Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 12 Setembre 2013

 
Ja s'ha obert la pàgina web del XVIII Congrés d'Anellament Científic d'ocells, que coorganitza la Sociedad Española de Ornitología i la Sociedad de Ciencias Aranzadi els dies 31 octubre a 3 de novembre de 2013. El Congrés posarà èmfasi en l'anellament d'ocells en zones humides, encara que també es tractaran altres temes. El programa que trobareu a la web encara és provisional, i és possible que pateixi alguns canvis menors durant les properes setmanes.

El Congrés se celebrarà al campus universitari de Sant Sebastiàn; concretament a l'edifici Ignacio María Barriola, també conegut com el "Aulario". Allà es disposa d'un auditori i aules per al bon desenvolupament de l'esdeveniment.

Per a més informació consulteu la pàgina http://www.aranzadi-zientziak.org/fileadmin/webs/XVIIICACA/comites_es.php

El Comitè Organizador del congrés comunica que el termini per a l'enviament de propostes com comunicacions orals o pòsters s'ha ampliat fins el 15 de setembre.

Dijous 12 Setembre 2013
S'ha posat en marxa una aplicació per a la gestió del remitent ICONA-Ministerio de Medio Ambiente i la consulta del banc de dades amb tots els anellaments i recuperacions que ha generat en la seva historia, amb quasi 8 milions d'anellaments i prop de 350.000 recuperacions.

Per accedir-hi cal anar a: www.anillamientoseo.org

L'aplicació facilita:
  • Consultar continguts en forma de taules, gràfiques i mapes. La incorporació de dades és permanent i cada dia canvien els seus informes. Aquesta informació es pot consultar a través de filtres d'edats, sexes, anys, èpoques, comunitats, províncies, etc.,
  • Realitzar comunicats de recuperacions. És per a no anelladors, aquests seguiran incorporant aquesta informació junt amb els seus anellaments ja informatitzats.
  • Realitzar peticions de dades. Gestionar la petició de dades. La decisió de facilitar dades la prendran conjuntament les entitats avaladores (una persona de cadascuna) i el Ministeri en representació de tota la informació facilitada per les comunitats autònomes. Amb aquesta part es pretén compartir la cessió de la informació d'aquest banc de dades amb les entitats avaladores que majoritàriament han originat les dades disponibles.
  • Importació de dades d'anellament. (Només per a anelladors,  en desenvolupament; quan estigui activa cada anellador obtindrà la seva clau d'acces)
  • Comunicacions. S'emmagatzemen les comunicacionss que de forma genèrica es tramiten a les entitats avaladores, administracions, Euring, etc

Amb aquesta primera versió, es pretén potenciar l'ús del banc de dades d'aus marcades amb remitent ICONA-Ministeri de Medi Ambient, facilitant la consulta del seu contingut i la petició de dades.

Es vol tenir més versions en el futur, en funció del finançament que trobem. En les noves versions s'intentarà que cada grup / anellador pugui tenir accés al seu magatzem d'anelles (moviments de lliuraments, devolucions, traspassos, etc.), consultar els seus anellaments, estat de tràmit de cada recuperació per part de cada anellador i algunes millores que ja hem detectat per als informes disponibles actualment. Estem oberts a qualsevol tipus de suggeriment.

En un futur es podran realitzar els canvis que siguin necessaris pels suggeriments realitzats per tots els anelladors d'Espanya o de qualsevol altre lloc que es poden enviar a l'adreça: anillamiento@seo.org

Dijous 12 Setembre 2013
Durant aquesta època de l'any es habitual l'observació de grups de cigonyes en migració, en especial en algunes comarques del nord.

Un exemple és Osona, on una altra vegada ha estat testimoni de la migració postnupcial de les cigonyes blanques.

Solen arribar a la tarda i a vegades es queden a pasturar a algun camp o a vegades es paren directament en edificis, grues o torres elèctriques a passar la nit. Pel matí, quan es fa clar, van a pasturar i reposen en algun camp fins a quarts d'onze moment en què, si hi ha tèrmiques aprofiten per alçar el vol i fer una altra etapa en la seva migració.
La gent del GACO, del GNO i altres col·laboradors han constatat, com a mínim, la presència de 10 estols des del 17/8/2013 fins al 9/9/2013, amb un total de 703 cigonyes vistes i 207 anelles llegides.

També hi ha bones notícies pel fet que fins ara no han tingut notícia que se n'hagi electrocutat cap a les torres elèctriques.

Tots aquells que vulgueu col·laborar en aquesta inciativa podeu contactar amb Joan Aymerich (gaco@gaco.cat / www.gaco.cat) o bé comunicar les vostres lectures directament a l'ICO: ico@ornitologia.org

Dijous 12 Setembre 2013
S'ha publicat el darrer volum del Handbook of the Birds of the World, la prestigiosa enciclopèdia de l'editorial Lynx. Ara, com a continuació, han llançat el projecte HBW Alive que per una subscripció anual permet l'accés als continguts del HBW on-line amb actualitzacions constants i accés també a videos, fotos, so i a bona part de la bibliografia. A més, s'hi intengra el traductor de Google per facilitar la comprensió dels continguts en els articles escrits en altres idiomes. Més informació a www.hbw.com

Dijous 12 Setembre 2013
Per a una oferta de treball a l'estranger es requereixen:

12 ornitòlegs llicenciats en Biologia amb més de 10 anys de llicenciatura.

Feina a desenvolupar:

- Realització de censos d'ocells

- Propostes d'accions correctores als abocadors de residus

Durada: uns 3 mesos a temps parcial (80% fora del país i 20% aquí)

Tipus de Contracte: Obra i Servei.

Contacte de caràcter urgent: Pere Alzina i Bilbeny (perealzina@gmail.com/ 618 611 640)

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats