Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 27 Juliol 2012

La Federació Catalana de Monges Benedictines de Catalunya té tres arxius històrics de gran vàlua. Enguany han fet postals amb quatre tipus d'ocells diferents, els quals apareixien a les orles de les Cartes de Professió de les monges que van professar durant el segle XVII.

El preu per unitat és d'un euro.

Gna. Coloma Boada i Catasús, secretària Federació
Telèfon de contacte 618121056 / saf.mbc@gmail.com


Divendres 27 Juliol 2012

International workshop on proper design of avian reintroduction projects: trying to establish guidelines

Baeza, Spain. 15th – 17th October 2012

Més informació a:  http://www.unia.es/environmentworkshops


Divendres 27 Juliol 2012

L'Institut Català d'Ornitologia sol·licita la col·laboració d'anelladors experts i auxiliars voluntaris que vulguin col·laborar a les estacions on es fa un seguiment de la migració postnupcial. La principal prioritat és cobrir l'estació de Canal Vell i alternativament les estacions de Sebes, Flix, i Santa Pau a la Garrotxa. Podeu enviar les vostres propostes a l'adreça info@ornitologia.org tot indicant el període que podríeu cobrir.


Canal Vell, Deltebre

L'estació d'anellament de Canal Vell és una de les més antigues i de la qual es disposa de més informació sobre la migració de passeriformes a Catalunya, tant durant el pas prenupcial com en el postnupcial. De cara a mantenir aquesta campanya activa durant la tardor de 2012, l'Institut Català d'Ornitologia sol·licita anelladors voluntaris, tant experts com auxiliars, per al període de migració postnupcial complet (4 d'agost a 1 de desembre). Els anelladors experts a càrrec de la campanya rebran allotjament i manutenció gratis durant el període de treball. Es donarà preferència a les estades de 5 o més dies.


Sebes, Flix

S'intentarà cobrir tot el mes de setembre i també alguns dels darrers dies d'agost i principi d'octubre si és possible i hi ha anelladors experts que hi vulguin col·laborar. S'ofereix allotjament gratuït a l'alberg Lo Vilar Riu de Baix (http://www.vilarriudebaix.com/?idioma=ca) que es troba prop de l'estació d'anellament. Col·laboren en aquesta campanya l'alberg Vilar Riu de Baix i el Grup de Natura Freixe. Per als anelladors en formació que vulgeu assistir algun dia a Flix, també us podeu allotjar en aquest alberg. Podeu consultar les tarifes aquí: http://www.vilarriudebaix.com/tarifes_alberg.asp


Santa Pau, Garrotxa

El període a cobrir és del 17 de setembre a 30 d'octubre i s'ofereix allotjament gratuït.


Divendres 27 Juliol 2012

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) ha acordat certificar els cursos de l'ICO com a elegibles per donar crèdits a mestres de tot el cicle escolar (primària, secundària i batxillerat). A Catalunya, els mestres han d'assolir una quantitat determinada de crèdits al cap de l'any com a part del programa de formació permanent de la Generalitat.

A proposta de la URV, el Departament d'Ensenyament certificarà els cursos d'ornitologia de l'ICO impartits a la demarcació de Tarragona i la quantitat concreta de crèdits es determinarà en funció de la durada i característiques del curs. D'aquesta manera, l'ornitologia començarà a formar part del sistema curricular dels mestres del nostre país i permetrà a professors de ciències naturals, entre altres, formar-se específicament en ornitologia.

La certificació de la URV és un reconeixement del bon nivell de qualitat que l'ICO ofereix en el seu programa de formació per ornitòlegs i anelladors. S'està treballant per tal que la certificació es faci extensible a la resta del territori de Catalunya.

Els mestres que assisteixin al proper curs d'Introducció a l'Ornitologia que tindrà lloc a Reus a partir del 15 de setembre ja poden sol·licitar, en el moment de la inscripció, els crèdits que atorgarà el curs .


Divendres 27 Juliol 2012

Més de 200 persones van participar el passat cap de setmana en el vuitè anellament de polls de flamencs (Phoenicopterus roseus) que s’ha dut a terme a Catalunya.

El Departament d’Agricultura, a través del Parc, continua amb el seu suport a diferents projectes científics i de divulgació i sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental

El diumenge 22 de juliol, amb una operació controlada i sense incidències, es van anellar 400 polls de flamencs a la Punta de la Banya. Com va sent habitual des del 2004, aquesta és una de les jornades més esperades en les tasques de gestió del Parc, per la seva combinació de rigor científic i per la vivència experimental emotiva i sensibilitzadora.

El procés d’anellament es va iniciar el diumenge a la matinada, quan voluntaris i responsables dividits en tres grups van encerclar els polls de flamenc cap al corral.

L'arribada dels polls al corral va ser un dels moments més espectaculars, en què calia una gran coordinació. Un cop allà, una persona amagada en un aguait va comptar els polls que entraven per assegurar-ne entre 500 i 600 dels aproximadament 900 que formaven la guarderia de flamencs. Una altra persona, també oculta, esperava l’ordre de tancar la porta del corral.

Un cop tancats els polls, al costat del corral, es van formar grups encarregats de dur a terme les diferents seqüències d'anellatge. Primer, s’anellaven, i després se’n mesurava l’ala, el bec, el tars i el contingut d’aliment al pap. El tercer procés era pesar-los. Finalment, els voluntaris van haver de caminar uns 50 metres i arribar fins a un punt on ja podien alliberar-los.

El Parc Natural agraeix el suport rebut de totes les persones, institucions, col·laboradors i patrocinadors que han participat en aquest esdeveniment i l’han fet possible, especialment a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita pel suport humà i material en la preparació logística de l’anellatge.


Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats