Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 24 Octubre 2019
Un projecte ornitològic innovador coordinat des de Catalunya aconsegueix el màxim guardó.

L'EuroBirdPortal ha estat mereixedor del prestigiós premi MARSH en la categoria d’Innovació en Ornitologia 2019 per la British Trust for Ornithology (BTO).

L’EuroBirdPortal és un banc de dades europeu d’observació d’ocells que recopila i emmagatzema informació de 29 països i que es coordina des de l’Institut Català d’Ornitologia. Tanmateix, l’EBP és molt més que una simple eina d’emmagatzemament. A partir de totes les dades que recopila, l’EuroBirdPortal dóna vida al moviment dels ocells a través de tot el continent.

A l’abril de 2019, l’EuroBirdPortal va llançar un visor en temps pràcticament real que segueix el progrés setmanal de 105 espècies d’ocells migradors al llarg d’Europa. Els mapes s’actualitzen cada nit gràcies a la informació recopilada pels portals online dels socis de l’EBP: 120.000 noves dades d’observació d’ocells cada dia (45 milions de noves dades a l’any). Aquest mapes permeten veure a tothom qui ho vulgui els moviments migratoris de 105 espècies diferents a mida que es van desplaçant per Europa. En aquest moment de l’any, els mapes que mostren els desplaçaments de les orenetes vulgars i els tords ala-rojos il·lustren perfectament les anades i vingudes dels nostres ocells.

L’EuroBirdPortal ha creat també lligams força positius amb la Comissió Europea. Tant és així que en la fase més recent de desenvolupament del projecte va estar finançat a través Del programa LIFE. També s’ha estat treballant amb la Comissió per tal de veure com els resultats obtinguts per l’EBP poden ajudar a definir millor les temporades de caça o per millorar els protocols de seguiment de la influença aviar. Actualment també s’estan desenvolupant eines per realitzar anàlisis a gran escala de les dades del EBP.

En Gabriel Gargallo, director de l’Institut Català d’Ornitologia i líder del projecte, comenta:

L’èxit del projecte EBP rau en l’estreta col·laboració entre les dotzenes d’entitats ornitològiques que estan a càrrec dels portals online que recopilen observacions d’ocells a tota Europa i a l’ús innovador de noves tecnologies per fusionar i visualitzar una quantitat ingent d’observacions d’ocells en temps pràcticament real. De totamanera, tot això no hauria estat possible sense la participació dels 120.000 ornitòlegs voluntaris que han recollit i compartit de forma rutinària les seves observacions d’ocells a través d’aquestes plataformes online. Voldria, per tant, dedicar aquest guardó a tot ells.”

L’EBP és un projecte de l’European Bird Census Council (EBCC) desenvolupat a través d’una col·laboració que actualment inclou 81 institucions de 29 països diferents.

Els mapes animats d’ocells migradors es poden veure aquí: http://bit.ly/31FPeD2
 

Dijous 24 Octubre 2019
El passat 13 d’octubre el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO) va fer un acte commemoratiu per celebrar que ja s’han capturat 5000 voltors i s’han anellat 3000. El GACO anella voltors comuns (Gyps fulvus) des del 2006, tot i que ho fa de forma regular a l’abocador comarcal d’Orís des del 2010. Per fer-ho, ha instal·lat una gàbia-trampa a on es proporciona menjar als ocells carronyaires cada setmana. Als voltors capturats se’ls anella amb anella metàl·lica i anella de lectura a distancia per a que la gent que els detecti els pugui entrar al portal de marques especials de l’ICO (www.marquesespecials.cat) per tal d’esbrinar els moviments i la longevitat d’aquets ocells. A més, es pesen i es comprova que tots els voltors estiguin en bon estat. Es prenen mesures biomètriques (mesura de l’envergadura, crani...), es fan fotos per esbrinar la muda de l’ocell i se’n determina l’edat. Finalment s’allibera de nou al medi.

Els voltors anellats pel GACO s’han observat arreu de Catalunya, però també a  França, Espanya, Portugal, Itàlia i Alemanya. S’han trobat voltors de més de 15 anys d’edat i s’han fet estudis del seu patró de muda, dels seus moviments poblacionals, de la seva dieta i del seu estat de salut, com ara la quantitat de metalls pesants que porten en sang o la quantitat de bactèries immunes als antibiòtics, gràcies a la col·laboració amb diverses universitats.

Dijous 24 Octubre 2019
Avui, 24 d’octubre, Ricard Poch i Laura Solé han capturat i anellat un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) a Canal Vell en el marc de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyissar. Es el 6è capturat en aquest projecte des que va començar l’any 1992.

Dimarts 22 Octubre 2019
El cap de setmana del 2 i 3 de novembre es celebra el Cap de Creus Autumn Weekend 2019.

Aquest esdeveniment pretén posar en èmfasi la importància que té el Parc Natural del Cap de Creus com a zona de stopover durant la migració postnupcial de passeriformes.

Les activitats seran variades, amb estacions d'anellament funcionant simultàniament i que es podran visitar, a més d'una observació d'aus marines el divendres a la tarda.

El diumenge a la tarda es farà una presentació amb els resultats de l'anellament.

Programa CCAW 2019

Dimecres 16 Octubre 2019
L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) manifesta el seu desacord amb la sentència dictada pel Tribunal Suprem pel procés, la qual trobem desproporcionada i injusta.
 
Com a entitat científica i que, per tant, fonamenta la seva activitat en el lliure contrast d'idees, creiem que s'ha de ser escrupolosament garantista quan es tracta de qüestions relatives a la llibertat d’expressió i de manifestació. Es tracta de drets bàsics en una societat plural, compromesa i democràtica i, per tant, ens preocupa tot allò que pugui suposar un escenari de retallada de l’exercici del dret de protesta i de reivindicació social.
 
És per això que aquest divendres 18 d'octubre l'oficina tècnica de l'ICO romandrà tancada adherint-se a la convocatòria de vaga i a les jornades de protesta cívica en contra de la sentència i en defensa dels valors de la cohesió, els drets i les llibertats. 

La Junta Directiva


 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats