Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 8 Juny 2022
Les dades comparades entre la productivitat del mes de maig de les espècies més capturades durant el 2022 i que ja tenen joves de l’any, i la productivitat mitjana dels anys anteriors de les mateixes espècies, semblen indicar que la nidificació d’enguany ha començat amb xifres força baixes.
 
Algunes espècies molt representatives tenen una productivitat força més baixa que la mitjana d’anys anteriors, com són el pit-roig i el tallarol capnegre.
 
Contràriament trobem altres espècies també representatives, però, tot i que tenen productivitats positives, no ho són tant com altres anys durant el mateix període. En aquest grup destaquen el bitxac comú, la merla, la mallerenga carbonera i el gafarró.
 
Aquesta aparent davallada en l'èxit reproductor podria estar relacionada amb les glaçades tardanes del mes d'abril quan en uns pocs dies la temperatura nocturna va baixar molt.
 

 


Dijous 26 Maig 2022
Ecologistes en Acció de Catalunya té en marxa la campanya #GoteoLesAus per aconseguir suports en el procediment penal contra Endesa, empresa que es nega sistemàticament a posar els mitjans per evitar l’electrocució d’aus, i recull donacions a goteo.cc/lesaus 
 
Queden pocs dies per acabar la primera ronda!

Dijous 26 Maig 2022
La col·lisió d'ocells contra les superfícies de vidre és un problema que se subestima repetidament, també perquè només es detecten al voltant del 20% de les col·lisions d'ocells. Desenes o centenars de milers d'ocells xoquen amb vidres cada dia a tot Europa i no sobreviuen. I les xifres podrien seguir augmentant a mesura que cada cop es construeix més amb vidre. No obstant això, hi ha maneres de combinar "la construcció amb vidre i llum" i la protecció dels ocells. El seminari en línia mostrarà les nocions bàsiques i mostra possibilitats tant per a edificis existents com per a edificis nous. Com i per què es produeix la col·lisió d'ocells? Quina és la situació als diferents països? Què és efectiu i què no? Quines obligacions legals una empresa per prevenir les col·lisions d'ocells? Volem donar respostes a aquestes preguntes i més el 3 de juny de 2022!

Més info:

https://www.biodiversity-premises.eu/en/eventreader/Bird_Strik_Online_Seminar.html

Dijous 26 Maig 2022
El passat 21 de maig vaig va tenir lloc al PN dels Aiguamolls de l’Empordà el 2n curs de reciclatge amb l’assistència de 10 anelladors experts. L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots. Durant el matí es va fer sessions pràctiques a l’estació del Barracot. Tot i que les captures no van ser molt abundants, es van poder manipular espècies poc habituals com un martinet de nit i una bosqueta icterina. A la tarda es van fer sessions teòriques al Cortalet. Aquesta és la segona trobada en format "trobada d'anellament", d'un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs.

Dijous 26 Maig 2022
Estem ja en els darrers dies d'activitat de la campanya d'anellament de primavera del PN dels Aiguamolls de l'Empordà inscrita al projecte Piccole Isole. A hores d'ara s'han fet al voltant de 2.700 primeres captures amb la boscarla de canyar com a espècie més anellada (456) i seguida de l'oreneta vulgar (401). Altres espècies també al capdavant són el mosquiter comú, el pit-roig i el tallarol de casquet amb més de 200 captures. Durant els primers mesos de campanya (març i abril) s'han obtingut totals lleugerament per sobre de la mitjana històrica, mentre que en el mes de maig han estat per sota. Aquesta davallada cal atribuir-la a una baixada important (al voltant del 50%) en el nombre de captures de boscarla de canyar respecte el 2021. En canvi, en comparació amb els darrers anys, s'ha detectat un increment de captures de la boscarla dels joncs amb 61 exs, també de rossinyol amb 80 exs i en el xot amb 15. D'entre les espècies més escasses cal destacar la captura d'un mussol banyut, un mussol emigrant, 3 polles pintades, 3 rascletons, 5 mosquiters xiulaires i una bosqueta icterina. Fins ara s'han fet 14 recuperacions estrangeres de boscarla de canyar (França i Eslovènia), oreneta de ribera (Itàlia), balquer (França i Alemanya), boscarla dels joncs (Bèlgica i Suècia), oreneta vulgar (França), cotxa blava (Txèquia), boscarla mostatxuda (França) i mosquiter comú (Alemanya). El balanç general és força positiu a excepció de la baixada abans esmentada per a la boscarla de canyar. Com sempre, podeu revisar les captures d’aquesta campanya i també les d’altres campanyes prenupcials a Isla Grosa, Illa de l’Aire i Merzouga en aquest enllaç:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats