Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 20 Març 2023
Enguany l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc el dia 10 de juny (properament es comunicarà el lloc i el format). Com cada any, en aquesta ocasió també mirarem de confeccionar un programa d’actes que sigui atractiu i que promogui l’assistència i participació dels socis.

NOTA IMPORTANT: per error, en un primer moment es va anunciar que l'assemblea tindria lloc el dia 3 de juny, no el 10.  

 

Divendres 10 Març 2023
La Mitjana, Lleida / 14 de maig 2023

L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots. Els cursos no superaran un dia de durada, i es realitzaran en format de trobada d'anellament amb una part pràctica d'un dia sencer i també en format "flash", trobada exclusivament per a la realització d'un curs de contingut teòric.

Aquesta és la tercera edició en format d’un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs. L'any 2024 serà el primer any en què a totes les persones que vulguin renovar un permís d'anellament de tipus expert se’ls hi requerirà haver participat en almenys un curs durant els darrers 3 anys. Recordem que per a aquelles persones amb una activitat d'anellament molt restringida (p.ex. perquè només treballen amb unes poques espècies), podran demanar permisos específics sense perdre la seva condició d'anelladors/es experts/es específics.


Programa provisional

Matí (sessió pràctica)
08:00 – Lloc de trobada: Parc de la Mitjana, Lleida
08:30 - Formació pràctica sobre els Estàndards d’Anellament a l’estació d’anellament de la Mitjana.


13:30 – Dinar (per concretar).


Tarda (xerrades)
15:00 – Nou projecte d’anellament amb caixes-niu. Oriol Baltà
16:30 – Sexat, datat i muda d’algunes espècies. Marc Illa
17:30 – Projecte Sylvia, 30 anys d’estudi de la demografia dels ocells. Oriol Baltà
18:00 – Manipulació del gratapalles. Raül Aymí
18:30 – Cloenda
 

*La trobada està destinada únicament a anelladores i anelladors experts i cal comunicar l’assistència amb antelació a ico@ornitologia.org

Divendres 10 Març 2023
En la setmana del dia de la dona volem fer un reconeixement a l’Audrey Baker, reconeguda ornitòloga de 97 anys.

Nascuda a Biggin Hill, Regne Unit, es va traslladar Catalunya a mitjans dels anys 60  i des de l’any 1999 que s’ha establert a Begues.

Els més veterans ens hem creuat centenars de vegades amb l’Audrey, en una imatge clàssica amb aquell perfil esquinçat, voltant per boscos i camins, al Garraf o a les Reserves del Remolar, o fins i tot al Delta de l’Ebre, amb els seus inseparables prismàtics penjats al coll. Una dona a qui ni el fred ni la calor ha pogut aturar de portar a terme la seva passió, sovint gairebé fins ben entrat el crepuscle.

Una viatgera incansable que ha fet més de 70 viatges arreu del món, amb els ocells com a leitmotiv, els darrers viatges amb els 90 anys ben passats... i en solitari! Des d’un inici va participar en la Secció d’Ornitologia del Museu de Zoologia al costat del seu impulsor el Salvador Filella, així com amb el Xavier Ferrer Parareda, el Francisco Ferrer Lerin, el Joaquim Maluquer Sostres, el Salvador Maluquer Maluquer, el Jordi Sargatal, el Martí Boada i molts d’altres.
Encara ara, passa el seu temps amb els binocles a la mà per gaudir de la seva passió, l’observació dels ocells.

Text: Centre d’Estudis Beguetans; Foto: Audrey Baker

Divendres 24 Febrer 2023

Estem buscant un estudiant o voluntari per fer feina de camp amb parelles nidificants de fredeluga (Vanellus vanellus) a Catalunya durant 2023 en el marc d'un estudi d'àmbit europeu liderat per Vojta Kubelka. La feina de camp consistirà en el marcatge amb emissors de cinc adults reproductors i seguiment de nius a la zona de cria de Lleida o Girona. És una feina que podria encaixar amb estudiants de màster per fer TFM o també TFG. Es cobriran despeses de desplaçament i material emprat.

Adreça de contacte: ico@ornitologia.org

Dijous 23 Febrer 2023
L'ICO us proposa un cicle de xerrades virtuals relacionades amb l'ornitologia. Cada mes, convidarem a un ponent perquè ens presenti la seva feina relacionada amb el món dels ocells. Qualsevol persona pot accedir a aquestes xerrades en directe que a més, quedaran penjades al nostre canal de YouTube perquè les pugueu recuperar en qualsevol moment.

La primera xerrada anirà a càrrec de la Crinan Jarrett, de pares escocesos però criada a Catalunya. La Crinan va fer la carrera de Zoologia a la Universitat de Glasgow, on pel treball de fi de grau va tenir l’oportunitat de fer un estudi sobre l’efecte de la urbanització sobre els ocells nidificants a Glasgow. Pel doctorat, també a la universitat de Glasgow, va estudiar com la intensificació de l’agricultura als tròpics Africans afecta les poblacions d’ocells. Durant 3 anys va viatjar regularment al Camerun i va fer un seguiment de poblacions d’ocells en plantacions de cacau a través de l’anellament. Havent acabat el doctorat el Juliol del 2022, ha començat un post-doctorat a l’Institut Ornitològic Suïs (Sempach, Suïssa), on està estudiant els efectes de les activitats antropogèniques sobre els ocells migratoris hivernant a l’Àfrica de l’Oest.

En la seva xerrada ens parlarà com de l'expansió i intensificació de l’agricultura a l’Àfrica està afectant greument a la fauna salvatge. El cultiu de cacau, un dels productes d’exportació més importants als tròpics Africans, està causant la desforestació de milers de km2. Malgrat això, és possible de cultivar el cacau en sistemes agroforestals, que són beneficiosos per la biodiversitat i alhora poden mantenir un alt nivell de producció. En aquesta xerrada us presentarà els principals resultats de la seva tesi doctoral, on va estudiar com la gestió agroforestal afecta a les comunitats d’ocells a Camerun. Per aquest estudi, va utilitzar l’anellament com a eina principal per fer el seguiment de poblacions d’ocells en diverses plantacions de cacau.

La xerrada tindrà lloc el dimecres 1 de març a les 19:30. Per assistir a la xerrada, et pots inscriure aquí.

 

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.
Dimecres: 9:30h-18:30h.
Divendres: 9:30h-13:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats