Els dies 28 i 29 de setembre de 2012 es durà a terme la tercera jornada del programa SOCC a l’Ecomuseu de Deltebre. Aquesta tercera edició pretén retre homenatge a tots els participants que des del primer dia han participat activament, però tant col·laboradors antics, nous i futurs hi tenen cabuda!
Més informació: http://www.ornitologia.org/mm/file/participa/Jornades/Jornada_SOCC/PROGRAMA_III_JORNADA_SOCC_definitiu.pdf
El número 45 de l'Abellerol (estiu 2012) ja està disponible en línia a la pàgina web. No us podeu perdre aquest número especial amb més pàgines i que és un homenatge a la figura d'en Joaquim Maluquer en el primer aniversari de la seva mnort. Així, hi podreu llegir tres articles de tres persones molt properes com Xavier Ferrer, Jordi Sargatal i Martí Boada on repassen les vivències viscudes amb ell i el seu treball constant des de l'ombra i que ha estat clau en alguns aspectes de la conservació de la natura a Catalunya.
Podeu llegir-lo en aquest apartat: http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol_pdf.html
Els passats 10 i 11 de juny, els membres del Grup d’Anellament Calldetenes-Osona, juntament amb col·laboradors de l’ICO, simpatitzants del Grup i tècnics de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, varen anellar 162 voltors comuns (Gyps fulvus) a Orís, comarca d’Osona. És la tercera captura que el GACO fa a Osona, i són ja més de 220 voltors els que aquesta entitat ha marcat a la comarca. A més, fa quatre anys es varen marcar uns 60 voltors a La Terreta (Tremp). Els animals estan marcats amb anella metàl·lica del número 11, una anella de lectura a distància de color groc, de PVC i unes bandes alars de color groc a les dues ales. Ens l’últim any ja s’han enregistrat més de 40 avistaments de voltors marcats, i dins d’aquesta actuació s’han controlat voltors anellats a l’Aragó i al País Valencià. La campanya d’anellament de voltors continuarà fins a finals del mes d’agost, quan els exemplars de voltor comú marxen cap a terres pre-pirinenques. Els voltors comuns actualment a la Catalunya central hi apareixen com a estivals no reproductors, i les poblacions en aquestes zones han augmentat en els últims anys. L’estudi que es porta a terme pretén conèixer més aspectes de la biologia d’aquestes poblacions no reproductores, tant pel què fa als seus moviments, com a la forma com es van incorporant a les poblacions reproductores de Catalunya i Aragó.
Grup d’Anellament Calldetenes-Osona / jbaucells@biodiversitat.cat
Els passats dies 21 i 22 de juny es van anellar 18 ocells de tempesta Hydrobates pelagicus a les illes Medes. Tots ells eren adults i la majoria presentaven plaques incubatrius !
Més informació: http://birdspain.blogspot.com/2012/06/ocells-de-tempesta-mediterranis.html
El XIV Congrés Nacional i XI Iberoamericano de la Sociedad Española de Etología se celebrarà a Sevilla des del dimarts 11 al divendres 14 de setembre de 2012, organitzat per l'Estación Biológica de Doñana i la Universidad de Sevilla.
Més informació: http://etologia2012.zzl.org/index.html
