Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 6 Juny 2019
Volem informar-vos d'un nou projecte en el qual participen totes les entitats d'anellament que operen a nivell estatal: el projecte Ibermuda. La muda de les aus ibèriques amb prou feines ha estat descrita per a unes poques espècies. En el cas de passeriformes, anelladors i investigadors sovint utilitzen fonts bibliogràfiques de referència amb dades procedents de poblacions centreeuropees, un patró de muda que segons l'experiència en camp, pot diferir significativament del de les aus ibèriques. En aquest context, cal descriure adequadament els patrons de muda de les aus ibèriques. El present projecte té com a objectiu elaborar una publicació on es descrigui detalladament el patró de muda de les espècies més comunes d'aus passeriformes ibèriques. La durada del projecte serà de cinc a anys i culminarà amb una monografia sobre la muda de les aus ibèriques. Tots els anelladors interessats en participar-hi, podeu demanar-nos les instruccions a ico@ornitologia.org



Descàrregues:
1. Instruccions
2. Base de dades

Dijous 6 Juny 2019
Del 14  al 16 de juny de 2019

Es realitzarà un cens visual dels animals aquàtics en un tram de la Riera de Merlès d'uns 30 kms. S’utilitzarà la metodologia dissenyada pel Dr. Jordi Ruiz Olmo, que s’ha dut a terme durant molts anys en diferents rius de Catalunya. S’intentarà que hi hagi aproximadament uns 50 observadors, distribuïts a llarg del riu en llocs predeterminats per l’organització.

Es faran 4 observacions, que comprenen dos unitats de cens: divendres al vespre i dissabte a la matinada (una unitat de cens) i dissabte vespre i diumenge matinada (l’altra unitat de cens). L’horari de matinada és de les 5:30 h a les 7:30 h i de vespre, de les 20 h a les 22 h.

La trobada de tots els observadors serà al Centre Camadoca de Santa Maria de Merlès, una hora abans d’iniciar el cens excepte en el primer dia, que la trobada és a les 17h. per la xerrada informativa sobre la metodologia que farem servir i l’evolució de la llúdriga a Catalunya. L’assistència és obligatòria si es participa al cens, els assistents que només participin a la segona unitat de cens es repetirà la xerrada dissabte a la tarda.

Més informació i inscripció

Dijous 6 Juny 2019
Aquest dissabte, dia 8 de juny, tindrà lloc l’Assemblea General Ordinària de l’ICO a l’Estació Biològica del Montseny (Fogars de Montclús). L’Assemblea se celebrarà el dissabte al matí i desprès de dinar (gratuït pels socis), es farà una visita guiada a l’Estació Biològica i els seus voltants per donar-la a conèixer als socis i mostrar l’ús que se’n vol fer quant a la recerca, formació i divulgació científica. L'Estació Biològica del Montseny consta de dos equipaments, Fontmartina, l’antiga oficina del Parc Natural del Montseny, i el refugi del Puig.

Dijous 6 Juny 2019
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2019 en les dates següents:

- dissabte 22 de juny 2019, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 18 de juny 2019, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 15 de juny.

Dijous 6 Juny 2019
Si no saps quin viatge fer aquest estiu, la resposta és òbvia: el nostre viatge ornitològic a Bulgària. Veurem en el seu hàbitat natural un seguit espècies que quan apareixen a Catalunya sortim a observar-les volant com un estol afamat. Àguiles pomerànies, sits capnegres, aligots rogencs, capsigranys emmascarats i estornells rosats són alguns dels ocells que es poden veure amb facilitat en aquest país del sud de l’Europa Oriental en què conflueixen boscos secs de muntanya mitja, serralades àrides, boscos humits d’alçada, aiguamolls, rius, penya-segats marins i tota una varietat d’hàbitats que són ideals per una rica i variada avifauna. Amb una superfície que aproximadament triplica la de Catalunya i amb menys població (no arriba a 7 milions), a les muntanyes de Bulgària es pot tenir aquella sensació de solitud dels espais remots que a gran part d’Europa ja no és possible experimentar. Paisatges com els penya-segats de la costa del Mar Negre o els meandres del riu Arda a la remota serralada dels Rhodorpes, afegeixen dramatisme a l’observació d’ocells. El nostre recorregut passa per les zones ornitològicament més interessants i tindrà lloc del 2 a l’11 de juliol, com sempre, en bona companyia, incloent-hi el guia, Xavier Riera, un dels professors habituals en els nostres cursos.
 
Podeu veure la informació completa a: https://bit.ly/2K4tpZo

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats