Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 2 Desembre 2013
Xerrada: "Estudiar els ocells: treballs d’ornitologia a l'escola" (Barcelona, 10 de desembre)

L’observació de la vida dels ocells desperta fàcilment la motivació en els alumnes. Alhora, pot proporcionar nombroses dades amb les quals elaborar petites recerques adaptades a un ampli espectre de nivells educatius, des del cicle superior de primària a  batxillerat.

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), aquesta xerrada exposarà quins treballs pràctics poden dur a terme els alumnes a partir de dues iniciatives que promou l’Institut Català d’Ornitologia (ICO): el projecte Nius (observació de la nidificació dels ocells)  i el seguiment de les migracions.  S’hi exposaran les activitats que poden realitzar les escoles, les dades que poden obtenir els alumnes i les seves possibilitats d’anàlisi.

Els grups educatius que decideixin participar d’aquestes iniciatives rebran el suport directe dels ornitòlegs de l’ICO i de www.recercaenaccio.cat, portal de l’FCRi.  Els assistents a la sessió rebran un pack de 3 caixes-niu per tal de poder iniciar la seva participació al projecte la propera primavera.

Lloc: FCRi - Passeig de Lluís Companys, 23 - Barcelona
Data: dimarts, 10 de desembre de 2013, de 18.00 a 19:30 hores
Inscripcions: david.segarra@fundaciorecerca.cat
www.fundaciorecerca.cat

Dilluns 2 Desembre 2013
La Directora General de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, i el President de l’associació, Santi Mañosa, han signat el nou conveni de col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'ICO.

El nou conveni de col·laboració se centra en la coordinació dels projectes de seguiment SOCC i SYLVIA i en l'obtenció de bioindicadors de la qualitat ambiental a nivell de Catalunya.

Els projectes SOCC i SYLVIA, són iniciatives de seguiment a llarg termini que permeten copsar l’evolució de paràmetres poblacionals i demogràfics de vital importància gràcies a la col·laboració de centenars de voluntaris i al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.




Divendres 22 Novembre 2013
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2013, en les dates següents:

- dissabte 14 de desembre 2013, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 638 06 66 46. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 10 de desembre 2013, Museu de Ciències Naturals (Zoologia) de Barcelona: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 21:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Divendres 22 Novembre 2013

Dilluns 11 Novembre 2013
El primer cap de setmana de novembre es va celebrar a San Sebastián el XVIII Congrés d'Anellament Científic d'ocells, que va estar coorganitzat per  la Sociedad Española de Ornitología i la Sociedad de Ciencias Aranzadi. El congrés va aplegar uns 120 participants que van exposar comunicacions orals i pòsters relacionats amb l'anellament. En el decurs de la trobada és va llegir un manifest signat pel comitè científic de SEO-BirdLife en contra de la decisió de la Generalitat Valenciana d'autoritzar durant aquesta tardor 33 paranys amb motiu de la realització d'un estudi científic.

Per a més informació consulteu:

http://www.seo.org/2013/11/05/el-congreso-de-anillamiento-cientifico-alza-su-voz-contra-el-parany/

http://www.aranzadi-zientziak.org/ornitologia/conclusiones-del-xviii-congreso-de-anillamiento-cientifico-de-aves

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats