Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 30 Abril 2015
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2015 en les dates següents:

- diumenge 24 de maig 2015, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 32 72 23. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 19 de maig 2015, Museu de Ciències Naturals (Zoologia) de Barcelona: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 15 de maig.

Dijous 30 Abril 2015
En els pròxims dies rebreu les autoritzacions d'anellament d'aquest any; lamentem el retard i confiem que l'any vinent les puguem tenir amb major celeritat.
 
En el cas que no rebeu les autoritzacions en el termini d'uns 10 dies, poseu-vos en contacte amb l'OCA (ico@ornitologia.org). Si no el rebeu pot ser per diversos motius, encara que n'hi ha dos de principals:
 
1. No haver demanat la renovació. Hem d'insistir que la renovació dels permisos, tant dels anelladors experts com auxiliars, no és automàtica sinó que per renovar el permís cal demanar-ho cada any durant el mes de gener omplint el formulari que trobareu en aquest enllaç: http://www.ornitologia.org/ca/quefem/anellament/normativa_anellament.html
 
2. No estar al dia del pagament de les quotes. Recentment s'han passat els rebuts de les domiciliacions de la quota anual amb algunes devolucions que cal actualitzar.
 
Si sospites que no tens l'autorització d'enguany per algun d'aquests motius, posa't en contacte amb l'oficina de l'ICO el més aviat possible. 

Dimarts 24 Març 2015
Fa 15 anys vam començar el treball de camp de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Des de llavors algunes espècies han esdevingut més abundants a Catalunya, com el picot garser petit, o més rares, com la terrerola vulgar; n’hi ha d’altres que han nidificat per primera vegada, com el xarxet marbrenc, o que han desaparegut, com l’alosa becuda. Ara ens plantegem un Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya que ens permeti actualitzar la distribució de totes les espècies que nidifiquen a casa nostra. Aquest nou atles, a més, ens permetrà per primera vegada conèixer amb precisió com canvien les distribucions de moltes espècies. Així, doncs, aquest nou atles neix com una nova peça en l’estructura del seguiment dels ocells de Catalunya, i l’anàlisi del canvi en la distribució hi tindrà un paper protagonista.

El treball de camp comença aquest 2015 i durant les properes primaveres caldrà cobrir tot el territori català amb una metodologia semblant a les dels darrers atles. Les prospeccions dels quadrats de 10x10 km es basen en unes prospeccions estandarditzades i una part no estandarditzada. La prospecció estandarditzada combinarà el SOCC amb una repetició parcial del treball de camp de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Així, d’una banda, caldrà mantenir la xarxa d’itineraris SOCC que ja estan actius i dur-ne a terme almenys un a tots els quadrats 10x10 km de Catalunya que no en disposen de cap. D’altra banda, als responsables dels quadrats de 10x10 km se’ls assignaran 5 quadrats 1x1 km que hauran de prospectar en dos censos d’una hora, de la mateixa manera que es va fer a l’anterior atles, incloent dos censos nocturns. La prospecció no estandarditzada consisteix en visitar tot el quadrat de 10x10 km amb l’únic objectiu de detectar totes les espècies d’ocells que hi nidifiquen i detectar la màxima evidència de reproducció de cadascuna.

Hores d’ara ja hem assignat els 150 quadrats que ens vam marcar com a fita per aquest 2015, però som conscients que en gran part corresponen als quadrats més propers i populars entre els ornitòlegs catalans, i cal un esforç molt valuós per cobrir aquells quadrats més llunyans, especialment a l’oest de Catalunya i les zones de muntanya, des d’aquesta mateixa primavera.

Encara sou a temps de participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya aquesta primavera! Ens queda tot el mes d’abril per realitzar les prospeccions del primer període de camp, que s’allargarà durant l’entrada de maig per a les zones d’alta muntanya.

Si encara no tens cap quadrat assignat posa’t en contacte amb nosaltres a atles@ornitologia.org per sol·licitar-ne un. Esperem que les properes setmanes seran molt profitoses per tots els responsables de quadrat.
Podeu consultar la metodologia i els quadrats disponibles en aquest enllaç.

Dimarts 24 Març 2015
La primavera del 2004 la universitat de Groningen, (Països Baixos), va començar un projecte de recerca a llarg termini sobre la relació entre la cria i la gamma de patrons de migració en limícoles. Sembla que hi ha un patró general en el que les espècies que nien a l'Àrtic passen l'hivern principalment en hàbitats marins, mentre que les espècies que nien al sud de la tundra tendeixen a passar l'hivern en hàbitats d'aigua dolça. La força que impulsa aquest comportament es creu que és la capacitat en la qual el sistema immunològic d'una espècie es pot ocupar de les malalties que són més probables que passin sota condicions càlides en ambients  d'aigua dolça. El Corriol gros (Calidris canutus) i el Tètol cuabarrat (Limosa lapponica) són exemples del grup/espècies artico/marines, mentre que les espècies com el Batallaire (Philomachus pugnax) i el Tètol cuangere (Limosa limosa) són representants de l'estratègia oposada.

Tètol cuanegre
El Tètol cuanegre és una de les poques espècies d'ocells amb la qual els Països Baixos tenen una  gran responsabilitat internacional; això és perquè prop del 80% de la població europea cria en aquesta zona. El nombre d'individus d'aquesta espècie ha davallat molt durant les dècades passades, principalment a causa de la intensificació agrícola. Es disposa d'una gran quantitat d'informació sobre les tendències de la població en diverses parts del país, però de banda d'alguns aspectes, la major part de la seva ecologia no es coneix prou bé. Estem interessats en conèixer la sincronització i transició de la migració a la cria, la variació en el plomatge de cria, la selecció de la parella, la supervivència dels polls i dels adults, etc.. Esperem que els resultats de la nostra recerca també contribueixin a la conservació d'aquesta espècie.

Batallaire
Els batallaires estan a prop d'extingir-se com a espècie reproductora als Països Baixos, a pesar del gran nombre d'individus que fan escala en els prats holandesos durant la migració des del nord cap al sud. Encara que es coneix bé el contingent que s'hi para, tenim poca informació sobre el temps de les seves escales. Això fa difícil d'estimar la mida total de la població que utilitzen els prats holandesos durant la migració de primavera. Els batallaires que trobem als Païses Baixos procedeixen d'un ampli rang de cria boreal que s'estén a regions tan llunyanes como Sibèria de l'est. La majoria dels batallaires passen l'hivern a l'oest d'Àfrica, però alguns passen l'hivern més al nord en llocs com els Països Baixos. Encara que hi ha evidència que els mascles i les femelles utilitzen diferents vies de migració, no existeix cap evidència per a l'estructuració de la població coneguda que sigui comparable a la d'altres limícoles migratoris. Això és sorprenent, ja que la sincronització de la migració i de la reproducció varia considerablement entre diverses parts del seu rang de distribució. A més, intentarem desemmascarar la misteriosa estratègia reproductora de (triangle amorós) del batallaire: el faeder (mascles que amaguen la seva identitat).

Per poder respondre totes aquestes preguntes, vam iniciar un programa de marcatge amb anelles de color el 2004. Des de llavors, hem anellat més de 7400 batallaires, i 3500 adults i 4500 polls de Tètol cuangere, la majoria al sud-oest de Frisia, una província del nord dels Països Baixos. El nostre objectiu és continuar marcant ocells en els pròxims anys. El febrer de 2013 i 2014 a Extremadura també vam marcar 30 tètols cuanegres amb un transmissor durant la seva migració cap al nord. És possible seguir-los a través del web volg.keningfanegreide.nl/?lang=en

Ambdues espècies porten una anella metàl·lica, 4 anelles de color (2 a cada pota) i una bandera de color addicional (les anelles de color i la bandera no porten cap codi). Els colors emprats són: groc, blau, vermell i blanc. La posició de l'anella metàl·lica no forma part del codi de marcatge i, per tant, no té cap importància.

Desitgem que molts ornitòlegs ens enviïn les seves observacions d'aus marcades a les adreces de contacte següents (preferiblement per correu electrònic). A canvi, us informarem un cop a l'any amb els historials dels ocells que hagueu vist. A més de la posició exacta de la bandera i de les anelles, també estem interessats en saber la data i el lloc on s'ha observat l'ocell (si és possible amb les coordenades). La informació suplementària sobre la mida del grup, comportament, hàbitat i el nombre d'exemplars observats per saber si estaven marcats també es molt benvinguda!

Adreça de contacte: Jos Hooijmeijer, P.O. BOX 11103. 9700CC Groningen, Holanda.
Tel.: +31 6 2013 6604 / Email: j.c.hooijmeijer@rug.nl

Per a més informació: http://www.rug.nl/research/animal-ecology/research/piersma-lab/go
PD. Es prega, igualment, enviar còpia dels vostres avistaments d'ocells marcats a ico@ornitologia.org

Dimarts 24 Març 2015
En un butlletí anterior comentàvem que els socis de l'ICO no rebrien més la Revista de Anillamiento de forma gratuïta per problemes pressupostaris.
Davant la demanda d'alguns socis, ara oferim la possibilitat de rebre-la mitjançant subscripció per 10 euros a l'any (despeses d'enviament incloses).
Els membres de l'ICO interessats en aquesta subscripció i també en adquirir números atrassats cal que ho comuniquin a través de l'adreça: ico@ornitologia.org

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats