Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 7 Novembre 2012
L'European Bird Census Council (EBCC) anuncia la celebració del seu 19è congrés a Romania durant 2013. L'acte està organitzat conjuntament per la Universitat Babes-Bolyai, BirdLife Romania i el Grup Milvus. El congrés de l'EBCC se celebra cada tres anys i reuneix les persones involucrades en monitoratge d'aus, recerca i conservació a tot Europa. Els temes a tractar són variats, van des dels resultats dels nous programes de monitoratge d'ocells comuns, monitoratge d'aus aquàtiques i els atles, els estudis sobre les causes de canvis de les poblacions, la demografia o la distribució de les aus d'Europa, els estudis sobre l'eficàcia de les mesures de conservació i l'impacte de les polítiques governamentals, les noves tecnologies, mètodes o tècniques analítiques, l'ús d'aus com indicadors, i el desenvolupament de projectes de la ciència de la ciutadania.

El congrés tindrà lloc a Cluj, una de les ciutats més grans de Romania i capital de Transilvània, la regió històrica del país envoltat pels Carpats. Es pot arribar fàcilment a la ciutat pels vols directes des de diversos països europeus, però també en cotxe i en tren. La seu de la conferència és una escola de recent construcció que ofereix sales de conferències, allotjament i menjars en el mateix lloc. De banda del congrés, també es faran excursions a diversos llocs de la regió.

Per a més informació, visiteu la pàgina web www.ebcc2013.ro .Aquí podreu obtenir més informació sobre la localització de la conferència, els ponents plenaris, les dates del programa científic i excursions. Ja es poden enviar resums de les presentacions; el termini de recepció dels mateixos es tancarà a finals de gener de 2013.

Dimarts 30 Octubre 2012
En el context del Nou Atles dels Ocells d’Europa i del paper de la nostra entitat en el projecte, els dies 20-22 de març de 2013 es realitzarà una trobada internacional per avançar en l’elaboració d’atles ornitològics en països europeus on no hi ha molta experiència en la realització d'aquest tipus d’atles. La trobada rep el valuós suport del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i es realitzarà al Museu Blau, on es preveu que hi assisteixin representants de les entitats ornitològiques de bona part del continent.

Dimarts 30 Octubre 2012
L’European Bird Census Council (EBCC) ha decidit impulsar un segon atles dels ocells d’Europa (vegeu www.ebcc.info/new-atlas.html). El primer, publicat l’any 1997, ha representat una de les fites més destacades de l’ornitologia europea i una font de dades extraordinàriament valuosa per als científics. Aquest nou atles es construirà a partir dels atles o altres dades ornitològiques equivalents que es generin a nivell nacional entre 2013 i 2017, amb la idea de publicar els resultats el 2020.

Es tracta d’un projecte molt ambiciós que, tot i arribar en un moment de crisi generalitzada al continent europeu i amb uns recursos per ara força limitats, ja comença a caminar. Recentment, els membres del Atlas Steering Committee de l’EBCC han decidit que diferents organitzacions s’encarreguin de desenvolupar el projecte. L’ICO s'encarregarà de les qüestions metodològiques del projecte, mentre que la Societat Ornitològica Txeca actuarà de punt de contacte per als coordinadors nacionals. La nostra entitat, per tant, té un paper destacat en un projecte que s’estendrà des dels Urals fins a les illes Açores.

A mesura que es vagin definit els procediments d’obtenció de dades us anirem informant del paper i reponsabilitat que hi assumirem.

Divendres 26 Octubre 2012
Com ja sabeu la majoria dels anelladors, durant les darreres setmanes hem hagut de restringir l’ús d’anelles per problemes en el funcionament de l’Oficina de Especies Migratorias (OEM) que depèn del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

L’OEM es va tancar a principis d’any per problemes de finançament i, malgrat s’esperava que reobriria al cap d’alguns mesos, hores d’ara encara roman tancada. Per raons similars, les noves comandes d’anelles del Ministerio estan aturades des de fa mesos i es preveu que els estocs actuals d’anelles s’esgotin totalment durant les properes setmanes o, fins i tot, dies. Tot apunta a que l’OEM (inclòs el subministrament d’anelles) pugui tornar a estar operativa en algun moment de l’any vinent, però ningú no ens assegura ni quan ni amb quin nivell de funcionalitats.

Donat que l’OEM no pot assegurar el subministrament d’anelles ni la gestió adequada de les recuperacions, i que aquest situació es pot allargar fins ben entrat l’any vinent, l’ICO ha arribat a un acord amb la Sociedad de Ciencias Aranzadi, amb qui ja té signat un conveni de col·laboració des de fa anys, per utilitzar el seu remitent d’anelles i garantir, així, el bon funcionament de l’anellament científic d’ocells a Catalunya. Com molts ja sabeu, el remitent d’Aranzadi té més de 60 anys d’història —de fet, és més antic que el del Ministeri—, està reconegut per EURING, i funciona a ple rendiment a nivell de tot l’Estat i d’acord amb els més alts estàndards de treball.

Properament us farem arribar les instruccions detallades sobre com fer el canvi de remitent i us informarem d’algunes petites modificacions que s’hauran d’aplicar a la normativa interna i a la gestió dels balanços d’anellament. Mentrestant, els que tingueu problemes per arribar a finals d’aquest any amb el seu estoc d’anelles actual, cal que us poseu en contacte amb el Raül Aymí o l’Oriol Baltà a l’Oficina Tècnica de l’ICO per saber els passos que cal seguir.

Ja hem exposat la necessitat de fer aquests canvis als tècnics de la Direcció General de Medi Natural i n’hem rebut el seu suport. L’acord amb Aranzadi ha de permetre mantenir i, fins i tot millorar, els alts estàndards de treball assolits per l’anellament científic d’ocells a Catalunya. Cal tenir en compte, però, que es tracta només d’una solució provisional a l’espera que s’aprovi la nova normativa catalana d’anellament. És per això que també hem demanat a la Direcció General que acceleri tot aquest procés.

Hi ha previstes noves reunions per parlar d’aquesta nova normativa i esperem, per tant, poder donar-vos informació més detallada sobre el seu contingut i terminis d’execució durant les properes setmanes.


La Junta Directiva

Barcelona, 26  d’octubre de 2012

Divendres 26 Octubre 2012
El passat dimecres 24 d’octubre es va realitzar un cicle de xerrades sobre els resultats integrats dels programes de seguiment d’ocells i papallones a Catalunya. L'acte va tenir lloc a a la sala d’actes de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a Barcelona. Les dades i anàlisis aportades des de l’ICO pel projecte SOCC i pel Museu de Granollers del projecte CBMS mostren, mitjançant indicadors que quantifiquen els efectes sobre aquests dos grups, que el progressiu creixement de les masses forestals i el canvi climàtic estan entre les principals amenaces per a la biodiversitat a Catalunya. A l’acte hi van assistir la Sra. Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals i d’altres personalitats del món administratiu i científic relacionats amb la conservació i gestió de la biodiversitat al nostre país.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats