La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) ha acordat certificar els cursos de l'ICO com a elegibles per donar crèdits a mestres de tot el cicle escolar (primària, secundària i batxillerat). A Catalunya, els mestres han d'assolir una quantitat determinada de crèdits al cap de l'any com a part del programa de formació permanent de la Generalitat.
A proposta de la URV, el Departament d'Ensenyament certificarà els cursos d'ornitologia de l'ICO impartits a la demarcació de Tarragona i la quantitat concreta de crèdits es determinarà en funció de la durada i característiques del curs. D'aquesta manera, l'ornitologia començarà a formar part del sistema curricular dels mestres del nostre país i permetrà a professors de ciències naturals, entre altres, formar-se específicament en ornitologia.
La certificació de la URV és un reconeixement del bon nivell de qualitat que l'ICO ofereix en el seu programa de formació per ornitòlegs i anelladors. S'està treballant per tal que la certificació es faci extensible a la resta del territori de Catalunya.
Els mestres que assisteixin al proper curs d'Introducció a l'Ornitologia que tindrà lloc a Reus a partir del 15 de setembre ja poden sol·licitar, en el moment de la inscripció, els crèdits que atorgarà el curs .
Més de 200 persones van participar el passat cap de setmana en el vuitè anellament de polls de flamencs (Phoenicopterus roseus) que s’ha dut a terme a Catalunya.
El Departament d’Agricultura, a través del Parc, continua amb el seu suport a diferents projectes científics i de divulgació i sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental
El diumenge 22 de juliol, amb una operació controlada i sense incidències, es van anellar 400 polls de flamencs a la Punta de la Banya. Com va sent habitual des del 2004, aquesta és una de les jornades més esperades en les tasques de gestió del Parc, per la seva combinació de rigor científic i per la vivència experimental emotiva i sensibilitzadora.
El procés d’anellament es va iniciar el diumenge a la matinada, quan voluntaris i responsables dividits en tres grups van encerclar els polls de flamenc cap al corral.
L'arribada dels polls al corral va ser un dels moments més espectaculars, en què calia una gran coordinació. Un cop allà, una persona amagada en un aguait va comptar els polls que entraven per assegurar-ne entre 500 i 600 dels aproximadament 900 que formaven la guarderia de flamencs. Una altra persona, també oculta, esperava l’ordre de tancar la porta del corral.
Un cop tancats els polls, al costat del corral, es van formar grups encarregats de dur a terme les diferents seqüències d'anellatge. Primer, s’anellaven, i després se’n mesurava l’ala, el bec, el tars i el contingut d’aliment al pap. El tercer procés era pesar-los. Finalment, els voluntaris van haver de caminar uns 50 metres i arribar fins a un punt on ja podien alliberar-los.
El Parc Natural agraeix el suport rebut de totes les persones, institucions, col·laboradors i patrocinadors que han participat en aquest esdeveniment i l’han fet possible, especialment a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita pel suport humà i material en la preparació logística de l’anellatge.
Associació El Blauet
La nostra companya Alba Casals, juntament amb d'altres amics de Girona i rodalies, han creat l'associació El Blauet amb moltes activitats d'anellament d'ocells.
http://elblauet.blogspot.com.es/2012/05/presentacio-associacio-el-blauet.html
Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona (GACO)
Nova web d'aquesta associació que compta amb moltes i variades activitats de camp i anellament d'ocells:
http://www.gaco.cat
Estany d'Ivars i Vila-sana
S'ha posat en marxa un blog sobre la fauna de l'estany d'Ivars i Vila-sana que s'anirà actualitzant amb les dades més rellevants de la zona.
http://faunaestanyivarsivilasana.blogspot.com.es/
El 28 i 29 de setembre a l’Ecomuseu de Deltebre es durà a terme la tercera jornada del programa SOCC. Aquesta tercera edició pretén retre homenatge a tots els participants que des del primer dia han participat activament, però tant col·laboradors antics, nous i futurs hi tenen cabuda!.
Podeu trobar detalls sobre la programació de la jornada a. http://www.ornitologia.org/mm/file/participa/Jornades/Jornada_SOCC/PROGRAMA_III_JORNADA_SOCC_definitiu.pdf
A més, des d'avui està obertar la inscripció que podeu formalitzar a: https://www.ornitologia.org/forms/inscripcio_jornada_socc
La Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) ha publicat el document "Nota informativa de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) sobre los daños ambientales provocados por los incendios de Cortes de Pallás y Andilla" on resumeix els efectes devastadors dels focs de la setmana passada. Podeu consultar aquest document en aquest enllaç: http://svornitologia.org/wp-content/uploads/Nota_informativa_SVO_incendios.pdf
