Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 6 Novembre 2017
El termini per a l'enviament de dades per als col·laboradors dels projectes SOCC i Atles ha finalitzat i els coordinadors del projecte ja han rebut gran part de les dades amb les que començarem a fer les anàlisi d'enguany. No obstant això, sempre hi ha alguna ocasió en la que ens podem endarrerir en el lliurament d'aquestes dades. Si aquest és el teu cas, no dubtis a enviar les dades urgentment a socc.ico@gmail.com i a atles@ornitologia.org.

Moltes gràcies per fer possible aquests projectes tan importants!

Dilluns 6 Novembre 2017
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2017 en les dates següents:

- dissabte 16 de desembre 2017, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 12 de desembre 2017, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Dimecres 11 Octubre 2017
Al Parc Natural del delta de l’Ebre cada any hi realitzem la campanya d’anellament de tardor més important de Catalunya que cobreix tot el pas migratori des del 4 d’agost fins a l’1 de desembre. Operativa des de l’any 1992 ja s’hi han anellat prop de 140.000 ocells de més de 130 espècies.

Aquest any, a finals de setembre s’havien realitzat 3072 primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb més de 1800 captures. El mosquiter de passa amb 189 captures sembla que ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 15 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i recentment una boscarla dels arrossars.

Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimecres 11 Octubre 2017
Finalment i després de 6 anys de treball, veu la llum l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona. Us convidem a tots i totes a la presentació del llibre que tindrà lloc al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau) el dia 19 d’octubre a les 18:30 h. L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona ha estat una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Fundació Zoo i l’ICO, que n’ha exercit la part executiva del projecte des de la coordinació de voluntaris fins a l’anàlisi de dades i edició de continguts. L’obra mostra les 83 espècies nidificants al municipi de Barcelona amb mapes que mostren tota l’extensa compilació d’observacions realitzades i que inclouen estimes poblacionals en quadrats de 500x500 m o de 1x1 km. Així mateix, aquest atles presenta uns mapes d’alta resolució (50x50 m), útils per a la planificació i gestió de la biodiversitat d’ocells a Barcelona. Finalment, aquest atles ve acompanyat d’unes magnífiques il·lustracions que recreen cada espècie en un indret conegut de la ciutat on se la pot localitzar.

Us animem a tots a venir a la presentació!

Dilluns 2 Octubre 2017
La Junta de l'Institut Català d'Ornitologia condemna rotundament la violència de la que ha estat víctima la ciutadania de Catalunya aquest darrer cap de setmana.
 
L'ICO es solidaritza amb totes aquelles persones que han resultat ferides i desitja que es recuperin tan aviat com sigui possible.
 
Des de l'ICO volem mostrar el nostre compromís en la defensa de la democràcia i l'ús del diàleg per resoldre els conflictes i, per aquest motiu, ens hem adherit a l'ATURADA GENERAL que tindrà lloc demà, dimarts dia 3 d'octubre, arreu de Catalunya.
 
La Junta Directiva
 
Barcelona, 2 d’octubre de 2017
 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats