Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimarts 10 Maig 2022

El pròxim 28 de maig organitzem la jornada "Viu la ciència ciutadana" a Tremp. Es tracta d'una jornada coorganitzada per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, pretén ser un punt de reunió de diferents projectes de ciència ciutadana centrats en el seguiment de la fauna autòctona del nostre territori. Volem apropar els diferents projectes i espècies a tota la ciutadania i animar a tothom a participar-hi tot aprenent el seu funcionament.

T'hi esperem!

Més informació: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/jornades/ciencia_ciutadana.html

Divendres 29 Abril 2022
En col·laboració amb l'Institut de Salut Carlos III, l'Instituto Nacional d'Investigaciones Agrarias i les universitats d'Extremadura i Saragossa, l'Estació Biològica de Doñana està duent a terme diversos estudis per determinar la presència de patògens a les paparres que els anelladors troben als ocells. L'objectiu és caracteritzar els patògens que poden estar dispersant les aus i identificar aquells que puguin tenir més rellevància per a la salut pública i la salut dels animals. Els anelladors interessats poden col·laborar amb l'estudi recollint i enviant les paparres que trobin a les aus durant el seu anellament. Les paparres se solen detectar adherides al capdavant (al costat dels ulls, bec o oïda) encara que també es poden trobar en altres parts del cos. Es poden desprendre estirant-les amb fermesa, amb cura de no desprendre el cap de la paparra. Cal tirar amb unes pinces fent una força contínua, sense fer tirons. A les farmàcies es poden trobar unes pinces especials per treure paparres, però també es poden fer servir pinces de laboratori.

Les paparres s'han d'enviar en un pot tancat com més aviat millor. Podem subministrar pots preparats per mantenir les paparres vives als anelladors que ho sol·licitin. Per a cada mostra caldria indicar el nombre d'anella, l'espècie d'au sobre la qual s'ha recollit la paparra, la data i el lloc. Els anelladors interessats poden demanar uns pots preparats amb un fons d’escaiola per mantenir les paparres vives més temps. Les paparres es poden conservar durant més d’una setmana a la nevera o enviar-les per correu postal a la Estación Biológica de Doñana. Alternativament, es poden guardar en qualsevol pot de plàstic amb una tira de paper humida i amb algun tros d’herba. Totes les paparres extretes d’un mateix ocell es guardaran juntes en un mateix pot i les paparres d’ocells diferents cal guardar-les per separat. No cal extreure les paparres que no surtin amb facilitat o les que estan en llocs on puguem fer mal a l’ocell com la parpella o vora els ulls.

Per a més informació podeu contactar amb Jordi Figuerola (jordi@ebd.csic.es) de la Estación Biológica de Doñana, o María Paz Sánchez-Seco (paz.sanchez@isciii.es) del Centro Nacional de Microbiología.

Divendres 29 Abril 2022
Durant aquest mes d’abril s’ha posat en funcionament el nou Migration Mapping Tool (MMT), desenvolupat pel British Trust for Ornithology i la nostra institució en nom d'EURING i l'EuroBirdPortal (EBP) i finançat per l'European Food and Safety Authority (EFSA). Es tracta d’un portal web que mostra la informació més actualitzada sobre els patrons estacionals de connectivitat i distribució de les 50 espècies d'ocells que són objecte de seguiment per l’EFSA en el marc de les tasques de monitoratge de la febre aviar a Europa. Les dades de connectivitat provenen del banc de dades històric de recuperacions d'EURING, mentre que les de distribució provenen de l'EBP i s'actualitzen cada setmana. Tot i que aquesta eina està especialment destinada a servir de suport a les diferents administracions implicades en el seguiment de la febre aviar, la informació que conté també serà d'interès per a molts observadors d'ocells i anelladors. Aquesta nova eina és, a més, un molt bon exemple de l’ús aplicat de les dades que recullen desinteressadament aquests dos grans col·lectius d’observadors de camp i de ciència ciutadana.

Podeu veure el vídeo introductori i accedir al portal a través d’aquest link: https://app.bto.org/mmt
 

Divendres 29 Abril 2022
El cap de setmana del 6 de maig se celebra la Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una activitat oberta a tothom que consisteix en comptar el màxim nombre d’espècies d’ocells de manera cooperativa dins de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre. És l’excusa perfecta per fer un cap de setmana mirant ocells al sud de Catalunya durant la primavera. L’esdeveniment comença l’enregistrament d’espècies el divendres a les 20 h i acaba a les 20 h del dissabte. Els participants s’organitzen entre ells per cobrir el màxim possible de l’àrea de mostreig durant aquestes 24 hores. S’acaba amb un sopar de germanor a l’església vella de Miravet. L’activitat l’organitza Picampall i l’ICO hi col·labora.

Més informació: 

https://www.picampall.cat/producto/4a-riuada-de-moixons-de-les-terres-de-lebre/

Divendres 29 Abril 2022
Aiguamolls de l’Empordà / 21 de maig 2022
 
L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots.  Els cursos no superaran un dia de durada, i es realitzaran en format de trobada d'anellament amb una part pràctica d'un dia sencer i també en format "flash", trobada exclusivament per a la realització d'un curs de contingut teòric.
 
Aquesta és la segona trobada en format "trobada d'anellament", d'un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs. L'any 2024 serà el primer any en què a totes les persones que vulguin renovar un permís d'anellament de tipus expert se’ls hi requerirà haver participat en almenys un curs durant els darrers 3 anys. Recordem que per a aquelles persones amb una activitat d'anellament molt restringida (p.ex. perquè només treballen amb unes poques espècies), podran demanar permisos específics sense perdre la seva condició d'anelladors/es experts/es específics.

Programa provisional

08:00 – Formació pràctica sobre els Estàndards d’Anellament
13:00 – Dinar
15:30 – Un repàs de les mudes prenupcials dels passeriformes
16:30 – Les campanyes de migració a l’Empordà (Piccole/Rabassers/CCAW)
17:30 – Marques especials: normativa, tipus de marques i aplicacions
18:30 -  Cloenda

*La trobada està destinada únicament a anelladores i anelladors experts i cal comunicar l’assistència amb antelació a ico@ornitologia.org

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats