Dimarts 15 Juliol 2014

La selecció de la millor foto de cada període anirà a càrrec de fotògrafs de natura experimentats que col·laboren amb l’ICO i en el cas d’aquesta primera selecció ha anat a càrrec de Photo Logistics.
Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès i serveixi també per fixar-nos encara més del valor del material que aporten tots els observadors a ornitho i que va en augment tant qualitatiu com quantitatiu.
Millor foto 1T / 2014
Foto guanyadora: Capons reials amb avió de fons.
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=25111
Data: 25/02/14
Lloc: Delta del Llobregat
La foto il·lustra la difícil convivència entre el desenvolupament de les societats urbanes i la conservació. Un espai com el delta del Llobregat on cada any hi hivernen moltes espècies d’ocells, just al costat d’un dels aeroports amb més activitat d’Europa i d’una àrea urbana amb una forta pressió humana. Aquest difícil equilibri entre conservació i sostenibilitat queda reflectida en aquesta foto d’un estol de capons reials en vol al costat d’un avió. El jurat ha valorat la millor foto des d’un punt de vista tècnic i, a més, pel missatge que aporta, ja que ajuda a explicar la importància de conservar els hàbitats naturals prop de les grans conurbacions. El moment és molt bo fotogràficament i a més l’espècie no era gaire freqüent fins ara.

Altres fotos destacades d’aquest trimestre. En segon i tercer lloc també cal esmentar les fotos de bitó en vol (http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&backlink=skip&mid=24544) també feta per Víctor Cañadas per la raresa de l’espècie i costums amagadissos i la nitidesa de la fotografia. Finalment, en tercer lloc esmentar la foto de Camilo Albert Fernández amb un aligot i una àguila calçada al port de Tarragona pel seu dinamisme i per tractar-se de dues espècies de rapinyaires que comparteixen espai i recursos: (http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=24140).
Enhorabona a aquests dos fotògrafs per la seva habilitat i per mostrar unes fotos tan destacades.

Dimarts 15 Juliol 2014

El DBF requereix d'una logística important per acomodar, dirigir i organitzar la quantitat de visitants que s'espera que hi assisteixin. Els organitzadors del festival disposem d'uns recursos limitats per dur a terme aquesta feina i, per això, demanem la col·laboració de persones que vulguin actuar desinteressadament com a voluntaris.
La feina dels voluntaris consistirà en assegurar que els visitants són ben rebuts al festival, organitzar l'aparcament, ajudar en els stands dels organitzadors i, en definitiva, ajudar a fer que el DBF sigui una experiència agradable per tothom que hi participi.
Què rep a canvi el voluntari?
El voluntari tindrà l'entrada gratuïta durant tots els dies de festival a canvi de comprometre's a col·laborar durant un torn (un matí o una tarda). A més, tindrà l'oportunitat d'interaccionar de prop amb els convidats especials de la fira, els expositors i l'organització.
Els voluntaris que agafin dos torns de feina tindran, a més de l'entrada, un tiquet gratuït pel menú de degustació d'aquell dia.
Quin tipus de persona es necessita?
- Entusiasta i motivada
- Agradable en el tracte personal
- Puntual i capaç d'executar tasques de forma fiable
Com inscriure's?
Us podeu inscriure fàcilment contactant per telèfon amb l'ICO (93 458 78 93, matins de dilluns a dijous) o per email a l'adreça secretaria@ornitologia.org.
Si us plau, indiqueu quins idiomes podeu parlar, especialment pel que fa a català, espanyol i anglès.
Comptem amb tu!
Reserva les dates per l'esdeveniment ornitològic més important de l'any: els dies 26, 27 i 28 de setembre de 2014 tindrà lloc el DELTA BIRDING FESTIVAL, el primer festival internacional d'ornitologia de Catalunya (www.deltabirdingfestival.com).
Dimarts 15 Juliol 2014

Aquest treball va ser qualificat amb un 10 pel tribunal del seu institut i, a més, ha estat guanyador al Premi Recerca Jove de Barcelona i al Premi Argó.
Aquest treball està disponible a la pàgina web (http://ocells.illuisvives.cat/?page_id=608) per tots aquells que us el voleu descarregar o fer-li un cop d'ull.
Aprofitem també per recordar que la pàgina web seguirà oberta malgrat el treball hagi estat finalitzat, de manera que s'hi poden continuar fent aportacions.
Donem l'enhorabona a la Laia i la Paula per aquests premis!
Dijous 3 Juliol 2014

Ismail Serageldin, director de la Bibliotheca Alexandrina -la nova biblioteca d’Alexandria-, reflexionarà sobre el repte social i científic dels museus i institucions de patrimoni i coneixement, així com el seu paper en l’escena cultural i social en un futur dominat per les noves tecnologies.
“Coneix el món, coneix- te tu mateix” és el títol d’aquesta conferència que tindrà lloc el proper dijous 3 de juliol a les 19h al Born Centre Cultural i que clourà el cicle “La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona”, coorganitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Zoo de Barcelona.
A continuació de la conferència, Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, exposarà a manera de síntesi les conclusions de tot el cicle «La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona» que clourà Jaume Ciurana, Tinent d'Alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació.
Aquest cicle, desenvolupat a Barcelona al llarg del mes de juny, ha comptat amb la presència de rellevants personalitats del món de la cultura i la ciència com Gilles Boeuf, president del Museu d’Història Natural de París; Morten Meldgaard, director del Museu d’Història Natural de Dinamarca; Gerald Dick, director executiu de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris i Ismail Serageldin, director de la nova Biblioteca d’Alexandria.
Ismail Serageldin és el director de la Bibliotheca Alexandrina, la nova Biblioteca d’Alexandria, fundada el 2002. Va estudiar enginyeria al Caire i va obtenir el doctorat a Harvard. El 1972 va començar a treballar per al Banc Mundial, del qual en va ser vicepresident (1993-2000) i, posteriorment, va formar part d’altres organismes especialment dedicats al problema de l’aigua, l’agricultura i la pobresa. Ha estat professor de Desenvolupament i Sostenibilitat a la Universitat Wageningen dels Països Baixos i al Collège de France. Serageldin ha escrit sobre la sostenibilitat, la biotecnologia i la contribució de la ciència a la societat. Ha estat també membre del Senat d’Egipte i ha rebut diverses distincions, com la de l’Ordre del Sol Naixent del Japó i la Legió d’Honor de França, país del qual és Comandant de les Arts i de les Lletres. És membre de diverses institucions científiques, entre les quals l’Institut d’Egipte (Acadèmia egípcia de la ciència), les acadèmies de ciències de països com els Estats Units i l’Índia, o el Scientific Advisory Committee del World Social Science Report 2013 de la UNESCO. Ha fet conferències arreu del món i ha rebut més d’una trentena de doctorats honoris causa.
Per a més informació: http://www.blogmuseuciencies.org/2014/06/el-repte-social-i-cientific-dels-museus-i-institucions-de-patrimoni-i-coneixement/
Estarem encantats que assistiu a la conferència i que en feu la màxima difusió entre els contactes que considereu oportuns.
Us hi esperem!
Salutacions cordials,
Xavier Ulled
Dpt. Imatge i ComunicacióMuseu Blau
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Tlf.+34 932565973
Fax.+34 933104999
www.museuciencies.cat
Dimecres 25 Juny 2014

http://www.ornitologia.org/mm/file/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol/abellerol49.pdf
De banda de les seccions fixes, hi trobareu un treball força interessant sobre els moviments i comportament de l'aligot al Maresme de Joan Grajera i Francesc Carbonell. Esperem que us agradi.
