Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 21 Desembre 2012

Tal com vam comunicar recentment, a partir de l'any vinent tots els anelladors de l'ICO utilitzarem anelles del remitent ARANZADI enlloc de les d'ICONA que teníem fins ara. La idea és retornar tots els romanents d'ICONA en acabar l'any 2012 i nosaltres us donarem anelles ARANZADI per a 2013. Per tal de no provocar problemes de gestió, durant l'any 2013 queda totalment prohibit utilitzar anelles ICONA.

De cara a no interferir amb l'activitat d'anellament ni amb els projectes de tots els anelladors, cal que aquest intercanvi d'anelles el fem amb rapidesa i de forma eficient. Si hores d'ara no tens pensat anellar més en el que queda d'any, llavors podem lliurar-te ja les anelles i fer aquest intercanvi el més aviat possible. En el cas que vulguis anellar abans d'acabar l'any, llavors haurem de buscar el moment més oportú per fer-ho i que pot ser la darrera setmana de desembre o els primers dies de 2013.

En el cas que durant l'any 2013 no hagis de començar a anellar fins la segona meitat de gener, llavors no hi hauria pressa i podríem fer l'intercanvi en el moment més oportú.

En tot cas cal tenir present aquestes dues instrucions:

1. No posar anelles ARANZADI fins el 2013

2. No posar cap anella ICONA a partir de l'1 de gener 2013


Pel que fa al balanç d'anellament ICONA 2012, caldrà lliurar-lo en els terminis estipulats com sempre (abans de l'1 de febrer de 2013).

De cara a 2013, tots els anelladors, tant experts com auxiliars, que vulgueu anellar durant l’any 2013 caldrà que demaneu la renovació del vostre permís omplint un formulari que trobareu a l’enllaç http://www.ornitologia.org/ca/quefem/anellament/normativa_anellament.html. Aquest formulari ens permetrà portar un seguiment més precís dels anelladors en actiu, els balanços lliurats i els romanents d’anelles. Què passa amb els anelladors que no renoven el permís ? Aquests continuen sent anelladors de l’ICO (no actius) i poden renovar el permís en anys successius, però no tenen permís durant l’any en curs.

Per renovar permisos especials, marcatges especials, i permisos en altres comunitats autònomes, trobareu els formularis al mateix loc on hi ha el formulari de renovació a la pàgina web de l’ICO. Recordeu que tots els permisos s’han de renovar; el fet de tenir-lo l’any anterior no pressuposa que no calgui renovar-lo.

Recordem un cop més que el nostre company Oriol Baltà està disponible per ajudar-vos a resoldre tots aquells problemes derivats de l’ús correcte del programari i de la compatibilitat dels ordinadors de cadascú (info@ornitologia.org / tf 93 458 78 93).

Divendres 21 Desembre 2012
El passat dia 1 de desembre va començar l'onzena temporada hivernal del SOCC. Recordeu que és molt important fer els dos censos per aconseguir dades comparables..És convenient deixar dues setmanes entre els dos censos.

Per a més informació consulteu:

http://www.ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/socc/index.html

Divendres 21 Desembre 2012
Ja podeu consultar els continguts del volum 28 (2012) de la Revista Catalana d'Ornitologia que inclouen els articles següents:

Aymerich, P., Capdevila, F., Canut, J.,  Roig, J.  & Santandreu, J. Distribució i abundancia de la població reproductora de Pela-roques Tichodroma muraria a Catalunya  / Distribution and abundance in the breeding season of the Wallcreeper Tichodroma muraria in Catalonia.

Quesada, J. & Senar, J.C. Marking Great Tit Parus major nestlings: identifying sources of paint loss and assessing an effective marking effort / Marcatge de polls de Mallerenga Carbonera Parus major: identificació de les causes de la pèrdua de la pintura i avaluació de l'esforç efectiu de marcatge.

Pérez-García, J.M. The use of digital photography in censuses of large concentrations of passerines: the case of a winter starling roost-site / L’ús de fotografies digitals per censar grans concentracions de passeriformes: el cas d’un dormidor hivernal d'estornells.

Abelló, P. & Esteban, A. Trawling bycatch does affect Balearic Shearwaters Puffinus mauretanicus / Les captures accidentals per arrossegament afecten la Baldriga Balear Puffinus mauretanicus.

Urbani,  B., Kvarnbäck, J. & González-Alentorn, M.R. Harpy Eagle Harpia harpyja preying on an Ursine Howler Monkey Alouatta arctoidea in northeastern Venezuela / Depredació d’una Mona Udoladora Alouatta arctoidea per un Harpia Harpia harpyja al nord-est de Veneçuela.

Disponible a:  http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/rco_pdf.html

Divendres 21 Desembre 2012
Com ja vam anunciar a la nostra web, la cooperativa Tarpuna ha començat a impulsar una iniciativa d’Horts Socials a diferents espais del territori català. Consisteix en la transformació d’espais en desús en finques agrícoles, en el marc de l’agricultura ecològica, per donar oportunitats de formació, aprenentatge o llocs de treball a persones amb risc d’exclusió social i/o col·lectius amb necessitats d’inserció laboral.

Dins aquest context, l’Institut Català d’Ornitologia vol estudiar quin impacte té sobre l’avifauna aquest canvi d’ús del sòl i com se succeeixen les poblacions i comunitats d’ocells en aquest procés de recuperació d’un espai agrícola. Aquest estudi suposa una experiència única al nostre país per comprendre com aquesta activitat pot afectar, positivament o negativament, la biodiversitat d’aquests espais a nivell local, i aquesta informació és de gran interès davant la situació de davallada constant de les espècies relacionades amb els espais oberts (camps i pastures) a nivell de tot Europa.

El finançament d’aquest projecte es fa mitjançant un portal web de microfinançament col·lectiu (crowdfunding). A partir del web www.goteo.org es pot consultar tota la informació sobre el projecte, així com també emetre un donatiu que ajudi a finançar el projecte. Hores d'ara, s'ha aconseguit la quantitat mínima per tirar endavant el projecte i recentment s'ha encetat la 2a ronda per poder aconseguir el finaçament òptim. Si no ho heu fet encara, col·laboreu en aquest projecte i feu una petita donació. Entre tots, podem fer-ho possible !

Divendres 21 Desembre 2012
S’acosta el gener, i amb ell el cens hivernal d’ocells aquàtics i marins. No teniu encara els resultats del cens de 2011 i 2012, dels que hi ha un excel provisional amb la immensa majoria de dades, perquè encara hi ha alguna mancança que estem cercant persona per persona i s’ha de completar el capítol d’observadors. No obstant això, els rebreu en les properes setmanes tots dos junts.Quant al cens de gener de 2013, les dates previstes són les habituals (centrals entre 10 i 20, enguany ampliades a les dues setmanes naturals del 7 al 20 de gener).  Recordeu d’anotar si les observacions de làrids, corbmarins i ardeides corresponen a dormidors o a censos diürns. A banda del recompte habitual, i tot i que el fem cada any a Catalunya, el gener de 2013 s’efectuarà un cens coordinat a nivell europeu de dormidors de corbmarí gros (Phalacrocorax carbo). Com en altres ocasions hi participarem ja que les dades que s’obtenen són essencials per racionalitzar les accions de gestió que s’efectuen a nivell continental, però també a nivell estatal i català per descomptat. La coordinació catalana la duem nosaltres que a la vegada enviarem les dades a SEO/BirdLife i el govern central perquè les passin als coordinadors internacionals i les publiquin. Des de SEO-BirdLife ens demanen que centrem les dates de cens de corbmarí en el 12-13 de gener com a dates centrals, per bé que es poden estendre al següent cap de setmana. Això implica que les dates seleccionades de cens per al conjunt català (del 7 al 20 de gener) cauen perfectament dins aquest lapse temporal. Hi ha més informació sobre aquest cens coordinat en el link següent http://www.seo.org/2012/05/11/censo-de-cormoran-grande/



Ricard Gutiérrez .Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals. Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Dr Roux, 80 | 08017 Barcelona | Telèfon: 93 5674200 ext. 3138 (centraleta)| 93 5674138 (directe) / correu-e: rgutierrez@gencat.cat | http://www.gencat.cat/medinatural

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats