Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 20 Desembre 2017
SEO-BirdLife informa sobre la publicació de la segona monografia del programa Migra (www.migraciondeaves.org) titulada: "Migración y ecologia espacial de la población española de àguila calzada", on es recullen els resultats de set anys de treball dins el programa Migra, així com de marcatges previs amb ràdio-seguiment de l'espècie, anellaments i recomptes a l'estret de Gibraltar.
 
S'ha publicat en format digital de manera que es pot consultar on-line a: http://www.seo.org/boletin/seguimiento/migracion/02_aguila_calzada/
 
O bé descarregar-la en pdf en aquest enllaç seleccionant l'opció "guardar en pdf".

Dimecres 20 Desembre 2017
El famós observatori d’ocells d’Ottenby situat al sud de Suècia necessita anelladors experts per a la pròxima primavera. Els interessats podeu consultar la seva web, www.ottenby.se o enviar les vostres propostes de col·laboració a: ottenby@ottenby.se

Dijous 30 Novembre 2017

Ara que el fred s'intensifica, i molt!, és fàcil oblidar que la part final del darrer hivern i l'inici de la primavera van ser especialment calorosos. Un fet que no va passar desapercebut a les espècies d'ocells que hivernen a casa nostra.

La informació recollida a ornitho.cat mitjançant llistes completes (vegeu imatge de sota) mostra que espècies com el xarxet comú, la fredeluga, la titella, el mosquiter comú i el pinsà van marxar de les zones d'hivernada de Catalunya clarament abans del que és normal (unes dues o tres setmanes abans). En el cas del mosquiter comú, és interessant veure que aquest inici primerenc dels moviments migratoris cap al nord va coincidir amb una arribada igualment primerenca a les zones de cria del Regne Unit i Irlanda constatada gràcies també a les llistes completes; en aquest cas les enviades a BirdTrack.

Un exemple més de com les llistes completes ens poden ajudar, entre altres coses, a detectar i entendre millor els canvis en els patrons migratoris dels ocells i la seva relació amb el clima.

 

EBP demo viewer


Dilluns 6 Novembre 2017
Estem ja al darrer mes de la campanya d’anellament de Canal Vell. Fins al dia 1 de novembre s’havien realitzat 6081 captures de les quals 4468 eren primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb 2023 captures i tercer millor any de la sèrie de 26 anys. El mosquiter de passa amb 201 captures ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord ja que es porten més de 700 captures. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 16 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Suècia, Bèlgica i Holanda. També s’han detectat alguns moviments interessants com el cas d’una boscarla mostatxuda anellada a Castelló i capturada a Canal Vell el 24 d’octubre.
D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i una boscarla dels arrossars.
Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació:
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dilluns 6 Novembre 2017
L'Atles dels ocells nidificants de Barcelona és un projecte impulsat i desenvolupat per l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Zoo de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia i la Universitat de Barcelona. Aquest projecte va néixer l’any 2011, fruit de l’interès de conèixer quines són i on es troben les espècies d’ocells que es reprodueixen al terme municipal, així com la seva abundància.
Ara que l'Atles ja s’ha publicat, els socis teniu l'oportunitat d'adquirir-lo a un preu especial de només 21€. L'oferta es limita a un únic llibre per soci. Podeu passar per l'oficina tècnica de l'ICO per adquirir el vostre exemplar al c/Girona, 168 esc. B,  entr. 5a de dilluns a dijous de 10:00 a 19:00 i divendres de 10:00 a 14:00. Us podeu posar en contacte amb nosaltres al telèfon 93 458 78 93 o a l'e-mail: marina.cuito@ornitologia.org

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats