Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 6 Juny 2019
Si no saps quin viatge fer aquest estiu, la resposta és òbvia: el nostre viatge ornitològic a Bulgària. Veurem en el seu hàbitat natural un seguit espècies que quan apareixen a Catalunya sortim a observar-les volant com un estol afamat. Àguiles pomerànies, sits capnegres, aligots rogencs, capsigranys emmascarats i estornells rosats són alguns dels ocells que es poden veure amb facilitat en aquest país del sud de l’Europa Oriental en què conflueixen boscos secs de muntanya mitja, serralades àrides, boscos humits d’alçada, aiguamolls, rius, penya-segats marins i tota una varietat d’hàbitats que són ideals per una rica i variada avifauna. Amb una superfície que aproximadament triplica la de Catalunya i amb menys població (no arriba a 7 milions), a les muntanyes de Bulgària es pot tenir aquella sensació de solitud dels espais remots que a gran part d’Europa ja no és possible experimentar. Paisatges com els penya-segats de la costa del Mar Negre o els meandres del riu Arda a la remota serralada dels Rhodorpes, afegeixen dramatisme a l’observació d’ocells. El nostre recorregut passa per les zones ornitològicament més interessants i tindrà lloc del 2 a l’11 de juliol, com sempre, en bona companyia, incloent-hi el guia, Xavier Riera, un dels professors habituals en els nostres cursos.
 
Podeu veure la informació completa a: https://bit.ly/2K4tpZo

Dijous 6 Juny 2019
Menys papallones i ocells a Catalunya per la sequera

La sequera és la principal causa del gran descens del nombre de papallones i del retrocés d'ocells, sobretot d'alta muntanya, a Catalunya. Així ho apunten investigadors de l'Institut Català d'Ornitologia i del Museu de Ciències Naturals de Granollers, a partir de les dades de seguiment d'aquests animals durant 15 anys. Informació de Txell Vallespí. 02/06/19 https://bit.ly/2WHez0U

Més info: https://bit.ly/2HJpnDm

Dimecres 29 Maig 2019
L'inici de la nidificació de 2019 altra vegada per sota de la mitjana!

Les dades recollides pel projecte SYLVIA fins ara confirmen que la productivitat del maig de 2019 és un 20% inferior respecte de la mitjana dels 18 anys anteriors
 
Les espècies que crien més aviat, de moment i de mitjana, tenen una producció de joves una mica inferior a la mitjana dels anys anteriors.
 
Les espècies que més contribueixen a la disminució de la mitjana de la productivitat són el tallarol capnegre, el cargolet, el bitxac comú, el tord comú, el rossinyol bord, la mallerenga emplomallada, la cadernera, la mallerenga emplomallada i el pardal comú.
 
Les espècies que, de mitjana, han millorat la productivitat durant el mes de maig són el verdum, la cuereta torrentera, la cuereta blanca, el raspinell comú, la mallerenga blava, la merla, el pit-roig, el tallarol de casquet, la mallerenga carbonera i el gafarró.
 
 



 


Divendres 10 Maig 2019
L’associació Picampall organitza la “Primera riuada de moixons de les Terres de l’Ebre” amb l’objectiu de mobilitzar les persones de dins i fora el territori que tinguin interès en els ocells. L’activitat consistirà en una jornada cooperativa per comptabilitzar el major nombre d’espècies d’ocells a les Terres de l’Ebre i tindrà lloc el cap de setmana de l’11 de maig.

Amb les dades recollides aportaran informació sobre les espècies en aquest període de migració als projectes de ciència ciutadana de l’ICO i faran una trobada de persones entusiastes de l’ornitologia per posar en comú les seves inquietuds.

Més informació i inscripcions: www.picampall.cat

Divendres 10 Maig 2019
L’Institut d’Estudis Catalans ha atorgat el premi Prat de la Riba 2019, que forma part dels Premis Sant Jordi, a l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona, impulsat per l’ICO, la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo. L’acte de lliurament va tenir lloc el passat 30 d’abril a les 12 del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans i va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, acompanyats de la resta del consell de govern de l’IEC. Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Podeu consultar la relació dels treballs premiats en aquest enllaç.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats