Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 22 Desembre 2016
El TERMCAT publica els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, que presenten les orientacions per a la determinació dels noms catalans de les espècies d’ocells. Formes com ara agró ventreblanc, tàngara de bigotis blaus, cuaespinós d’aiguamoll, rasclet d’antifaç, jacana menuda, alció de les Moluques, nyandú de la puna, alosa brunzidora o picot trist són només algunes de les moltes denominacions comunes en català de nova creació que fan referència a espècies d’ocells que no disposaven d’un nom català establert.

El propòsit d’aquests criteris és oferir als especialistes i estudiosos de l’àmbit de l’ornitologia unes pautes sistemàtiques, coherents, consensuades i paral·leles a les solucions acordades en altres llengües, que facilitin la creació de denominacions catalanes d’espècies d’ocells.

La publicació s’emmarca en un ambiciós projecte terminològic, encapçalat per un equip d’especialistes en ornitologia format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC). L’obra aplegarà les més de 10.500 denominacions catalanes d’ocells d’arreu del món amb els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany.
 
Els Criteris per a la denominació catalana d’ocells es difonen des de l’apartat de Criteris i metodologia del web del TERMCAT, al costat dels documents paral·lels dedicats a la Denominació comuna de les papallones i a la Denominació de races d'animals domèstics, i a d’altres criteris similars d’àmbits ben diversos, també aprovats pel Consell Supervisor, com ara la Denominació catalana de les pluges de meteors, la Denominació comuna dels enzims o la Denominació de malalties parasitàries.
 
http://www.termcat.cat/docs/docs/DenominacioCatalanaOcells.pdf?ct=t(Ocells_Tramesa_Especialitzada)

Dijous 22 Desembre 2016
El nou Atles dels ocells nidificants d’Europa representa una de les prospeccions biològiques més ambicioses mai realitzada. Aquest atles ens portarà informació de com els canvis ambientals dels darrers 30 anys han afectat les poblacions d’ocells arreu d’Europa. A més, s’ha obert per primer cop l’oportunitat de cobrir la totalitat del continent d’un extrem a un altre. L’Institut Català d’Ornitologia, juntament amb la Societat Ornitològica Txeca i l’Institut Suís d’Ornitologia, coordinen aquest gran projecte.
 
L’Atles d’Europa serà sens dubte una eina essencial per a la presa de decisions sobre conservació, però per tenir èxit en aquest ambiciós projecte necessitem la teva ajuda. Si patrocines una o més espècies estaràs contribuint directament als diferents aspectes que necessitem per completar el projecte, des de la recollida de dades en països amb poques capacitats de finançament, a la publicació del llibre l’any 2020, passant per l’anàlisi d’una de les majors bases de dades sobre ocells mai recopilada.
 
Tenim la manera de facilitar el teu suport. Escull la teva espècie i fes la teva donació. Aquestes festes, fes possible aquest gran somni!

Dijous 22 Desembre 2016
L'ICO, Oryx i Bushnell han preparat una oferta per a aquest Nadal per als socis i no socis de l'ICO. Els socis poden gaudir d'un 25% sobre diferents models dels prismàtics Bushnell Natureview i Bushnell Legend M. Els no socis poden accedir a l'oferta igualment, amb la compra dels prismàtics gaudiran de fins a un 20% de descompte i a més tindran la quota de soci de tot el 2017 inclosa.
L'oferta es pot aprofitar tant a la botiga Oryx del carrer Balmes, 71 de Barcelona, com al web de la botiga (https://www.weboryx.com/), on haureu d'introduir el següent codi: ICO07 (socis) o ICO08 (no socis). Si voleu aprofitar l'oferta online i no sou socis, primer us haureu de donar d'alta com a socis al web de l'ICO. 
 
Trobareu el llistat de preus al següent enllaç: https://www.weboryx.com/oryx/mybox/cms/53948

Dijous 22 Desembre 2016
La campanya de seguiment de la migració postnupcial de 2016 va acabar el passat dia 1 de desembre. Durant 2016 s’han fet 5.799 primeres captures que suposen un increment en comparació amb els darrers dos anys i en el 9è lloc de la sèrie de 25 anys de seguiment des de l’inici l’any 1992. El total acumulat durant aquests 23 anys ininterromputs de campanyes és de 139.550 ocells.
 
La campanya de 2016 ha estat protagonitzada per la boscarla de canyar amb 2356 primeres captures que suposa la xifra anual més alta d’aquests 25 anys de seguiment. Una altra espècie que ha assolit una xifra màxima ha estat la cotxa blava amb 244 exemplars. Seguint la tònica dels darrers anys, ha estat un any bo també pel blauet, encara que les xifres han baixat per sota dels 200 exemplars que s’havien obtingut els darrers dos anys; no obstant això, amb 176 exemplars suposa la tercera millor xifra de tots els anys de seguiment. També ha estat una bona tardor pel pit-roig amb 301 exemplars (4a millor temporada) amb una entrada regular d’exemplars durant octubre i novembre.
 
S’han fet un total de 13 recuperacions estrangeres, de les quals 7 van ser de boscarla  de canyar de Bèlgica, Holanda, Alemanya, Polònia, Suècia, França i Suïssa. De la cotxa blava es van capturar dos exemplars amb anella belga. També es van recuperar dues boscarles mostatxudes de França i dos mosquiters comuns d’Alemanya i Suècia.
 
Aquest any es van capturar poques espècies rares entre les quals  cal destacar un mosquiter de doble ratlla. Pel que fa a d’altres espècies considerades escasses o poc anellades, es va capturar un martinet ros i una merla de pit blanc. Així mateix, com a noves espècies per a l’estació cal esmentar un agró blanc, un becadell sord i dos pardals de bardissa. Seguint la tendència dels darrers anys, continuen augmentant lleugerament les captures d’abellerol, aquest any amb 8 ocells anellats i alguns d’ells recapturats a la zona, ja que hi fan estada alguns dies durant el pas.
 
Podeu veure els resultats obtinguts fins a: apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 22 Desembre 2016
Si durant aquestes festes visiteu el Zoo de Barcelona, el Parc de Diagonal Mar, el Parc de la Ciutadella o el Maremàgnum i teniu una mica de temps lliure, penseu d’emportar-vos els prismàtics perquè aquests són llocs molt bons per fer lectures d’anelles de gavines.
 
En aquests punts hi trobareu especialment gavians amb anelles verdes (anellats al Zoo) o amb anelles taronja (anellats a Balears) o gavines vulgars amb anelles blau marí (també anellades al Zoo). Aneu en compte amb les gavines vulgars perquè de banda de les anelles blaves, també hi podeu trobar exemplars d’altres països. Aquesta tardor, per exemple, ja s’han llegit anelles d’Hongria (vermelles), de França (també blau marí), de Polònia (blanques o grogues) i d’Holanda (blanques).
 
Un cas interessant és la gavina amb anella vermella H33H (vegeu foto) anellada a Hongria el març de 2012 i que s’ha observat, des de 2012, tots els hiverns a Barcelona amb més de 40 lectures a diferents localitats de la ciutat.
 
Per a més informació sobre la lectura d’anelles de colors podeu llegir l’artricle del blog d’Abel Julien: http://abeljulien.blogspot.com.es/2015/02/lectures-distancia.html

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats