Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 7 Novembre 2012
Bird Census News és la revista de l'EBCC (European Bird Census Council ) associació que promou l'organització i desenvolupament de treballs com els atles, censos i estudis en tots els països europeus. Bird Census News informa sobre avenços en el treball de censos i atles d'Europa, des del nivell local a l'escala continental, i proporciona un fòrum per al debat sobre qüestions metodològiques. Aquesta revista es pot consultar on-line a: http://www.ebcc.info/index.php?ID=41

Dimecres 7 Novembre 2012
El Consorci d'Utxesa i l'Ajuntament de Torres de Segre organitzen el 9è concurs de fotografia de natura. Aquest any va adreçat tant a aficionats com a professionals.
La data límit de presentació d'originals és el 19 de novembre. Per a més informació consulteu: www.torressegre.cat

Dimecres 7 Novembre 2012
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2012, en les dates següents:

- dissabte 15 de desembre 2012, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 638 06 66 46. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 11 de desembre 2012, Museu de Ciències Naturals (Zoologia) de Barcelona: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 21:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 7 de desembre.

Dimecres 7 Novembre 2012
En aquest temps de crisi generalitzada, la cooperativa Tarpuna ha començat a impulsar una iniciativa d’Horts Socials a diferents espais del territori català. És a dir, transforma espais en desús en finques agrícoles, en el marc de l’agricultura ecològica, per donar oportunitats de formació, aprenentatge o llocs de treball a persones amb risc d’exclusió social i/o col·lectius amb necessitats d’inserció laboral.

Conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia es vol estudiar quin impacte té sobre l’avifauna aquest canvi d’ús del sòl i com se succeeixen les poblacions i comunitats d’ocells en aquest procés de recuperació d’un espai agrícola.

Aquest estudi suposa una experiència única al nostre país per comprendre com aquesta activitat pot afectar, positivament o negativament, la biodiversitat d’aquests espais a nivell local, i aquesta informació és de gran interès davant la situació de davallada constant de les espècies relacionades amb els espais oberts (camps i pastures) a nivell de tot Europa.

El finançament d’aquest projecte es farà mitjançant un portal web de microfinançament col·lectiu (crowdfunding). A partir del web www.goteo.org es podrà consultar tota la informació sobre el projecte, així com també emetre un donatiu que ajudi a finançar el projecte. Cada participació econòmica serà recompensada amb un retorn per part del projecte, que en aquest cas pot anar des d’una visita a l’Hort Social per descobrir els valors ornitològics de la zona, un exemplar del recentment publicat Atles dels ocells de Catalunya a l’Hivern 2006-2009, passant per reconeixements personals i/o col·lectius, ja que es farà constar el teu nom o el logotip de la teva empresa a la publicació resultant del projecte i tota la seva difusió.

Tota la informació del projecte la trobareu a http://goteo.org/project/horts-socials-i-aus?lang=ca  des d’on també hi podeu participar! Cada esforç, petit o gran, compta!

Dimecres 7 Novembre 2012
L'European Bird Census Council (EBCC) anuncia la celebració del seu 19è congrés a Romania durant 2013. L'acte està organitzat conjuntament per la Universitat Babes-Bolyai, BirdLife Romania i el Grup Milvus. El congrés de l'EBCC se celebra cada tres anys i reuneix les persones involucrades en monitoratge d'aus, recerca i conservació a tot Europa. Els temes a tractar són variats, van des dels resultats dels nous programes de monitoratge d'ocells comuns, monitoratge d'aus aquàtiques i els atles, els estudis sobre les causes de canvis de les poblacions, la demografia o la distribució de les aus d'Europa, els estudis sobre l'eficàcia de les mesures de conservació i l'impacte de les polítiques governamentals, les noves tecnologies, mètodes o tècniques analítiques, l'ús d'aus com indicadors, i el desenvolupament de projectes de la ciència de la ciutadania.

El congrés tindrà lloc a Cluj, una de les ciutats més grans de Romania i capital de Transilvània, la regió històrica del país envoltat pels Carpats. Es pot arribar fàcilment a la ciutat pels vols directes des de diversos països europeus, però també en cotxe i en tren. La seu de la conferència és una escola de recent construcció que ofereix sales de conferències, allotjament i menjars en el mateix lloc. De banda del congrés, també es faran excursions a diversos llocs de la regió.

Per a més informació, visiteu la pàgina web www.ebcc2013.ro .Aquí podreu obtenir més informació sobre la localització de la conferència, els ponents plenaris, les dates del programa científic i excursions. Ja es poden enviar resums de les presentacions; el termini de recepció dels mateixos es tancarà a finals de gener de 2013.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats