Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 3 Octubre 2024
Les campanyes de seguiment de la migració postnupcial continuen endavant. Al delta de l’Ebre, l’estació de Canal Vell va començar el 4 d’agost i fins avui dia s’han fet més de 2.500 primeres captures. Com és habitual, la boscarla de canyar amb més de 1.300 exemplars és l’espècie més capturada. En general, la mitjana de les captures està per sota de la mitjana històrica dels darrers anys amb espècies que mostren davallades preocupants com el balquer o el mosquiter de passa.

La campanya de mas Rabassers, Cadaqués, al PN Cap de Creus, va començar el 29 d’agost i fins a l’actualitat s’han fet al voltant de 1.000 primeres captures. En comparació amb l’any passat s’han detectat davallades en 12 de les 17 espècies migradores de llarga distància, fet que podria anar relacionat amb les condicions meteorològiques predominants (especialment tramuntana), però que cal analitzar amb detall, ja que el grup dels migradors transsaharians és el que mostra tendències poblacionals més negatives a escala global. S’han anellat sis noves espècies: rossinyol bord, cotxa blava, trist, boscaler pintat gros, mosquiter de doble ratlla i mallerenga emplomallada.

Finalment, aquest any el nostre company Pere Josa amb la col·laboració de l’Estació Biològica del Pallars Jussà han fet una nova edició de la campanya  MigraVallFosca que cobrirà el període del 22 de juliol al 29 d'octubre a la Torre de Cabdella. Ens complau comunicar-vos que les dades d’aquesta estació també es poden consultar a l’aplicació de migració. Fins ara s’han fet unes 1.400 primeres captures entre les quals destaquen un cop més els 127 escorxadors i 14 boscalers pintats grossos anellats.

Podeu consultar la informació d’aquestes campanyes a:
 https://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimarts 1 Octubre 2024
El Delta Birding Festival d'enguany ha estat un esdeveniment ric en espècies d'interès per als ornitòlegs, tant per la seva raresa com per la seva estacionalitat. Això inclou tant espècies difícils d'observar a la nostra zona com espècies que habitualment es poden observar només durant un període concret de l'any o que, en aquest moment, es presenten en major nombre. Un exemple notable és el descobriment d'un corredor a prop de Reus, realitzat per Oriol Cortès el dimarts abans del festival. Aquesta espècie, típicament sahariana, compta amb molt poques cites a Catalunya i solen ser considerades com individus dispersius que arriben temporalment a la península Ibèrica. Afortunadament, el corredor va romandre a la zona durant el festival, convertint-se en un atractiu per a molts observadors que visitaven el delta, sovint observat en companyia de corriols pit-rojos, una espècie regular a Catalunya que es pot observar especialment en aquesta època de l'any.

El delta estava ple d'ocells migratoris, amb presències destacades d'orenetes, còlits grisos, àguiles pescadores i aligots vespers, tots ells visibles tant des del festival com durant les excursions en bicicleta (l'activitat "Green Birding"), entre d'altres. A més, diversos ornitòlegs van aconseguir relocalitzar la daurada petita del Pacífic, una espècie que cria a Sibèria i que des de fa anys es pot observar al Delta de l’Ebre durant l'hivern. També es van identificar dos èiders a la badia del Fangar, on habitualment només se n'observava un.

El dissabte va estar marcat per la pluja, un factor que probablement va contribuir a incrementar la presència d'ocells migratoris al delta. A primera hora del matí, l’Àlex Fonollosa va descobrir una polla pintada durant l'excursió "Hot Spot" a la llacuna de l'Alfacada, mentre que en Pere Baucells va trobar una siseta a la zona de l'Illa de Riu i Quim Minovas un fumarell alablanc al Serrallo. També es van documentar fins a cinc cigonyes negres en diverses localitzacions de l’hemidelta sud. La gran sorpresa del dissabte va arribar quan Martin Rey, Iker Fernández, Javier Pi, Jorge Pelaez i Pedro Arratibel van localitzar una àguila pomerània a la zona sud de l'embut de l'Encanyissada, que després va ser relocalitzada per Pau Garcia a la torre de Sant Joan, tot i que malauradament no es va tornar a veure. A la tarda, diversos observadors al Serrallo van identificar un tetolet becllarg, una espècie d'origen americà.

El diumenge va començar amb la identificació dels primers mussols emigrants de la temporada en diversos punts del delta, així com amb dues arpelles pàl·lides russes (una a la sortida en barca de la badia del Fangar i l’altra a la sortida "Hot Spot" dels ullals de Vilacoto). A la finca de Migjorn es va observar una gamba groga petita (documentada per Samuel Aunión) i dos territs de Teminck, a més de dos corriols pit-rojos i centenars de corriols grossos. Durant la sortida pelàgica del diumenge al matí, habitualment rica en observacions d'ocells de tempesta, destaca la troballa d'una baldriga grisa, que malauradament no es va poder relocalitzar a la següent sortida de la tarda. Durant les jornades d'anellament a la finca de Bombita (Canal Vell) i de l'Alfacada, destaquen diverses captures de la subespècie namnetum de cotxa blava.

Amb només un cap de setmana d’observació d'aus al Delta de l’Ebre, una zona clau per a la biodiversitat avícola, es va constatar la importància d’aquests hàbitats essencials per a diverses espècies. A més, la gran quantitat d'espècies destacables trobades en tan poc temps suggereix que la zona està infraobservada; és a dir, hi ha una manca de visitants dedicats a l'observació d'ocells en relació amb l'extensió del territori. Per això, us animem a explorar més el camp pel Delta de l’Ebre (no només durant el DBF) i a reportar totes les observacions a ornitho.cat.

Divendres 30 Agost 2024
Els dies 20, 21 i 22 de setembre se celebra la desena edició del Delta Birding Festival i com cada any l’ICO serà un dels coorganitzadors. A més, us hem preparat un munt d’activitats perquè gaudiu amb nosaltres d’aquest festival.

D’entrada, el dissabte al matí el nostre president Jordi Baucells farà un taller, a la carpa 2, que ens ajudi a detectar i identificar correctament els rapinyaires nocturns al camp. Aquesta activitat és gratuïta i no requereix inscripció. El mateix dia a la tarda, el nostre company Carles Durà, responsable de l’Estació Biològica del Montseny, ens explicarà la seva experiència amb el Cos de Solidaritat Europeu i els voluntaris que viuen a l’Estació. El diumenge al matí, en Marc Fusellas, membre de l’equip de seguiments de l’ICO, ens parlarà de la implantació del projecte de Seguiment d’Aus Marines (SAM), del qual n’és el coordinador.

D’altra banda, el dissabte i el diumenge al matí s’organitza una activitat d’anellament que durà a terme el Marc Illa, anellador expert i coordinador d'Ornitho.cat. Les entrades per a aquesta activitat estan exhaurides, però si us interessa, podeu accedir a la resta d’activitats d’anellament que organitza l’ICO durant l’any. Les tradicionals sortides Emprèn el Vol, dirigides a un públic familiar o d’iniciació, continuen tenint el seu espai al programa del DBF. Els nostres guies professionals us ajudaran a identificar totes les espècies que veiem al voltant del recinte del DBF. Teniu quatre torns per apuntar-vos i el preu de l’activitat és de 5 €.

Un any més, els nostres guies de l’ICO s’encarregaran de les sortides guiades en bicicleta. Farem un tomb pels voltants de la llacuna de la Tancada i identificarem totes les espècies que hi veurem. Les entrades per a aquesta activitat estan exhaurides, però podeu consultar el llistat de sortides que organitza l’ICO al llarg de l’any. En Jordi Baucells, expert en ocells nocturns, també guiarà dues activitats el divendres i el dissabte al vespre.

Per acabar, l’ICO us guiarà en les quatre sortides en vaixell que es faran durant el festival. El nostre guia associat Juan Bernal, us acompanyarà en les sortides per la badia del Fangar, mentre que l'Oriol Clarabuch, farà el mateix en les dues sortides pelàgiques mar endins. Malauradament, les places per a aquestes sortides estan exhaurides, però podeu revisar les sortides que fa l’ICO la resta de l’any.

Per descomptat, us atendrem al nostre estand durant els tres dies de festival, on trobareu les samarretes oficials de l’ICO, els pòsters dels nostres projectes de ciència ciutadana, informació sobre projectes, cursos i activitats i tot allò que us calgui saber de la nostra entitat. A més a més, també podreu consultar els atles que hem publicat fins ara.

Recordeu també que el dissabte 21 a la tarda, a l'espai Àgora, es viurà el desenllaç de la Cursa Ornitho-Swarovski, sortejant uns binocles Swarovski Optik EL 10x42 entre tots els guanyadors mensuals de la cursa que ja han guanyat el val de 50 € per a la botiga Oryx. 

Us esperem al delta!

Divendres 30 Agost 2024
Al portal de marques especials (https://marquesespecials.cat/inici/) rebem moltes lectures d’anelles de flamencs. Una part important d’aquestes anelles es comuniquen malament. Amb l’objectiu de millorar la comunicació d’aquestes anelles us fem alguns suggeriments. Totes les anelles de lectura a distància emprades a la colònia de la Punta de la Banya, al delta de l’Ebre, són blanques i comencen amb la lletra X seguida d’una barra. Aquestes anelles s’han d’entrar al portal de marques especials com en l’exemple següent: X/PBF

Més recentment, també s’han començat a utilitzar anelles que comencen per V seguida d’una barra i tres dígits. Exemple: V/205.

També cal anar amb compte perquè porten l’anella a la tíbia i no al tars i molts observadors ho marquen de forma incorrecta. A més, amb el temps, algunes anelles agafen coloracions atípiques, sobretot tonalitats grogues o taronja quan en realitat l’anella original era blanca. En aquests casos, si l’anella comença per X o V seguida d’una barra i tres números o tres lletres, són flamencs anellats al delta de l’Ebre i l’anella és blanca. Com a informació addicional, a observacions es pot posar que l’anella ha agafat coloració groga o taronja. Esperem que aquests comentaris ajudin a millorar la comunicació de les anelles llegides. Gràcies per la vostra col·laboració!

Divendres 9 Agost 2024
Les estepes paleàrtiques són un dels ecosistemes terrestres més extensos del món, però també un dels més amenaçats. La intensificació, l'abandó dels usos tradicionals del sòl i el desenvolupament de nous usos han posat en perill aquests ecosistemes i la comunitat d'aus que hi habiten. Conèixer els requisits ecològics de les espècies i els factors que amenacen les seves poblacions, així com comprendre els desafiaments de conservació actuals i futurs és crucial per conservar-los.

Per abordar aquests reptes, del 25 al 29 de març de 2025 se celebrarà a Ciudad Real (Espanya) la “International Conference on Palearctic Steppe Birds: Ecology and conservation challenges”, que té com a objectiu reunir investigadors, estudiants, professionals i gestors per intercanviar les seves experiències i els resultats de les investigacions més recents sobre els reptes ecològics i de conservació de les aus de les estepes paleàrtiques, i promoure la cooperació científica internacional. El congrés comptarà amb ponències convidades, presentacions orals, sessions de pòsters i tallers.

Fins al divendres 1 de novembre es poden enviar propostes de comunicacions i pòsters sobre els temes principals que abordarà el congrés. També es poden fer propostes de tallers fins al 2 de desembre. Tota la informació està disponible a la web del congrés: https://steppebirds.com.

La conferència està organitzada pel Grup de Recerca en Aus Estepàries de la Península Ibèrica (GIAE) i la Universitat de Castella-la Manxa, amb la col·laboració de la Càtedra Steppe Forward.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats