Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 26 Maig 2022
El passat 21 de maig vaig va tenir lloc al PN dels Aiguamolls de l’Empordà el 2n curs de reciclatge amb l’assistència de 10 anelladors experts. L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots. Durant el matí es va fer sessions pràctiques a l’estació del Barracot. Tot i que les captures no van ser molt abundants, es van poder manipular espècies poc habituals com un martinet de nit i una bosqueta icterina. A la tarda es van fer sessions teòriques al Cortalet. Aquesta és la segona trobada en format "trobada d'anellament", d'un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs.

Dijous 26 Maig 2022
Estem ja en els darrers dies d'activitat de la campanya d'anellament de primavera del PN dels Aiguamolls de l'Empordà inscrita al projecte Piccole Isole. A hores d'ara s'han fet al voltant de 2.700 primeres captures amb la boscarla de canyar com a espècie més anellada (456) i seguida de l'oreneta vulgar (401). Altres espècies també al capdavant són el mosquiter comú, el pit-roig i el tallarol de casquet amb més de 200 captures. Durant els primers mesos de campanya (març i abril) s'han obtingut totals lleugerament per sobre de la mitjana històrica, mentre que en el mes de maig han estat per sota. Aquesta davallada cal atribuir-la a una baixada important (al voltant del 50%) en el nombre de captures de boscarla de canyar respecte el 2021. En canvi, en comparació amb els darrers anys, s'ha detectat un increment de captures de la boscarla dels joncs amb 61 exs, també de rossinyol amb 80 exs i en el xot amb 15. D'entre les espècies més escasses cal destacar la captura d'un mussol banyut, un mussol emigrant, 3 polles pintades, 3 rascletons, 5 mosquiters xiulaires i una bosqueta icterina. Fins ara s'han fet 14 recuperacions estrangeres de boscarla de canyar (França i Eslovènia), oreneta de ribera (Itàlia), balquer (França i Alemanya), boscarla dels joncs (Bèlgica i Suècia), oreneta vulgar (França), cotxa blava (Txèquia), boscarla mostatxuda (França) i mosquiter comú (Alemanya). El balanç general és força positiu a excepció de la baixada abans esmentada per a la boscarla de canyar. Com sempre, podeu revisar les captures d’aquesta campanya i també les d’altres campanyes prenupcials a Isla Grosa, Illa de l’Aire i Merzouga en aquest enllaç:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 26 Maig 2022
Ens plau anunciar-vos que el dijous 26 de maig es farà la presentació de  l'Atles de Migració d’EURING (Eurasian African Migration Atlas) i es posarà en funcionament el lloc web. Hi haurà un petit acte de llançament a l'illa de Ventotene, Itàlia, la tarda del dijous 26 de maig, organitzat per Fernando Spina i dirigit especialment al govern italià, que va finançar el projecte. Aquest esdeveniment és per a un nombre limitat de persones i inclourà alguns representants de l'equip de l’atles. Les dades recollides pels programes EURING i conservades al banc de dades proporcionen el material clau que sustenta aquest atles. El lloc web de l'Atles de la migració inclou agraïments per a totes les oficines (esquemes) que han proporcionat informació bàsica. Ajudeu-nos a promocionar l'Atles durant les properes setmanes i mesos. Immediatament durant el període de llançament el promocionarem a través dels comptes de Twitter EURING i BTO, així que, si us plau, feu els vostres propis tuits i retuiteu els nostres. Aquest atles és el resultat de molts anys de feina d’anelladors anònims que han anellat milions d’ocells arreu d’Europa. Moltes gràcies a tots ells!

L'atles de migració estarà disponible per a tothom a: https://www.migrationatlas.org

Dijous 26 Maig 2022
L’staff de l'ICO, junt amb els coordinadors dels projectes de ciència ciutadana del Museu de Ciències Naturals de Granollers, hem organitzat el dia 28 de maig a Tremp unes jornades per promocionar els diferents projectes de seguiment de la fauna autòctona que coordinem. Amb aquesta jornada gratuïta volem apropar els diferents projectes i grups d'espècies a tota la ciutadania, i animar a tothom a participar-hi per veure el funcionament de les diferents metodologies.

Des de l'ICO volem promocionar el SOCC, projecte Orenetes i Ocells de Jardí.  Tot i que alguns de vosaltres ja sou col·laboradors actius d'algun d'aquests projectes, ens agradaria animar-vos a venir. Estem segurs que tots teniu companys/companyes, amics/amigues o d'altres persones conegudes que alguna vegada han mostrat interès per començar a participar i aquesta és l'oportunitat per veure de primera mà com funciona cada projecte. A més, potser vosaltres mateixos us heu plantejat participar al SEMICE, CBMS o Ratpenats, per tant, també és la oportunitat perfecta per a vosaltres mateixos.

La jornada constarà d’una fira a la Rambla Dr. Pearson de Tremp on hi haurà representats dels diferents projectes amb els quals els ciutadans podran participar com a voluntaris. Al llarg de tot el dia cada projecte farà una sortida al camp per descobrir les espècies més abundants de cada grup d'espècies estudiat a la zona de Tremp, i en la que s’ensenyarà la metodologia, resultats i funcionament de cada projecte.

Si voleu més informació o compartir-ho amb possibles interessats no dubteu en consultar el web de l'ICO:
http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/jornades/ciencia_ciutadana.html

Esperem veure-us a Tremp!

Elisenda Peris Morente
Coordinació del Projecte SOCC / https://socc.cat/

Dimarts 10 Maig 2022

El pròxim 28 de maig organitzem la jornada "Viu la ciència ciutadana" a Tremp. Es tracta d'una jornada coorganitzada per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, pretén ser un punt de reunió de diferents projectes de ciència ciutadana centrats en el seguiment de la fauna autòctona del nostre territori. Volem apropar els diferents projectes i espècies a tota la ciutadania i animar a tothom a participar-hi tot aprenent el seu funcionament.

T'hi esperem!

Més informació: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/jornades/ciencia_ciutadana.html

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.
Dimecres: 9:30h-18:30h.
Divendres: 9:30h-13:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats