Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 30 Octubre 2020
Enguany repetim el cens de rapinyaires nocturns al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac organitzat pel Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies (CMBMM). Les dates de realització del cens són als capvespres del divendres 11 i 18 de desembre de 2020; 15 i 22 de gener de 2021 i 12 i 19 de febrer de 2021.

Divendres 30 Octubre 2020
El passat 17 de setembre es van marcar 17 falciots pàl·lids a Barcelona dins del projecte Migra de SEO /BirdLife amb la col·laboració d’anelladors experts de l’ICO i membres de l’associació Galanthus. Els falciots porten un geolocalitzador que ha de permetre conèixer aspectes de la seva biologia i especialment detalls de la migració i àrees d’hivernada.
 

Divendres 30 Octubre 2020
El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre es va dur a terme la cinquena edició del Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW), un cap de setmana de prospecció ornitològica en diferents àmbits del Parc per a l’estudi de la migració postnupcial dels passeriformes europeus. Mitjançant l’anellament científic es van mostrejar a 6 localitats diferents per obtenir informació sobre la condició física i les característiques de les aturades en la migració de diverses espècies. A més, es van obtenir dades biomètriques i fenològiques que complementen el coneixement ornític del Parc Natural.

En els punts d’anellament es van capturar un total de 1595 ocells de 33 espècies diferents, amb el tallarol de casquet (661), el tallarol capnegre (431) i el pit-roig (332), com a espècies més anellades.
Es van capturar diversos exemplars anellats els anys anteriors a la mateixa zona i també dos tallarols de casquet amb anelles de Bèlgica i de la República Txeca.

Quant a espècies migradores de llarga distància (transsaharians, és a dir, que hivernen al sud del Sàhara) es va anellar un rossinyol comú, quatre cotxes cua-roges, una boscarla de canyar, tres tallarols grossos i un mastegatatxes. Pel que fa a ocells no passeriformes, es va anellar un becadell comú i dos colltorts.

Durant els pròxims mesos s’analitzaran les dades estadísticament per obtenir els resultats sobre la condició corporal dels ocells en aquesta aturada i sobre possibles diferències segons l’hàbitat que utilitzen.

Aquest any hi han participat els anelladors i col·laboradors següents: Guillem Arrufat, Joan Aymerich, Èlia Bautista, Jordi Bermejo, Raül Calderon, Armand Casadó, Oriol Clarabuch, Gerard Dalmau, Carles Durà, Eduard Durany, Raül Escandell, Ponç Feliu, Quim Feliu, Àlex Fonollosa, Miguel Angel Fuentes, David Ibáñez, Núria Ibáñez, Marc Illa, Roger Jutglà, Hubert Mas, Esteve Massagué, Quirze Massagué, Quima Massagué, Lluís Mir, Jan Lluc Oliva, Maria Ortiz, David Robson, Seán Ronayne, Aïda Sabaté, Jordana Sainz-Rozas, Laura Solé, Carles Tobella, i Jordi Vancells.

Finalment, com a dada d’interès addicional es va capturar un ratpenat orellut gris o orellut meridional (Plecotus austriacus) al mas de Rabassers de Baix. Tenint en compte que és una espècie que acostuma a utilitzar les zones arbrades per a desplaçar-se fins a les zones d’alimentació de la plana, és interessant trobar-lo en aquest indret.

Agraïments: Al Parc Natural de Cap de Creus i especialment a en Gerard Carrión per les facilitats donades per dur a terme l’activitat, i a tots els anelladors que ho van fer possible.
 

Divendres 30 Octubre 2020
Els passats 7 i 8 d’octubre Magnus Robb, un dels principals especialistes europeus en enregistrament i estudi de vocalitzacions d’ocells, va impartir un taller al Museu Blau de Barcelona per donar una empenta al projecte NOCMIG (enregistrament de vocalitzacions de  migrants nocturns) que vam posar en marxa durant la passada primavera.

En la primera sessió, després de gaudir d’algunes gravacions interessant que en Magnus ha anat recopilant amb els anys (el so d’un meteorit en esclatar, per exemple), es va parlar de qüestions generals com ara, l’elecció d’un lloc òptim, la tria de l’equip, l'anàlisi dels resultats o el material de referència a l’hora d’identificar les vocalitzacions.

La segona sessió es va dedicar, integra, a treballar la identificació de grups d'espècies que sovint es confonen a causa de la similitud de les seves vocalitzacions. Així vam començar amb el gènere Turdus, que justament ara són els protagonistes de les nits, més tard els muscicàpids, alguns Anthus, ardeids, etc. En definitiva, aquesta sessió va servir per aclarir moltíssims dubtes i permetre, d'ara endavant, la identificació d’algunes espècies amb molta més certesa.

Com ja sabeu, les dades obtingudes en el projecte NOCMIG es poden consultar tant a la secció d’OrnithoLlistes d’Ornitho.cat (https://dades.ornitho.cat/projecte/nocmig) com al web del projecte Trektellen al qual l’Institut Català d’Ornitologia també participa (https://www.trektellen.nl/).
 

Divendres 30 Octubre 2020
La campanya d’anellament a Canal Vell per al seguiment de passeriformes de canyar que va començar el passat 4 d’agost encara ja el darrer mes d’activitat. Fins ara ha estat una temporada amb daltabaixos i, en general, amb resultats inferiors a la mitjana dels anys anteriors. Durant l’agost i setembre les captures han estat lleugerament per sota de la mitjana històrica, tot i que a partir del 13 de setembre (9a pèntada) el nombre de captures ha augmentat significativament i s’ha posat per sobre. En canvi, durant el mes d’octubre les captures han millorat amb totals per sobre de la mitjana històrica. Fins al 30 d’octubre s’han fet 3.533 primeres captures amb la boscarla de canyar amb 1.358 exemplars com a espècie més anellada. Ha estat una tardor bona per a la boscarla dels joncs amb 71 primeres captures (mitjana anual històrica: 43) i també pel blauet amb 200 exemplars. En canvi, s’han obtingut xifres molt baixes pel mosquiter de passa (55) i els tallarols en general (Sylvia spp) amb molt poques captures, encara que aquests no són mai abundants a Canal Vell. Hores d’ara no s’han capturat rareses, tot i que hi ha un mastegatatxes en fase d’estudi. Com a captures interessants esmentar el dia 1 de setembre amb la captura d’una òliba, un mussol banyut i un martinet menut en una mateixa batuda! D’altra banda, fins ara s’han fet 9 recuperacions estrangeres: 2 boscarles dels joncs d’Holanda, tres boscarles de canyar de França (2) i Bèlgica, 2 cotxes blaves d’Alemanya i Holanda, un repicatalons de Polònia i un mosquiter comú del Regne Unit. Aquests dies estan arribant els migrants presaharians amb un bon ritme de captures de mosquiter comú i rossinyol bord. Com sempre, podeu revisar les captures diàries i acumulades fins ara en aquest enllaç:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats