Dimarts 24 Març 2015

Tètol cuanegre
El Tètol cuanegre és una de les poques espècies d'ocells amb la qual els Països Baixos tenen una gran responsabilitat internacional; això és perquè prop del 80% de la població europea cria en aquesta zona. El nombre d'individus d'aquesta espècie ha davallat molt durant les dècades passades, principalment a causa de la intensificació agrícola. Es disposa d'una gran quantitat d'informació sobre les tendències de la població en diverses parts del país, però de banda d'alguns aspectes, la major part de la seva ecologia no es coneix prou bé. Estem interessats en conèixer la sincronització i transició de la migració a la cria, la variació en el plomatge de cria, la selecció de la parella, la supervivència dels polls i dels adults, etc.. Esperem que els resultats de la nostra recerca també contribueixin a la conservació d'aquesta espècie.
Batallaire
Els batallaires estan a prop d'extingir-se com a espècie reproductora als Països Baixos, a pesar del gran nombre d'individus que fan escala en els prats holandesos durant la migració des del nord cap al sud. Encara que es coneix bé el contingent que s'hi para, tenim poca informació sobre el temps de les seves escales. Això fa difícil d'estimar la mida total de la població que utilitzen els prats holandesos durant la migració de primavera. Els batallaires que trobem als Païses Baixos procedeixen d'un ampli rang de cria boreal que s'estén a regions tan llunyanes como Sibèria de l'est. La majoria dels batallaires passen l'hivern a l'oest d'Àfrica, però alguns passen l'hivern més al nord en llocs com els Països Baixos. Encara que hi ha evidència que els mascles i les femelles utilitzen diferents vies de migració, no existeix cap evidència per a l'estructuració de la població coneguda que sigui comparable a la d'altres limícoles migratoris. Això és sorprenent, ja que la sincronització de la migració i de la reproducció varia considerablement entre diverses parts del seu rang de distribució. A més, intentarem desemmascarar la misteriosa estratègia reproductora de (triangle amorós) del batallaire: el faeder (mascles que amaguen la seva identitat).
Per poder respondre totes aquestes preguntes, vam iniciar un programa de marcatge amb anelles de color el 2004. Des de llavors, hem anellat més de 7400 batallaires, i 3500 adults i 4500 polls de Tètol cuangere, la majoria al sud-oest de Frisia, una província del nord dels Països Baixos. El nostre objectiu és continuar marcant ocells en els pròxims anys. El febrer de 2013 i 2014 a Extremadura també vam marcar 30 tètols cuanegres amb un transmissor durant la seva migració cap al nord. És possible seguir-los a través del web volg.keningfanegreide.nl/?lang=en
Ambdues espècies porten una anella metàl·lica, 4 anelles de color (2 a cada pota) i una bandera de color addicional (les anelles de color i la bandera no porten cap codi). Els colors emprats són: groc, blau, vermell i blanc. La posició de l'anella metàl·lica no forma part del codi de marcatge i, per tant, no té cap importància.
Desitgem que molts ornitòlegs ens enviïn les seves observacions d'aus marcades a les adreces de contacte següents (preferiblement per correu electrònic). A canvi, us informarem un cop a l'any amb els historials dels ocells que hagueu vist. A més de la posició exacta de la bandera i de les anelles, també estem interessats en saber la data i el lloc on s'ha observat l'ocell (si és possible amb les coordenades). La informació suplementària sobre la mida del grup, comportament, hàbitat i el nombre d'exemplars observats per saber si estaven marcats també es molt benvinguda!
Adreça de contacte: Jos Hooijmeijer, P.O. BOX 11103. 9700CC Groningen, Holanda.
Tel.: +31 6 2013 6604 / Email: j.c.hooijmeijer@rug.nl
Per a més informació: http://www.rug.nl/research/animal-ecology/research/piersma-lab/go
PD. Es prega, igualment, enviar còpia dels vostres avistaments d'ocells marcats a ico@ornitologia.org
Dimarts 24 Març 2015

Davant la demanda d'alguns socis, ara oferim la possibilitat de rebre-la mitjançant subscripció per 10 euros a l'any (despeses d'enviament incloses).
Els membres de l'ICO interessats en aquesta subscripció i també en adquirir números atrassats cal que ho comuniquin a través de l'adreça: ico@ornitologia.org
Dimarts 24 Març 2015

http://www.ringersdigiguide.ottenby.se/
Dimarts 24 Març 2015

Berrueco (Zaragoza)
Inscripcions a partir del 12 de març a www.adri.es i al telèfon 690181777
Més informació a: http://www.adri.es/formacion/100-patrimonio-y-medio-natural/berrueco/1753-curso-de-ornitologia-practica-en-las-tierras-
Dimarts 24 Març 2015

Quins són el reptes que el canvi climàtic planteja al món actual? Som a temps de frenar el procés de destrucció dels recursos del planeta? En el seu nou llibre, la periodista Naomi Klein posa en dubte alguns dels mites al voltant del canvi climàtic i insta que es prenguin mesures per actuar contra el que considera la crisi més important de la humanitat. El problema no és que sigui impossible deixar de fer servir combustibles fòssils ni que es desconeguin les polítiques que podrien portar a reduir les emissions de carboni, sinó que, per tal de dur-les a terme, caldria posar fre al model de consum a escala global i canviar el nostre sistema econòmic, que actua com si els recursos del planeta fossin inesgotables. Per a Klein aquesta transformació és, sobretot, una gran oportunitat: per reconstruir les economies locals, per enfortir les nostres democràcies i per lluitar contra les desigualtats a escala planetària.
Naomi Klein és periodista i escriptora, internacionalment reconeguda pels best-sellers No logo (labutxaca, 2008; en castellà, Paidós, 2000), La doctrina del xoc (Empúries, 2007; en castellà, Paidós) i ara Això ho canvia tot. El capitalisme vs. el clima (Empúries, 2015; en castellà, Paidós).
Presenta: Carme Colomina, periodista del diari ARA.
Els debats del CCCB són enregistrats en vídeo i posteriorment consultables al seu web i a l'Arxiu CCCB
Hi haurà traducció simultània al català
Entrada: 3 €
Amics del CCCB, aturats, carnet de docent i jubilats amb la Targeta Rosa: gratuïta
Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Ticketea (tel. 902 044 226 / www.ticketea.com)
El CCCB es reserva el dret de modificar la programació per causes alienes a l'organització.
CCCB, Montalegre, 5 – 08001 Barcelona
Tel. 933 064 100 / info@cccb.org / www.cccb.org / @CCCBDebats
