Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 30 Agost 2024
Els dies 20, 21 i 22 de setembre se celebra la desena edició del Delta Birding Festival i com cada any l’ICO serà un dels coorganitzadors. A més, us hem preparat un munt d’activitats perquè gaudiu amb nosaltres d’aquest festival.

D’entrada, el dissabte al matí el nostre president Jordi Baucells farà un taller, a la carpa 2, que ens ajudi a detectar i identificar correctament els rapinyaires nocturns al camp. Aquesta activitat és gratuïta i no requereix inscripció. El mateix dia a la tarda, el nostre company Carles Durà, responsable de l’Estació Biològica del Montseny, ens explicarà la seva experiència amb el Cos de Solidaritat Europeu i els voluntaris que viuen a l’Estació. El diumenge al matí, en Marc Fusellas, membre de l’equip de seguiments de l’ICO, ens parlarà de la implantació del projecte de Seguiment d’Aus Marines (SAM), del qual n’és el coordinador.

D’altra banda, el dissabte i el diumenge al matí s’organitza una activitat d’anellament que durà a terme el Marc Illa, anellador expert i coordinador d'Ornitho.cat. Les entrades per a aquesta activitat estan exhaurides, però si us interessa, podeu accedir a la resta d’activitats d’anellament que organitza l’ICO durant l’any. Les tradicionals sortides Emprèn el Vol, dirigides a un públic familiar o d’iniciació, continuen tenint el seu espai al programa del DBF. Els nostres guies professionals us ajudaran a identificar totes les espècies que veiem al voltant del recinte del DBF. Teniu quatre torns per apuntar-vos i el preu de l’activitat és de 5 €.

Un any més, els nostres guies de l’ICO s’encarregaran de les sortides guiades en bicicleta. Farem un tomb pels voltants de la llacuna de la Tancada i identificarem totes les espècies que hi veurem. Les entrades per a aquesta activitat estan exhaurides, però podeu consultar el llistat de sortides que organitza l’ICO al llarg de l’any. En Jordi Baucells, expert en ocells nocturns, també guiarà dues activitats el divendres i el dissabte al vespre.

Per acabar, l’ICO us guiarà en les quatre sortides en vaixell que es faran durant el festival. El nostre guia associat Juan Bernal, us acompanyarà en les sortides per la badia del Fangar, mentre que l'Oriol Clarabuch, farà el mateix en les dues sortides pelàgiques mar endins. Malauradament, les places per a aquestes sortides estan exhaurides, però podeu revisar les sortides que fa l’ICO la resta de l’any.

Per descomptat, us atendrem al nostre estand durant els tres dies de festival, on trobareu les samarretes oficials de l’ICO, els pòsters dels nostres projectes de ciència ciutadana, informació sobre projectes, cursos i activitats i tot allò que us calgui saber de la nostra entitat. A més a més, també podreu consultar els atles que hem publicat fins ara.

Recordeu també que el dissabte 21 a la tarda, a l'espai Àgora, es viurà el desenllaç de la Cursa Ornitho-Swarovski, sortejant uns binocles Swarovski Optik EL 10x42 entre tots els guanyadors mensuals de la cursa que ja han guanyat el val de 50 € per a la botiga Oryx. 

Us esperem al delta!

Divendres 30 Agost 2024
Al portal de marques especials (https://marquesespecials.cat/inici/) rebem moltes lectures d’anelles de flamencs. Una part important d’aquestes anelles es comuniquen malament. Amb l’objectiu de millorar la comunicació d’aquestes anelles us fem alguns suggeriments. Totes les anelles de lectura a distància emprades a la colònia de la Punta de la Banya, al delta de l’Ebre, són blanques i comencen amb la lletra X seguida d’una barra. Aquestes anelles s’han d’entrar al portal de marques especials com en l’exemple següent: X/PBF

Més recentment, també s’han començat a utilitzar anelles que comencen per V seguida d’una barra i tres dígits. Exemple: V/205.

També cal anar amb compte perquè porten l’anella a la tíbia i no al tars i molts observadors ho marquen de forma incorrecta. A més, amb el temps, algunes anelles agafen coloracions atípiques, sobretot tonalitats grogues o taronja quan en realitat l’anella original era blanca. En aquests casos, si l’anella comença per X o V seguida d’una barra i tres números o tres lletres, són flamencs anellats al delta de l’Ebre i l’anella és blanca. Com a informació addicional, a observacions es pot posar que l’anella ha agafat coloració groga o taronja. Esperem que aquests comentaris ajudin a millorar la comunicació de les anelles llegides. Gràcies per la vostra col·laboració!

Divendres 9 Agost 2024
Les estepes paleàrtiques són un dels ecosistemes terrestres més extensos del món, però també un dels més amenaçats. La intensificació, l'abandó dels usos tradicionals del sòl i el desenvolupament de nous usos han posat en perill aquests ecosistemes i la comunitat d'aus que hi habiten. Conèixer els requisits ecològics de les espècies i els factors que amenacen les seves poblacions, així com comprendre els desafiaments de conservació actuals i futurs és crucial per conservar-los.

Per abordar aquests reptes, del 25 al 29 de març de 2025 se celebrarà a Ciudad Real (Espanya) la “International Conference on Palearctic Steppe Birds: Ecology and conservation challenges”, que té com a objectiu reunir investigadors, estudiants, professionals i gestors per intercanviar les seves experiències i els resultats de les investigacions més recents sobre els reptes ecològics i de conservació de les aus de les estepes paleàrtiques, i promoure la cooperació científica internacional. El congrés comptarà amb ponències convidades, presentacions orals, sessions de pòsters i tallers.

Fins al divendres 1 de novembre es poden enviar propostes de comunicacions i pòsters sobre els temes principals que abordarà el congrés. També es poden fer propostes de tallers fins al 2 de desembre. Tota la informació està disponible a la web del congrés: https://steppebirds.com.

La conferència està organitzada pel Grup de Recerca en Aus Estepàries de la Península Ibèrica (GIAE) i la Universitat de Castella-la Manxa, amb la col·laboració de la Càtedra Steppe Forward.

Dimecres 10 Juliol 2024
Entitats d'ambdós costats dels Pirineus es van reunir els 3 de juliol a Jaca, a la seu de l'OPCC, amb l'objectiu de donar el tret de sortida del projecte Interreg POCTEFA INBIOPYR. Una aliança d'entitats que proposa accions per monitorar els efectes del canvi climàtic a la fauna dels Pirineus. 

Aquest projecte, que rep finançament del programa Interreg POCTEFA, té com a objectiu principal contribuir en l'harmonització transfronterera en la recollida de dades de fauna i desenvolupament d'indicadors que mesuren la magnitud del canvi en la distribució espai temporal d'espècies pirinenques sensibles al canvi climàtic.

Aquest projecte es desenvolupa al voltant de tres accions principals. En primer lloc, la recollida de dades. Una recollida que ajuda a millorar el monitoratge transfronterer d'aquestes espècies. En segon lloc, generar indicadors, s'han de generar indicadors en paràmetres ecològics d'espècies faunístiques sensibles al canvi climàtic. I, en tercer lloc, la transferència d'informació als diferents agents amb responsabilitat i competència en la lluita contra el canvi climàtic als Pirineus.

En la reunió, van participar representants de les següents entitats:
  • Sociedad de Ciencias Aranzadi.
  • Consorcio de Reserva de la Biosfera Ordesa Viñamala.
  • Institut Català de Ornitologia.
  • Ligue pour la Protection des Oiseaux - Délégation Territoriale Aquitaine.
  • Observatorio Pirenaico del Cambio Climático.
  • ANA-Conservatoire de Espaces Naturels Ariège.
El projecte INBIOPYR (EFA 20/01), amb un cost de 1.339.021,92€ ha estat cofinançat al 65% per la Unió Europea mitjançant el Porgrama Interreg IV-A-Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L'objectiu de POCTEFA és el de reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.

Dimarts 9 Juliol 2024
La temporada de nidificació ha començat amb dades molt negatives

Les dades de reproducció que ens proporciona el projecte Sylvia ens indiquen que aquest 2024 és una de les pitjors temporades de cria dels darrers 23 anys.

Comparant els índexs de reproducció de les 20 espècies més ben representades veiem que totes, excepte dues, tenen valors força inferiors als de la mitjana dels darrers 23 anys. Només la mallerenga blava i la carbonera tenen valors superiors a la mitjana.

Es fa difícil interpretar aquests resultats tenint en compte que la mala reproducció és general per la majoria d’espècies, ja siguin de cria primerenca o tardana, més o menys migradores o sedentàries i d’hàbitats i tipologies de niu ben diversos.

A dia d'avui no podem trobar un motiu clar que expliqui aquesta situació. És ben sabut que les condicions meteorològiques durant la temporada de cria poden afectar de manera considerable la reproducció dels passeriformes, però precisament la primavera d'enguany ha sigut aparentment força adient. Potser encara observem efectes derivats de la sequera dels darrers anys, en combinació amb alguns episodis de tempesta puntuals d'aquest any. En qualsevol cas, caldrà esperar a tenir les dades definitives al final de la temporada per veure si realment aquesta temporada segueix malament o millora, ni que sigui lleugerament.
Agraïm a tot el col·lectiu d'anelladors i anelladores del projecte Sylvia el seu esforç al camp i amb l'enviament de dades preliminars per tal de poder entendre com avança la temporada de reproducció.


Percentatge de canvi de l’índex reproductor (proporció de joves) entre el 2024 i
a mitjana dels darrers 23 anys de les 20 espècies més capturades en el projecte Sylvia.

 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats