Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 28 Desembre 2020
El guanyador dels prismàtics Swarovski CL Companion 10x30 ha resultat en Juan Miguel Díaz Tomás, moltes felicitats!
Cada any, en col·laboració amb l'empresa Esteller, sortegem uns prismàtics entre tots els participants de les sortides i cursos presencials organitzats per l'ICO. Us convidem a donar una ullada a l'apartat Swarovski Optik del portal Esteller on descobrireu, entre molts altres, els nous prismàtics NL Pure amb el camp de visió més gran i el nou mòdul objectiu de 115 mm, el més gran en la seva espècie. www.esteller.com/swarovski-optik/
 

Dimecres 23 Desembre 2020
La propera Assemblea General Ordinària de l’ICO que tindrà lloc el dia 23 de gener de 2021 a les 17:30. 

La situació actual de la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions associades ens obliguen a fer aquesta assemblea, per primer cop, de manera telemàtica. Això és possible gràcies a un canvi en el redactat dels estatuts que es va aprovar a l'Assemblea del passat 24 d'octubre. L'assemblea es farà a través de la plataforma Zoom i per assistir-hi cal registrar-se a aquest formulari en línia com a molt tard el dia 22 de gener de 2021. 

En aquesta propera assemblea també volem compensar d'alguna manera la baixa participació que va tenir la del passat octubre i, és per això, que dins del punt de l'ordre del dia dedicat a fer un repàs de les activitats portades a terme per l'associació es farà aquest seguit de xerrades per oferir una visió detallada de la situació actual de l'entitat i de les principals fites assolides durant els darrers anys. 
  • L'anellament a Catalunya: del GCA al remitent ICO (Raül Aymí)
  • El rol dels programes de monitoratge en l’avaluació de l'estat de la natura (Marc Anton)
  • Dels Atles de Catalunya a l'EBBA2 (Sergi Herrando)
  • Sembrant el futur: formació i ciència ciutadana (Xavier Riera)
  • Els portals online: de la llibreta de camp al seguiment en temps real (Gabriel Gargallo)
  • El futur: l'ICO camí del seu 50è aniversari (Jordi Baucells)
En aquest enllaç trobareu la proposta de nou Reglament Intern de l'Oficina Catalana d'Anellament que se sotmetrà a aprovació el dia de l'assemblea. Recordeu que aquest reglament s'ha hagut de modificar per tres motius importants: 1) adaptar la normativa interna a la posada en marxa del nou remitent de l'ICO; 2) adaptar el contingut als Estatuts de l’associació aprovats l'any 2012 i a la normativa vigent en matèria d'anellament; i 3) actualitzar i millorar alguns aspectes de la nostra normativa interna d'anellament.

D'altra banda des d'aquí podeu descarregar-vos la carta de convocatòria, on trobareu l'ordre del dia i la butlleta de delegació de vot.

La Junta Directiva

 

Dimarts 15 Desembre 2020
Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies
 

El remitent de l'ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya l'1 de gener de 2021
 
  • L'ornitologia catalana assoleix una nova fita amb la posada en marxa del remitent de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).
  • Aquest nou remitent ha estat reconegut oficialment per EURING, la Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells, gràcies a la feina exemplar que s'ha fet a Catalunya en aquest camp al llarg dels darrers 45 anys.
  • La presentació oficial del remitent es farà aquest dijous a les 16:00 h a Ca l'Andreu (Tiana), al mateix lloc on l'any 1975 va començar la pràctica regular de l'anellament científic d'ocells a Catalunya.
  • Durant l'acte de presentació, que comptarà amb la participació, entre d'altres, de Marta Subirà, Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Jordi Baucells, President de l'ICO, es farà una sessió d'anellament en la que es posaran les primeres anelles del nou remitent. 
L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s'ha trobat mort, ofereix gran quantitat d'informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l'anellament és una de les tècniques més efectives a l'hora d'estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells. 

L'Institut Català d'Ornitologia (ICO), abans Grup Català d'Anellament (GCA), s'ha encarregat de la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d'altres oficines d'anellament de l'Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi).
 
Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d'EURING (Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells), l'ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d'anellament oficial. Estem, doncs, davant d'una nova fita de l'ornitologia catalana.
 
Jordi Baucells, president de l'ICO, ha comentat: "Tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l'excepcional feina que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'anellament científic d'ocells i l'ornitologia en general. Cal tenir en compte que EURING només reconeix un remitent d'anellament a cada Estat, excepte en situacions molt especials. És, per tant, tot un honor per a nosaltres haver estat admesos com a membres de ple dret. Cal agrair, a més, el suport que hem rebut en tot moment des de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de les altres dues oficines d'anellament de l'Estat: SEO/BirdLife i Aranzadi."
 

La inscripció de les anelles de l'ICO "ICO-Mus.Nat.Sci Barcelona" fa referència al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la seu de l'ICO des de 1991
 
El nou remitent de l'ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l'1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles que està en marxa en aquests moments. A partir d'aquesta data només s'utilitzaran anelles del nou remitent i, al tractar-se d'un remitent propi de Catalunya, no es podran utilitzar a d’altres llocs de l'Estat.
 
Trobareu tota la informació aquí.

L'Oficina d'Anellament de l'ICO compta amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
  
 

 

 


 

Dijous 10 Desembre 2020
Aquest dimecres dia 9 de desembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnològic Forestal de Catalunya, l’Institut Ciències del Mar i l’Institut Català d’Ornitologia han presentat l'informe "Estat de la Natura a Catalunya 2020". L’informe recull tot el coneixement generat en les darreres dècades a Catalunya, l’analitza i l’estructura en un document que avalua l’estat actual de la biodiversitat catalana. Aquest informe ha estat elaborat amb la col·laboració de més de 40 entitats i hi han participat centenars de persones.
 
El document posa en evidència que les poblacions de vertebrats (peixos, rèptils, amfibis, ocells i mamífers) i d’invertebrats (papallones) sobre les que es tenen dades de seguiment a llarg termini han perdut, de mitjana, un de cada quatre individus (un 25%) els darrers 18 anys. 

L’informe demostra que la pèrdua de biodiversitat a Catalunya no és igual en els diversos ambients o hàbitats: és d’un 54% per a les espècies animals que viuen en rius, llacs i aiguamolls, un 34% per a les d’ambients agrícoles i prats i un 12% per a les de boscos i matollars. Al mar, les dades disponibles indiquen una situació també desfavorable, per bé que les dades no són prou completes.

Aquesta pèrdua d’animals al territori català està directament relacionada amb l’alteració dels seus hàbitats. Els canvis en els usos del sòl i l’explotació directa en són els principals responsables, si bé el canvi climàtic i l’arribada d’espècies exòtiques invasores tenen un impacte cada cop més gran. El motiu de fons d’aquesta tendència és un model socioeconòmic que intensifica l’obtenció de recursos en determinades àrees i n’abandona d’altres que havien estat utilitzades de manera més sostenible.

Aquest informe entronca amb informes d’abast internacional i europeu, com els que avaluen el compliment dels objectius d’Aichi, el Living Planet Index 2020, l’State of Nature EU o d’altres a escala regional i els aterra a Catalunya. Permet posar en context la situació particular del nostre país i ens situa al mateix nivell dels països més avançats en termes d’identificació de prioritats de conservació.

Consulta l'informe complet

Veure vídeo resum


Dijous 10 Desembre 2020

Proves d’anellament

L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2020 en les dates següents:

- diumenge 20 de desembre 2020, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 15 de desembre 2020, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal lliurar el mateix dia de la prova el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar) i fer efectius els drets d’examen (6 euros).Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. Totes les persones que es vulguin presentar a les proves caldrà que ho comuniquin abans del 14 de desembre a l’adreça ico@ornitologia.org.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats