Dijous 19 Maig 2016

Recordeu que la proposta final de Reglament Intern està disponible al web de l'associació i es pot descarregar aquí.
Dijous 19 Maig 2016

Recordem que el telèfon de contacte és el 93 458 78 93.
Dijous 14 Abril 2016

Les necessitats climàtiques de cada espècie d'ocell estan modulant els canvis en les seves poblacions a gran escala. El canvi climàtic afecta amb diferent magnitud segons si l'espècie es beneficia dels canvis en el clima o si el perjudica. A cada zona estudiada les diferències entre els dos grups estan augmentant, però a cada zona el grup més afectat és diferent. La relació entre els dos grups es proposa com un nou índex molt sòlid per estudiar l'impacte del canvi climàtic sobre biodiversitat.
Un equip de científics internacional ha publicat recentment a la prestigiosa revista Science un article científic que demostra per primera vegada que els canvis en el clima estan influenciant l’abundància d’espècies d’ocells comuns a gran escala i en dues parts del món molt separades, Europa i els Estats Units. L’estudi ha estat liderat per la Durham University del Regne Unit i ha comptat amb la participació de dos investigadors de casa nostra, Lluís Brotons, investigador del CSIC que coordina la Joint Research Unit CREAF-CTFC i Sergi Herrando, investigador de l’Institut Català d’Ornitologia associat al CREAF. Els científics han caracteritzat els climes idonis de diferents espècies d'aus per poder predir si els recents canvis en el clima estan afavorint o perjudicant les diferents espècies d’ocells comuns reproductors. Amb els registres del clima disponibles pel període de 1980 a 2010 han dividit els ocells en dos grups d'espècies: les que potencialment podien sortir afavorides pel canvi climàtic i les que podien veure’s perjudicades. Després han comparat com han evolucionat les poblacions d’espècies dels dos grups utilitzant les dades del mateix període de 30 anys. L’estudi ha analitzat les poblacions de 145 espècies d'ocells comuns d’ Europa i 380 dels EUA.
En ambdós continents s’han observat respostes evidents i diferents per cada grup davant els canvis en el clima: a Europa, les poblacions que es creia que es veurien desfavorides pels canvis en el clima han patit un declivi molt més acusat de l’esperat, mentre que les poblacions que s’esperava que s’aprofitarien d’aquests canvis no han estat tan beneficiades. Als EUA els resultats són semblants, en el sentit que les respostes relatives dels dos grups al canvi climàtic van en la mateixa direcció que a Europa, però en aquest cas les poblacions d’ocells beneficiades pel canvi climàtic són les que han superat de llarg totes les expectatives, mentre que les perjudicades no s’han vist tan afectades com es pensava.
Aquest treball ha estat possible gràcies a la col·laboració dels milers d'ornitòlegs que arreu d'Europa i els Estats Units participen en els seguiments d'ocells comuns. El projecte de Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya (SOCC) és un d'ells.
Stephens, P.A. et al. 2016. Consistent response of bird populations to climate change on two continents. Science 352: 84-87.
Dijous 14 Abril 2016

Us recordem que les dades que entre tots aportem al SOCC seran molt útils per al Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya. En aquest marc, us fem una proposta molt senzilla: si durant el SOCC detecteu alguna evidència de reproducció, podeu anotar el codi atles corresponent i tot seguit podeu entrar a ornitho.cat o directament amb l’app Naturalist aquestes observacions. Això no modifica l’enviament habitual de les dades del SOCC que s’ha de realitzar com sempre amb totes les observacions detectades. Podeu veure el llistat de codis atles aquí.
A més, enguany volem proposar-vos que compartiu amb nosaltres les vostres experiències amb el SOCC de primavera a través de les nostres xarxes socials amb el hashtag: #soccdeprimavera.
Si encara no ho feu, ens podeu seguir a:
Facebook i Twitter: @ICOcells
Si encara tens pendent lliurar-nos dades del SOCC del passat hivern, sisplau, recorda enviar-nos-les en el format que et vagi millor durant els propers dies a l’adreça: socc.ico@gmail.com
Moltes gràcies per la teva col·laboració i molt bona temporada de primavera del SOCC!
L'Equip de Coordinació del SOCC
socc@ornitologia.org
Dijous 14 Abril 2016

- dissabte 14 de maig 2016, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 10 de maig 2016, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 6 de maig.
