Divendres 3 Març 2017

El curs es divideix en dues parts:
A la primera es requereixen uns coneixements previs sobre l'avifauna catalana i té com a objectiu presentar els casos conflictius que ens trobem en l'àmbit català i mostrar les darreres tècniques per a resoldre'ls.
La segona part, requereix uns coneixements previs en les espècies rares que es presenten de forma més o menys habitual al nostre país i té com a objectiu introduir els temes de debat clàssics sobre identificació d'ocells al paleàrtic occidental, tot i que també en el marc de Catalunya.
Podeu fer el curs sencer o només una de les dues parts. Les classes s'impartiran entre el 3 i el 28 d'abril al Laboratori de Natura del Museu de Zoologia de Barcelona de 19:00 a 21:30 h.
Trobareu tota la informació en el següent enllaç: http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/formacio/cursos_identificacio_avancada.html
Divendres 3 Març 2017

http://beyondbarcelona.blogspot.com.es/2016/10/calendari-de-cursos-de-cants-docells-la.html
Divendres 3 Març 2017

L’any 2013, la comunitat conservacionista i científica va quedar consternada al produir-se la concessió de llicència del diclofenac per a ús veterinari en alguns països europeus, entre ells Espanya. Aquesta situació suposa un gravíssim risc per a la conservació de les aus carronyaires, especialment per a la península Ibèrica, on hi habita el 95% de la població de voltors d'Europa.
La fundació nord-americana "Morris Animal Foundation" és una organització sense ànim de lucre que inverteix en investigació per promoure la salut animal, inclosa la fauna salvatge. Recentment, aquesta fundació ha concedit un projecte d'investigació a un equip de diverses institucions espanyoles (Universitat Autònoma de Barcelona, Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos, Universitat de Lleida) i portugueses (Universitat d'Aveiro), així com el "Raptor Center" de la Universitat de Minnesota, per estudiar l'exposició de les aus carronyaires al diclofenac i a d’altres fàrmacs antiinflamatoris a la península Ibèrica. Aquest estudi té com a objectius investigar la presència de residus i de toxicitat d'aquests fàrmacs en les aus carronyaires ibèriques i detectar la possible presència d'aquests fàrmacs en les canals d'animals domèstics que s'utilitzen en punts d'alimentació controlats. A més, es realitzarà una anàlisi de riscos mitjançant enquestes a veterinaris i personal responsable dels punts d'alimentació d'aus carronyaires, per avaluar l'ús que s'està fent d'aquests fàrmacs i l'impacte que pot tenir en les poblacions ibèriques.
Els resultats que s'obtinguin serviran per informar les autoritats veterinàries espanyoles per regular l'ús d'aquests fàrmacs i eventualment conduir a la seva prohibició, tal com han fet ja diversos països asiàtics des de 2006. A més, s’encoratjarà l'ús d'altres fàrmacs alternatius disponibles que se sap que són segurs per als voltors i aus carronyaires en general.
Ignasi Marco. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS), Departament de Medicina i Cirurgia Animals, Universitat Autònoma de Barcelona.
Rafael Mateo, Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC), Universidad de Castilla-La Mancha, Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
Adreça de contacte: Ignasi.Marco@uab.ca
Divendres 3 Març 2017

Hores d’ara encara falten anelladors experts per cobrir el període 27 de març al 2 d’abril i del 8 al 15 de maig.
Els interessats poseu-vos en contacte al telèfon 649 86 86 95 (Santi Catchot) o per correu electrònic a scatchot@gmail.com
Divendres 10 Febrer 2017

Per tal d'incrementar la feina al camp als llocs que més ho necessiten, hem creat el repte "Omple els buits de l'EBBA2!". Si vols descobrir nous llocs, ajuda'ns a recollir dades dels ocells nidificants, passa-t'ho bé pel camí i participa en el sorteig d'uns prismàtics Meopta o d'alguna de les petites sorpreses que trobaràs als mateixos països. Ara és el moment d'apuntar-te!
