dia).

Els censos s’iniciaran el 31 de juliol i finalitzaran el 31 d’agost. L’horari és de 7 a 13-14 h (tardes lliures). Generalment el lloc de trobada és a Sort, a les 7h de matí davant l’Ajuntament. Cal anar equipat amb material de muntanya (botes, pantalons llargs, roba d’abric, impermeable, paraneus) i estar acostumat a caminar per muntanya.

Qualsevol persona interessada en participar pot posar-se en contacte amb Jordi Canut (PNAP) o bé Josep Piqué, indicant el dia o dies en que pot venir.

Per a les persones que vinguin als censos, l’Alberg Orri del Pallars, a Montardit, ens ha fet una oferta de 40€/dia amb sopar, dormir, esmorzar, entrepà per a mig matí i dinar tot inclòs, a més de poder utilitzar la piscina del càmping del mateix nom.

Les dates concretes, espècies i zones son les següents:

Gall fer (Tetrao urogallus)

  • Tornafort : 3 batudes: 31 juliol i 1 d’agost.
  • L’Orri 1 : 4 batudes : 7,8,9,10 d’agost
  • L’Orri 2 : 5 batudes : 2, 3, 14, 16 i 17 d’agost
  • Arestúi-Baiasca : 7 batudes : 21 a 24 i 28 a 30 d’agost

Perdiu blanca (Lagopus muta)

  • Màniga-Covil-Salòria (amb Alt Urgell) : 22 d’agost

Perdiu xerra (Perdix perdix hispaniensis)

  • Boldis : 6 d’agost
  • Bordes de Llussà : 13 d’agost
  • Crussos : 20 d’agost
  • L’Orri : 27 d’agost


Adreces de contacte:


Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats