Dijous 22 Desembre 2016

L'oferta es pot aprofitar tant a la botiga Oryx del carrer Balmes, 71 de Barcelona, com al web de la botiga (https://www.weboryx.com/), on haureu d'introduir el següent codi: ICO07 (socis) o ICO08 (no socis). Si voleu aprofitar l'oferta online i no sou socis, primer us haureu de donar d'alta com a socis al web de l'ICO.
Trobareu el llistat de preus al següent enllaç: https://www.weboryx.com/oryx/mybox/cms/53948
Dijous 22 Desembre 2016

La campanya de 2016 ha estat protagonitzada per la boscarla de canyar amb 2356 primeres captures que suposa la xifra anual més alta d’aquests 25 anys de seguiment. Una altra espècie que ha assolit una xifra màxima ha estat la cotxa blava amb 244 exemplars. Seguint la tònica dels darrers anys, ha estat un any bo també pel blauet, encara que les xifres han baixat per sota dels 200 exemplars que s’havien obtingut els darrers dos anys; no obstant això, amb 176 exemplars suposa la tercera millor xifra de tots els anys de seguiment. També ha estat una bona tardor pel pit-roig amb 301 exemplars (4a millor temporada) amb una entrada regular d’exemplars durant octubre i novembre.
S’han fet un total de 13 recuperacions estrangeres, de les quals 7 van ser de boscarla de canyar de Bèlgica, Holanda, Alemanya, Polònia, Suècia, França i Suïssa. De la cotxa blava es van capturar dos exemplars amb anella belga. També es van recuperar dues boscarles mostatxudes de França i dos mosquiters comuns d’Alemanya i Suècia.
Aquest any es van capturar poques espècies rares entre les quals cal destacar un mosquiter de doble ratlla. Pel que fa a d’altres espècies considerades escasses o poc anellades, es va capturar un martinet ros i una merla de pit blanc. Així mateix, com a noves espècies per a l’estació cal esmentar un agró blanc, un becadell sord i dos pardals de bardissa. Seguint la tendència dels darrers anys, continuen augmentant lleugerament les captures d’abellerol, aquest any amb 8 ocells anellats i alguns d’ells recapturats a la zona, ja que hi fan estada alguns dies durant el pas.
Podeu veure els resultats obtinguts fins a: apps.ornitologia.org/anella/migra
Dijous 22 Desembre 2016

En aquests punts hi trobareu especialment gavians amb anelles verdes (anellats al Zoo) o amb anelles taronja (anellats a Balears) o gavines vulgars amb anelles blau marí (també anellades al Zoo). Aneu en compte amb les gavines vulgars perquè de banda de les anelles blaves, també hi podeu trobar exemplars d’altres països. Aquesta tardor, per exemple, ja s’han llegit anelles d’Hongria (vermelles), de França (també blau marí), de Polònia (blanques o grogues) i d’Holanda (blanques).
Un cas interessant és la gavina amb anella vermella H33H (vegeu foto) anellada a Hongria el març de 2012 i que s’ha observat, des de 2012, tots els hiverns a Barcelona amb més de 40 lectures a diferents localitats de la ciutat.
Per a més informació sobre la lectura d’anelles de colors podeu llegir l’artricle del blog d’Abel Julien: http://abeljulien.blogspot.com.es/2015/02/lectures-distancia.html
Dijous 22 Desembre 2016

Més informació a: http://www.aranzadi.eus/ornitologia/curso-de-radioseguimiento-metodos-de-seguimiento-de-fauna
Dimecres 23 Novembre 2016

- diumenge 18 de desembre 2016, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 13 de desembre 2016, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 9 de desembre.
