Dilluns 28 Octubre 2013

Dilluns 28 Octubre 2013

D’altra banda, i també després de força anys treballant de forma desinteressada pel Comitè, l’Albert Cama, l’Àlex Ollé, l’Oriol Clarabuch, el Joan Ferrer i el mateix Ferran López han deixat de formar-ne part. Des d’aquí volem agrair la tasca que van dur a terme durant els anys que van ser al Comitè. En els darrers mesos, el Xavier Larruy i el Manolo García han ocupat dues de les vacants, de manera que l’actual composició del CAC és la següent:
Coordinador:
Marcel Gil-Velasco
Membres:
Xavier Larruy Brusi
Manolo García Tarrasón
Martí Franch
Albert Burgas i Riera
Marcel Gil-Velasco
És intenció del CAC incloure un o dos membres més. Per tant, queda oberta la convocatòria que es tancarà el 15 de novembre. Per presentar una candidatura, cal remetre una carta breu de motivació al correu cac@ornitologia.org, comentant l’experiència prèvia amb les espècies més habituals estudiades pel CAC i les principals raons per les quals es vol formar part del Comitè.
En un altre àmbit de coses, recentment s’han deixat d’homologar les rareses a nivell estatal, que passen a ser competència del Comité de Rarezas de SEO/Birdlife. La decisió es va fonamentar en la duplicitat de dades que generava i en la possibilitat d’ara en endavant d’aprofundir en l’anàlisi de les espècies tradicionalment sotmeses a homologació al CAC; és a dir, aquelles que són raresa només a Catalunya. Tanmateix, segueix sent competència del Comitè Avifaunístic de Catalunya l’estudi de totes les espècies rares, de manera que el CAC mantindrà actualitzada una base de dades que centralitzi totes les observacions d’ocells rars a Catalunya, tant les d’espècies rares a nivell català com a nivell espanyol.
Altres canvis en la llista de taxons homologables són l’exclusió de l’esparver d’espatlles negres Elanus caeruleus i del voltor negre Aegypius monachus. En el cas del primer, es considera que actualment es tracta d’un nidificant regular i que, per tant, el seguiment de les observacions deixa de ser competència del CAC. Quant al voltor negre, després de la seva exitosa introducció al Prepirineu català, l’allau d’observacions ha estat molt important i el seguiment individualitzat dels exemplars observats resulta de vital importància per discernir entre voltors salvatges ibèrics o provinents dels projectes d’introducció a Catalunya o a França. En aquest sentit, i sumat al fet que actualment la seva presència al Principat és regular i al llarg de tot l’any, es considera adient delegar el seguiment de les observacions a les entitats encarregades dels esmentats projectes. Tanmateix, el CAC restarà atent a un possible canvi en l’estatus d’aquestes espècies (així com d’altres) i la llista d’espècies homologables segueix sent, com sempre, susceptible a patir canvis en el futur.
Així, doncs, les espècies que conformen actualment la llista són les següents:
Cygnus olor
Anser albifrons
Branta bernicla
Branta leucopsis
Tadorna ferruginea
Marmaronetta angustirostris
Aythya marila
Clangula hyemalis
Oxyura leucocephala
Podiceps grisegena
Podiceps auritus
Oceanodroma leucorhoa
Puffinus gravis
Puffinus griseus
Phalacrocorax aristotelis aristotelis
Phalacrocorax carbo carbo
Aquila adalberti
Porzana pusilla
Crex crex
Fulica cristata
Otis tarda
Calidris maritima
Phalaropus fulicarius
Stercorarius longicaudus
Larus delawarensis
Larus argentatus
Larus marinus
Xema sabini
Uria aalge
Alle alle
Anthus petrosus
Anthus richardi
Motacilla alba yarrellii
Chersophilus duponti
Cercotrichas galactotes
Phylloscopus ibericus
Acrocephalus paludicola
Hippolais opaca
Sylvia cantillans moltonii
Ficedula hypoleuca iberiae
Muscicapa striata balearica
Corvus frugilegus
Lanius senator badius
Passer hispaniolensis
Bucanetes githagineus
Pyrrhula pyrrhula pyrrhula
Plectrophenax nivalis
Es prega als observadors que disposin de dades referents a aquestes espècies que les remetin al CAC per a la seva posterior homologació. Ens plau comunicar que el volum de dades acumulat en els darrers anys comença a ser important i no podem sinó agrair la col·laboració de la comunitat ornitològica catalana que, ja sigui a través del portal ornitho.cat o a través de l’e-mail del CAC, ens ha fet arribar les seves observacions.
És per aquest motiu que des del CAC hem engegat un nou projecte, consistent en un butlletí anual en format electrònic que inclourà l’informe anual, articles o informació general sobre identificació de les espècies objecte d’estudi i anàlisis de fenòmens particulars relacionats amb els ocells rars i escassos a Catalunya, com ara l’arribada massiva d’espècie de l’est de la primavera de 2013. Esperem que sigui del vostre interès!
Pel que fa als informes endarrerits, a causa dels problemes per publicar en paper en aquests temps difícils, ha estat necessari un replantejament del format i la periodicitat. En els propers mesos sortirà publicat en format digital un informe que inclourà un seguit d’anys, a partir d’aleshores els informes seran anuals i es publicaran en l’esmentat butlletí electrònic anual. A més d’aquest primer informe, pròximament també publicarem una nova versió de la Llista Patró dels Ocells de Catalunya.
Com sempre, restem a la vostra disposició per a qualsevol consulta o suggeriment.
Sort al camp!
Marcel Gil-Velasco
Coordinador del Comitè Avifaunístic de Catalunya
Dilluns 28 Octubre 2013

Som la Paula i la Laia i estem fent un treball de recerca sobre els noms dels ocells.
El nostre treball de Recerca consisteix en explicar que la normalització del llenguatge i les llistes patró, encara que siguin necessaris, comporten sense voler la pèrdua de vocabulari popular. Per això la nostra intenció és fer una recopilació dels noms populars d'alguns dels ocells comuns de Catalunya. Amb aquest objectiu tenim en marxa la nostra pàgina web ( http://ocells.illuisvives.cat/ ) a través de la qual es poden deixar els noms populars que la gent coneix.
Tots aquells que coneixeu noms populars del vostre poble o comarca, podeu comunicar-los a través de la nostra pàgina web.
Moltíssimes gràcies,
Paula i Laia
Dimarts 22 Octubre 2013

Tots els anelladors experts de l'ICO heu d'utilitzar aquest nou programa per tal de poder fer els balanços correctament amb el remitent ARANZADI.
Trobareu tota la informació necessària per descarregar-lo i per ficar-hi les vostres dades tant antigues com noves a la pàgina del programa: NouBioPro09
Divendres 4 Octubre 2013
L'oreneta cuablanca s'alimenta d'insectes voladors que, mentre crien, capturen molt a prop del niu (a uns 200 o 300 m de mitjana). Així doncs és una espècie que depèn molt de la qualitat del medi on cria, en aquest cas el medi natural urbà i, específicament, de la qualitat de l’aire en aquestes zones (que, de retruc, delimita la disponibilitat d’aliment). Gràcies a aquest estret vincle entre l'oreneta cuablanca i la qualitat del medi urbà, i al suport del departament de Territori i Sostenibilitat, a partir d'enguany el projecte Orenetes també servirà per difondre la problemàtica de la contaminació de l’aire en zones urbanes. Tot seguit us proposem què podeu fer per prendre conciència d'aquesta problema a través del projecte Orenetes:
Esbrina quina és la qualitat de l'aire al teu poble?
Al mapa de distribució dels nius del web del projecte ara hi ha una finestra clicable que facilita informació de la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA) on es troba cada municipi. En concret, s’hi pot veure el pronòstic diari de qualitat de l'aire i les incidències detectades segons el darrer informe sobre la qualitat de l'aire a Catalunya (2012 actualment). Clicant en aquest enllaç, per exemple, es pot veure la informació del poble de Palafrugell.
Copsa el nivell de contaminació allà on fas el cens
A partir d'enguany, a més de fer el cens dels nius d'orenetes, també recomanem estimar cinc senzills indicadors de contaminació atmosfèrica que ajuden a entendre millor aquesta problemàtica i a copsar l’estat de l'entorn on viuen les orenetes (i nosaltres mateixos!). Els indicadors són molt fàcils de mesurar però no cal fer-ho al mateix moment en què es realitza el cens, es pot fer qualsevol dia entre l'1 de maig i el 15 de setembre. Hem preparat una Fitxa de camp específica per a recollir aquestes dades, on també s’hi detallen les instruccions sobre com mesurar cadascun dels indicadors.
Testa’t
Sovint resulta difícil establir un relació directa entre els nostres hàbits quotidians i els efectes d’aquests hàbits en el medi que ens envolta. És per això que hem ideat un test interactiu a mode de qüestionari que permet percebre les conseqüències dels nostres hàbits quotidians en relació a la contaminació de l’aire i l’estat d’espècies com l’oreneta cuablanca. Anima’t, fes el test ara i descobreix fins a quin punt els teus hàbits són respectuosos amb l’oreneta i el teu medi natural més proper!
Respon una breu enquesta
Hem dissenyat una enquesta online per tal de copsar possibles canvis en els hàbits i actituds personals que afecten la qualitat de l’aire urbà. No trigaràs més de 5 minuts en respondre-la.

Esbrina quina és la qualitat de l'aire al teu poble?
Al mapa de distribució dels nius del web del projecte ara hi ha una finestra clicable que facilita informació de la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA) on es troba cada municipi. En concret, s’hi pot veure el pronòstic diari de qualitat de l'aire i les incidències detectades segons el darrer informe sobre la qualitat de l'aire a Catalunya (2012 actualment). Clicant en aquest enllaç, per exemple, es pot veure la informació del poble de Palafrugell.
Copsa el nivell de contaminació allà on fas el cens
A partir d'enguany, a més de fer el cens dels nius d'orenetes, també recomanem estimar cinc senzills indicadors de contaminació atmosfèrica que ajuden a entendre millor aquesta problemàtica i a copsar l’estat de l'entorn on viuen les orenetes (i nosaltres mateixos!). Els indicadors són molt fàcils de mesurar però no cal fer-ho al mateix moment en què es realitza el cens, es pot fer qualsevol dia entre l'1 de maig i el 15 de setembre. Hem preparat una Fitxa de camp específica per a recollir aquestes dades, on també s’hi detallen les instruccions sobre com mesurar cadascun dels indicadors.
Testa’t
Sovint resulta difícil establir un relació directa entre els nostres hàbits quotidians i els efectes d’aquests hàbits en el medi que ens envolta. És per això que hem ideat un test interactiu a mode de qüestionari que permet percebre les conseqüències dels nostres hàbits quotidians en relació a la contaminació de l’aire i l’estat d’espècies com l’oreneta cuablanca. Anima’t, fes el test ara i descobreix fins a quin punt els teus hàbits són respectuosos amb l’oreneta i el teu medi natural més proper!
Respon una breu enquesta
Hem dissenyat una enquesta online per tal de copsar possibles canvis en els hàbits i actituds personals que afecten la qualitat de l’aire urbà. No trigaràs més de 5 minuts en respondre-la.

