Dimecres 10 Setembre 2014

Per poder donar continuïtat a aquesta campanya, l’Institut Català d’Ornitologia sol·licita anelladors voluntaris experts. Els anelladors auxiliars o en formació que hi vulgueu anar cal pagar 10 euros diaris d'allotjament en cas d'ús de les instal·lacions (cuina i percnoctació). Si no feu ús de les intal·lacions, l'estada és gratuïta.
Per a més informació i per apuntar-vos, cal que us poseu en contacte amb Raül Aymí a l'adreça: ico@ornitologia.org o al telèfon 93 458 78 93.
Dimecres 10 Setembre 2014

Aquest any 2014 s’han reproduït 533 parelles de flamenc a la salines de la Trinitat al Parc Natural del Delta de l’Ebre, valor que situa per sota de la mitjana de la colònia que s’establí al delta de l’Ebre al 1992.
El període reproductor s’inicià al maig d’enguany, quan els exemplars adults intentaren ocupar, en diverses ocasions, alguns dels dics de les salines. Aquests intents no reeixirien com a conseqüència d’una forta depredació per part del gavià argentat de potes grogues Larus michahellis.
Finalment, aproximadament un miler de parelles s’ha pogut instal·lar, ja en dates molt tardanes, malgrat que han continuat patint un fort destorb per part dels gavians. El passat 20 de juny passat, tècnics del parc natural van efectuar, gràcies al suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode va permetre avaluar el contingent reproductor en 533 parelles.
Els polls nascuts han continuat patint un alt grau de depredació, resultant un total de 337 polls en data de 23 de juliol. Atès el fort estrès que ha patit enguany la colònia de flamenc, l’òrgan gestor del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha decidit no realitzar la campanya d’anellament dels polls.
El flamenc és una espècie que es troba al delta de l’Ebre al llarg de tot l’any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l’hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no existeixen dades més recents fins les dècades de 1970-80, quan realitzà alguns intents.
El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental.
Fins el 2014, el flamenc s’ha reproduït amb èxit en 20 ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles. Actualment, es porten anellats 3.103 exemplars, els quals han estat observats en un total de 12 països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), Estat espanyol (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també existeixen observacions disperses a Algèria, Portugal, Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.
Trobareu tota la informació aquí:
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=273712&idioma=0&departament=5&canal=6
Dimecres 10 Setembre 2014
.jpg)
Per tal d’aprofundir en el coneixement dels costums i moviments d’aquesta espècie, aquest any s’ha començat un projecte de marcatge de corb marins a la comarca del Maresme, als municipis de Canet, Sant Pol i Calella, on a l'estiu hi ha un dormidor d’uns 180 exemplars. Fins a dia d’avui s’han marcat 10 individus amb anelles proporcionades per els companys de Balears. La intenció és continuar el marcatge, però és fonamental fer un seguiment exhaustiu dels exemplars marcats, per la qual cosa us convidem a que a partir d’ara quan veieu un grup de corb marins descansant mireu si estan anellats. Penseu que a part dels individus marcats a Catalunya es poden detectar els marcats a Balears. En cas de veure un corb marí emplomallat marcat amb anella de PVC, entreu la dada a la web de marques especials de l’ICO http://marques.ornitologia.org/ o comuniqueu-la a l'ICO (ico@ornitologia.org).
Els individus marcats a Catalunya i Balears porten anelles blanques amb dígits de color negre.
Dimecres 10 Setembre 2014

Com sempre, tots els col·laboradors esteu convidats a la Jornada que ha de servir com a punt de trobada, reflexió sobre el projecte i un espai per contestar els vostres dubtes sobre el programa SOCC.
Podeu descarregar-vos el programa provisional de la Quarta Jornada del SOCC a: https://www.ornitologia.org/ca/participa/activitats/Jornada_SOCC_2014.pdf
Per assistir cal que us inscriviu a: https://www.ornitologia.org/forms/inscripcio_jornada_socc
Esperem veure-us a tots i que el programa resulti del vostre interès
Martí Franch, Sergi Herrando i Marc Anton
coordinadors SOCC
Dilluns 1 Setembre 2014

Ja queden menys de 2 mesos per que es celebri la 4 edició de les Jornades SOCC!
Tradicionalment les Jornades SOCC són el punt de trobada entre els col·laboradors i els coordinadors del projecte, on es discuteixen temes metodològics i resultats. A més, també es realitzaran diferents activitats i concursos relacionats amb el projecte SOCC.
Enguany es celebraran al Museu Blau el 18 d'octubre i ja està disponible tant el programa provisional com el formulari d'inscripció. La inscripció es considerarà segons l'ordre d'arribada, tot i que hi tenen prioritat els col·laboradors del projecte.
No us les podeu perdre!
