Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 3 Març 2017
Dimarts passat es va fer lliurament del xec per valor de 5000 € dels beneficis obtinguts durant el Delta Birding Festival de l'any passat. Aquests diners es destinaran a finançar expedicions per recollir dades per al nou Atles dels ocells nidificants d'Europa (EBBA2).

Hi ha llocs a Europa de molt difícil accés on la cobertura és deficient; a més, en molts d'aquests països la presència d'ornitòlegs és molt més escassa que a Europa Occidental. La combinació d’aquests dos factors fa que el coneixement de l'avifauna d'aquestes zones sigui molt deficient.

La primera d'aquestes expedicions estarà composta per ornitòlegs russos que tenen previst arribar a llocs tan remots com la península de Kola o el cap de Kanin, al nord de Rússia, prop del cercle Polar Àrtic. La segona expedició té previst compilar dades per l'EBBA2 en zones muntanyoses de Grècia.
 
Els respectius coordinadors de l'EBBA2 de Rússia i Grècia, Mikhail Kalyakin i Danae Portolou, han expressat la seva gratitud per aquesta aportació ja que altrament hauria estat molt difícil cobrir aquestes zones.

El Delta Birding Festival és un esdeveniment organitzat conjuntament per la botiga Oryx, la Fundació Catalunya la Pedrera i l'Institut Català d'Ornitologia i el seu objectiu és el de reunir als ornitòlegs i amants de la natura en un entorn únic per compartir coneixements i experiències i recaptar fons per contribuir en la conservació i recerca dels ocells.

Divendres 3 Març 2017
Arriba el curs que sempre havies estat esperant, un curs d'identificació avançada d'ocells per perfeccionar les teves habilitats en identificació.

El curs es divideix en dues parts:

A la primera es requereixen uns coneixements previs sobre l'avifauna catalana i té com a objectiu presentar els casos conflictius que ens trobem en l'àmbit català i mostrar les darreres tècniques per a resoldre'ls. 

La segona part, requereix uns coneixements previs en les espècies rares que es presenten de forma més o menys habitual al nostre país i té com a objectiu introduir els temes de debat clàssics sobre identificació d'ocells al paleàrtic occidental, tot i que també en el marc de Catalunya. 

Podeu fer el curs sencer o només una de les dues parts. Les classes s'impartiran entre el 3 i el  28 d'abril al Laboratori de Natura del Museu de Zoologia de Barcelona de 19:00 a 21:30 h.

Trobareu tota la informació en el següent enllaç: http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/formacio/cursos_identificacio_avancada.html

Divendres 3 Març 2017
El nostre company Pere Alzina organitza diversos cursos sobre cants d’ocells a través del mètode innovador “la caricatura del cant dels ocells”:
 
http://beyondbarcelona.blogspot.com.es/2016/10/calendari-de-cursos-de-cants-docells-la.html

Divendres 3 Març 2017
Les aus carronyaires, i especialment algunes espècies de voltors, són extremadament sensibles als efectes tòxics de fàrmacs antiinflamatoris no esteroides, com el diclofenac, que poden ingerir accidentalment a partir dels cadàvers del bestiar domèstic tractat amb aquests productes. En els anys 90, el diclofenac va causar una mortalitat catastròfica en les poblacions de voltors del subcontinent indi a causa del consum dels cadàvers del bestiar tractat amb aquest medicament. S'ha calculat que amb tan sols un 0.8% de les canals de bestiar amb residus de diclofenac ja es podria haver causat aquesta mortalitat massiva, estimada en més de 40 milions de voltors morts, el que representa al voltant del 99% de la població, amenaçant d'extinció a diverses espècies.

L’any 2013, la comunitat conservacionista i científica va quedar consternada al produir-se la concessió de llicència del diclofenac per a ús veterinari en alguns països europeus, entre ells Espanya. Aquesta situació suposa un gravíssim risc per a la conservació de les aus carronyaires, especialment per a la península Ibèrica, on hi habita el 95% de la població de voltors d'Europa.

La fundació nord-americana "Morris Animal Foundation" és una organització sense ànim de lucre que inverteix en investigació per promoure la salut animal, inclosa la fauna salvatge. Recentment, aquesta fundació ha concedit un projecte d'investigació a un equip de diverses institucions espanyoles (Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos, Universitat de Lleida) i portugueses (Universitat d'Aveiro), així com el "Raptor Center" de la Universitat de Minnesota, per estudiar l'exposició de les aus carronyaires al diclofenac i a d’altres fàrmacs antiinflamatoris a la península Ibèrica. Aquest estudi té com a objectius investigar la presència de residus i de toxicitat d'aquests fàrmacs en les aus carronyaires ibèriques i detectar la possible presència d'aquests fàrmacs en les canals d'animals domèstics que s'utilitzen en punts d'alimentació controlats. A més, es realitzarà una anàlisi de riscos mitjançant enquestes a veterinaris i personal responsable dels punts d'alimentació d'aus carronyaires, per avaluar l'ús que s'està fent d'aquests fàrmacs i l'impacte que pot tenir en les poblacions ibèriques.

Els resultats que s'obtinguin serviran per informar les autoritats veterinàries espanyoles per regular l'ús d'aquests fàrmacs i eventualment conduir a la seva prohibició, tal com han fet ja diversos països asiàtics des de 2006. A més, s’encoratjarà l'ús d'altres fàrmacs alternatius disponibles que se sap que són segurs per als voltors i aus carronyaires en general.


Ignasi Marco. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS), Departament de Medicina i Cirurgia Animals, Universitat Autònoma de Barcelona.

Rafael Mateo, Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC), Universidad de Castilla-La Mancha, Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 
Adreça de contacte: Ignasi.Marco@uab.ca

Divendres 3 Març 2017
Tal com ja vam anunciar en un butlletí anterior, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una nova campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada en el projecte internacional Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà, com sempre l’illa de l’Aire, i l’estació estarà operativa des del 27 de març fins al 15 de maig.

Hores d’ara encara falten anelladors experts per cobrir el període 27 de març al 2 d’abril i del 8 al 15 de maig.
Els interessats poseu-vos en contacte al telèfon 649 86 86 95 (Santi Catchot) o per correu electrònic a scatchot@gmail.com 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats