Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 19 Octubre 2012
En aquest acte es mostraran els resultats analitzats de manera conjunta dels programes de seguiment d'ocells i papallones, impulsats pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i desenvolupats des de l'ICO i el Museu de Granollers. La conclusió més clara és que la modificació de determinats usos del sòl i l’escalfament del planeta representen avui les principals causes del canvi global a Catalunya.

La Directora General de Polítiques Ambientals es plau convidar-vos a aquest acte, que tindrà lloc el dimecres 24 d'octubre a les 11.30 h. a la sala d'actes de la seu de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat a Barcelona (Diagonal 523-525).

Programa

Indicadors del canvi ambiental a Catalunya: què ens estan dient els ocells i les papallones?

11.30 h. Benvinguda i presentació de l'acte a càrrec de la Sra. Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals.

11.45 h. Presentació dels resultats del Programa de seguiment dels ocells a Catalunya, a càrrec del Sr. Sergi Herrando (Institut Català d'Ornitologia).

12.00 h. Presentació dels resultats del Programa de seguiment de roplòcers a Catalunya, a càrrec del Sr. Constantí Stefanescu (CBMS, Museu de Granollers-Ciències Naturals).

12.15 h. Exemples d'indicadors del canvi ambiental a Catalunya obtinguts amb aquests seguiments, a càrrec del Sr. Sergi Herrando (Institut Català d'Ornitologia) i del Sr. Constantí Stefanescu (CBMS, Museu de Granollers-Ciències Naturals).

12.45 h. L'aplicació dels indicadors de l'estat de conservació de la biodiversitat en les polítiques ambientals, a càrrec del Sr. Salvador Grau, cap del Servei de Planificació de l'Entorn Natural.

13.00 h Cloenda

Dijous 4 Octubre 2012

Dijous 4 Octubre 2012
Diversos naturalistes i ornitòlegs de Lleida han fundat La Sabina, Associació per la Salvaguarda de la Biodiversitat i la Natura, amb seu a Montsonís i actualment estan a punt de donar a llum al projecte anomenat Rapinyaires!

Rapinyaires! és un joc didàctic molt divertit sobre les aus rapinyaires de la Península Ibèrica. És molt engrescador, i sobradament indicat per a famílies, amics i companys de classe.

El projecte es basa en la fase anomenada Verkami. Aquesta gent els ajuden a buscar els fons que necessiten mitjançant el micromecenatge. Això vol dir que ara busquen petites aportacions de molta gent. Gent com tu.

Amb Verkami el granet de sorra que puguis aportar té una recompensa. Aquí tens l’enllaç del projecte: http://www.verkami.com/projects/3123-rapinyaires

Mira, sisplau, la llista de recompenses a la pàgina web, llegeix la descripció del projecte i sobretot mira el vídeo tant simpàtic que han fet. Desprès, si decideixes a favor, tria la recompensa que més t’agradi. Verkami et guiarà pel procés, és molt senzill.

Dijous 4 Octubre 2012
21 a 25 de gener de 2013, Madrid, Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Montes de la Universidad Politécnica de Madrid

La connectivitat del paisatge (també anomenada connectivitat ecològica) es pot definir com el grau en què aquesta facilita els fluxos ecològics (com ara l'intercanvi d'individus i gens) a través de les zones d’hàbitat distribuïdes al llarg del territori. La connectivitat és considera clau per fomentar la persistència i variabilitat genètica de les poblacions de flora i fauna, contribuint a mitigar els efectes negatius de la fragmentació dels hàbitats i a permetre l’adaptació de les espècies als desplaçaments en les seves àrees òptimes de distribució deguts al canvi climàtic i altres factors. En el curs s’abordaran els conceptes fonamentals i les possibilitats d’aplicació de metodologies, índexs i eines informàtiques de recent desenvolupament i ús lliure relacionades amb l’anàlisi de la connectivitat del paisatge, que estan tenint una àmplia difusió i acceptació a nivell internacional. El curs se centrarà fonamentalment en l’eina Conefor (www.conefor.org), encara que abordarà també de manera més breu els fonaments i prestacions d’altres eines d’interès per a l’anàlisi de la connectivitat i les seves possibilitats d’aplicació, tant per si mateixes com en combinació amb el propi Conefor.

El formulari d'inscripció en format Word es pot descarregar a http://www.conefor.org/files/usuarios/inscripcion.doc

Dijous 4 Octubre 2012
La sisena edició dels Premis Fundació BBVA a la Conservació de la Biodiversitat, celebrada el passat mes de setembre, va concedir a Josep del Hoyo el premi a la categoria de Difusió del Coneixement i Sensibilització en Conservació de la Biodiversitat per la seva tasca com a editor del Handbook of the Birds of the World amb l'editorial Lynx.

Més informació: http://www.seo.org/2012/09/27/premiado-el-naturalista-y-ornitologo-josep-del-hoyo-editor-de-la-primera-enciclopedia-que-recoge-todas-las-especies-de-aves-conocidas-en-el-mundo/

Entrevista a Josep del Hoyo: http://www.rtve.es/alacarta/audios/reserva-natural/

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats