Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 31 Juliol 2019
L’Estació Biològica de Doñana (EBD) organitza una nova campanya d’anellament postnupcial a Manecorro,  al Parc Nacional de Doñana. Aquesta campanya s’emmarca dins dels programes de seguiment d’avifauna que l’EBD porta a terme a Doñana des de fa dècades. La campanya d’anellament ens ajuda a conèixer millor com és la migració de passeriformes pel sud-est ibèric.

Busquem la col·laboració de persones interessades en els ocells i en particular en l’anellament científic. A l’estació d’anellament de Manecorro dediquem una atenció especial a la identificació, sexat, datat i muda i per això resulta un lloc molt adequat per a la formació de nous anelladors. També són benvinguts anelladors experts que vulguin aprofundir en els seus coneixements. Des de 1994, més d’un miler de col·laboradors de 19 nacionalitats diferents han passat per Manecorro, la majoria anelladors/es en formació o anelladors experts.

Enguany el període d’activitat serà de l’1 de setembre i el 15 de novembre de 2019. Els períodes de participació dels col·laboradors han ser d’almenys 10 dies. Als participants se’ls facilitarà allotjament gratuït al Rocío (a menys d’1 km de l’estació d’anellament). Las captures es fan des de l’alba fins al capvespre, establint uns torns de treball en funció del nombre de participants i del desenvolupament de l’activitat.
 
Els interessats en participar han d’omplir el següent formulari d’inscripció: https://bit.ly/2SSAg9X
 
També us podeu posar en contacte amb:
José Luis Arroyo Matos / Tf: +34 954466700 ext. 1076
e-mail: joseluis@ebd.csic.es

Dilluns 8 Juliol 2019
Mirant les dades del projecte SYLVIA fins a finals de juny, veiem que la productivitat mitjana de les espècies més abundants encara es manté per sota, tot i que poc, de la mitjana dels darrers anys. La calor i la sequera sembla que estan afectant la reproducció en general, tot i que observem que hi ha espècies que se'n beneficien i d'altres que en surten perjudicades.
 
 


 



Si ens fixem en alguna de les espècies, per exemple la merla, veiem que la seva productivitat ha baixat respecte la de finals de maig. La merla és una espècie molt sensible a la quantitat pluja present durant l'hivern i la primavera, tal i com ens indiquen les mateixes dades del projecte i com es pot veure a la figura de baix, perquè alimenta els polls principalment amb cucs de terra.

Contrastant-ho amb els mapes d'anomalia de precipitació estacionals del Meteocat, veiem que enguany, tant la primavera i, molt especialment, l'hivern han estat més secs del que és habitual. El mateix podríem dir del tord comú. 

Dimecres 3 Juliol 2019
L'any que ve actualitzarem la metodologia de cens del Projecte Orenetes i aquest any farem les proves per testar-la. Necessitem voluntaris que ens ajudin a fer aquestes proves.
 
Per participar en els censos pilot, no és necessari haver participat en el projecte Orenetes amb anterioritat ni tenir coneixements específics, només es demana portar prismàtics i un smartphone amb Android si és possible. Un responsable del projecte acompanyarà als voluntaris durant la prova.
 
Les dates i horaris disponibles per fer de voluntari són:
 
Cardedeu: dimecres 3 de juliol a les 19:00
Sant Feliu de Llobregat: dijous 4 de juliol a les 17:00
Matadepera: diumenge 7 de juliol a les 1:00
 
Per apuntar-vos com a voluntaris contacteu amb: marina.cuito@ornitologia.org

Dimecres 3 Juliol 2019
El passat 13 de juny es va fer la presentació de la recent estrenada Estació Biològica del Montseny a la premsa. Més que fer un acte estàtic amb una exposició de les característiques i finalitats de l’equipament, vam voler portar els periodistes dels diferents mitjans a experimentar les tasques d’investigació i divulgació que s’estan fent.

Així, van tenir l’oportunitat d’anar, caçapapallones en mà, a veure com els lepidopteròlegs estudien les papallones, com es fa un cens del BMS, revisar caixes niu i anellar pollets, desinfectar botes abans d’accedir a un rierol del tritó del Montseny o, fins i tot, col·locar una càmera de fototrampeig per “caçar” guineus i gorjablancs.

En aquesta activa jornada, els periodistes van tenir l’oportunitat d’entrevistar investigadors i personal de l’ICO, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i del GRENP, que van explicar amb detall les seves respectives activitats.
La sessió va rebre cobertura a diferents diaris comarcals, Catalunya Ràdio i TV3, mitjà que emetrà el reportatge avui, dimecres 3 de juliol, al Telenotícies Comarques a partir de les 14 h (si llegiu això després d’aquesta data, podeu trobar el vídeo a TV3 a la Carta).

I al vídeo podreu veure si vam caçar alguna guineu o, potser, algun gorjablanc...

Dimecres 3 Juliol 2019
El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha previst realitzar l’anellament de polls de flamenc els dies 3 i 4 d’agost. Aquest anellament serà el dotzè que es realitza al delta de l’Ebre, àrea que allotja des de 1993 una de les poques colònies de reproducció estables de la Mediterrània. L’anellament de flamencs, coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network, dóna suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global. Fins ara, al Delta s’han anellat 3.970 flamencs, dels quals s'han obtingut gairebé 17.000 observacions a diversos indrets, des de l’estuari del Sena fins la costa atlàntica de Mauritània, i des de Portugal fins a Turquia.

Aquest esdeveniment, a més del seu objectiu científic, pretén sensibilitzar a la població sobre la importància del delta de l’Ebre per a la conservació del flamenc i suposa un repte molt important, que no seria possible sense el suport i la col·laboració de moltes persones i entitats vinculades a la conservació i al parc natural.

A l'ICO, hem rebut una invitació per participar-hi 10 persones majors d’edat. Donada la complexitat de l’anellament, és del tot necessari l’assistència els dos dies esmentats: 3 d’agost (tarda: organització de l’anellament) i 4 d’agost (matí: anellament).

Poden optar a aquestes 10 places, tots el socis de l'ICO majors d'edat i amb el pagament de les quotes al dia, excepte les persones que ja han assistit algun cop a l’anellament durant les 11 ocasions precedents. Podeu enviar les vostres peticions al correu ico@ornitologia.org fins al dia 5 de juliol, indicant els vostre nom i cognom, DNI i telèfon de contacte. Les 10 places s'adjudicaran mitjançant sorteig de les peticions rebudes.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats