Dilluns 12 Setembre 2022

Durant el primer dia de campanya es van capturar 90 exs d’entre els quals cal destacar 12 boscarles dels joncs. Durant el mes d’agost i fins ara s’han fet al voltant de 1.200 primeres captures amb la boscarla de canyar, com és habitual, com a espècie més abundant amb 780 exemplars, 70 balquers i 60 blauets. Seguint amb la tendència dels darrers anys, s’estan capturant molt pocs tallarols, mosquiters i pardals. A hores d'ara l’única espècie escassa a Canal Vell que s’ha capturat aquesta temporada és un jove d’escorxador, anellat el passat 23 d’agost, l’11è que es captura a Canal Vell. Pel que fa a recuperacions estrangeres, de moment només s’ha capturat una boscarla dels joncs amb anella d’Holanda.
Com sempre, podeu seguir els resultats d’aquesta campanya a:
https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts
Dilluns 12 Setembre 2022

A dia d'avui us podem comunicar que dues d’elles van morir per electrocució força aviat. Així, Dalí va morir poc després d’abandonar el niu i en el mateix terme municipal de Peralada el passat 22 de juliol. L’altra cigonya, Pompeu, va morir a Algesires (Cadis) el 18 d’agost. Les altres sis cigonyes van anar creuant l'estret per anar cap al sud a diferents ritmes. Actualment, Peralada es troba a Marrakesh, l'Empordà al sud del Marroc a prop d'Essaouira, l'Apnae més al sud d'Agadir i la Tramuntana es troba en un oasis d'Algèria. Les dues que es van endinsar al desert d'Algèria més aviat, la Vayreda i l'Aiguamolls sembla que poden haver mort, possiblement caçades. Hores d’ara queden vius, doncs, quatre dels 8 polls marcats.
Segons els experts d’Alemanya, el primer any de vida de les cigonyes és molt dur amb una mortalitat estimada en un 80%. Confiem que algun dels exemplars pugui sobreviure a aquesta alta taxa de mortalitat i pugui retornar a l’Empordà per incorporar-se a la població reproductora.
Dimecres 31 Agost 2022

Des de l'ICO estem promovent una campanya per brindar l'ajuda que estigui al nostre abast per tal que els nostres col·legues puguin continuar duent a terme els seus seguiments faunístics de la forma més segura possible. Per això hem arribat a un acord amb l'empresa Wildlife Acoustics que donarà 16 gravadores Song Meter Micro. Aquestes gravadores passives permeten enregistrar les vocalitzacions dels ocells de manera autònoma durant pràcticament 15 dies, la qual cosa evitarà que els investigadors ucraïnesos hagin de sortir al camp més enllà del moment del muntatge i el desmuntatge. Tota aquesta informació, un cop processada equivaldrà a evitar estar pràcticament dues setmanes exposats als perills que suposa estar al camp al seu país.
Wildlife Acoustics s'ha compromès a donar 16 gravadores, però en necessitem 10 més. Ens ajudeu a aconseguir-les? Podeu fer els vostres donatius mitjançant Paypal i també podreu fer els vostres donatius en efectiu durant el Delta Birding Festival a l'estand de l'ICO.
Perquè el monitoratge i la conservació dels ocells a Ucraïna no s'aturi, dona ara:
Divendres 26 Agost 2022

Tot i que s'ha posat a nom a les 11.000 espècies d'ocells que hi ha al món, aquesta és una obra que sempre estarà subjecta a possibles canvis i evolucions en la taxonomia dels ocells.
Ahir el telenotícies vespre de TV3 se'n va ressò en un reportatge, el podeu recuperar aquí: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/tots-els-ocells-del-mon-ja-tenen-nom-en-catala/video/6173216/
A més, durant el Delta Birding Festival, podrem gaudir de la presentació d'aquest diccionari que ja està disponible en línia per tothom que el vulgui consultar.
Dilluns 22 Agost 2022

El report 2022 ja està disponible online al web de l’ICO en format PDF:
https://ornitologia.org/mm/file/quefem/monitoratge/seguiment/socc/report_socc_20_2022.pdf
Aquest any a causa de totes les novetats incorporades al projecte, el report arriba amb una mica de retard, però ara ja hi podeu consultar les tendències dels ocells nidificants actualitzades, i amb novetats molt interessants a les anàlisis.
A petició dels participants del projecte hem reincorporat l’apartat “Coneguem els SOCCs” i aquesta vegada fem èmfasi en un parell d’itineraris censats des de fa molts anys per dones. Ús animem a consultar aquests itineraris, ja que estan situats en zones molt atractives de Catalunya i on l’oferta actual d’itineraris és de les més elevades. No perdeu l’oportunitat d’agafar un itinerari semblant als que us presentem!
Finalment, us oferim una nova possibilitat de participar a l’Atles de mamífers amb una perspectiva ornitològica, descobrireu quins itineraris cal censar en el període de primavera abans del 2024, i molts de vosaltres sentireu a parlar per primera vegada del “Programa padrins” al que cada vegada tenim més interessats.
Esperem que l’espera hagi sigut ben merescuda i que gaudiu de la seva lectura!
