Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 4 Octubre 2013
L'oreneta cuablanca s'alimenta d'insectes voladors que, mentre crien, capturen molt a prop del niu (a uns 200 o 300 m de mitjana). Així doncs és una espècie que depèn molt de la qualitat del medi on cria, en aquest cas el medi natural urbà i, específicament, de la qualitat de l’aire en aquestes zones (que, de retruc, delimita la disponibilitat d’aliment). Gràcies a aquest estret vincle entre l'oreneta cuablanca i la qualitat del medi urbà, i al suport del departament de Territori i Sostenibilitat, a partir d'enguany el projecte Orenetes també servirà per difondre la problemàtica de la contaminació de l’aire en zones urbanes. Tot seguit us proposem què podeu fer per prendre conciència d'aquesta problema a través del projecte Orenetes:

Esbrina quina és la qualitat de l'aire al teu poble?

Al mapa de distribució dels nius del web del projecte ara hi ha una finestra clicable que facilita informació de la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA) on es troba cada municipi. En concret, s’hi pot veure el pronòstic diari de qualitat de l'aire i les incidències detectades segons el darrer informe sobre la qualitat de l'aire a Catalunya (2012 actualment). Clicant en aquest enllaç, per exemple, es pot veure la informació del poble de Palafrugell.

Copsa el nivell de contaminació allà on fas el cens

A partir d'enguany, a més de fer el cens dels nius d'orenetes, també recomanem estimar cinc senzills indicadors de contaminació atmosfèrica que ajuden a entendre millor aquesta problemàtica i a copsar l’estat de l'entorn on viuen les orenetes (i nosaltres mateixos!). Els indicadors són molt fàcils de mesurar però no cal fer-ho al mateix moment en què es realitza el cens, es pot fer qualsevol dia entre l'1 de maig i el 15 de setembre. Hem preparat una Fitxa de camp específica per a recollir aquestes dades, on també s’hi detallen les instruccions sobre com mesurar cadascun dels indicadors.

Testa’t

Sovint resulta difícil establir un relació directa entre els nostres hàbits quotidians i els efectes d’aquests hàbits en el medi que ens envolta. És per això que hem ideat un test interactiu a mode de qüestionari que permet percebre les conseqüències dels nostres hàbits quotidians en relació a la contaminació de l’aire i l’estat d’espècies com l’oreneta cuablanca. Anima’t, fes el test ara i descobreix fins a quin punt els teus hàbits són respectuosos amb l’oreneta i el teu medi natural més proper!

Respon una breu enquesta

Hem dissenyat una enquesta online per tal de copsar possibles canvis en els hàbits i actituds personals que afecten la qualitat de l’aire urbà. No trigaràs més de 5 minuts en respondre-la.




Divendres 4 Octubre 2013
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Ocells, Photo Logistics posa a disposició places en els seus hides a preus molt reduïts. Hi ha hides per a fotografiar aus carronyaires i per a passeriformes forestals. Per a mes informació vegeu aquest enllaç.

Photo Logístics col·labora amb l'ICO cedint fotografies de gran qualitat sobre ocells i natura en general

Divendres 4 Octubre 2013
Laurent Godel un arquitecte suís que resideix a Barcelona ens ha fet saber del seu blog de fotos fetes precisament també a la ciutat de Barcelona amb una tècnica molt original que permet veure la trajectòria dels ocells en vol. Els ocells de les fotos són principalment ballesters i falciots, encara que també ha fet fotos d'orenetes, gavines i coloms que deixen la seva silueta a l'skyline de Barcelona al costat d'edificis emblemàtics de la ciutat.

Podeu veure aquestes fotos al seu blog.

Precisament amb una d'aquestes fotos amb un vol de ballesters ha guanyat el concurs de fotografia I-shot-it.

No us ho perdeu !

Divendres 20 Setembre 2013

Dijous 12 Setembre 2013
Des del 5 al 8 de setembre s'ha realitzat el congrés general d'EURING (l'Associació per a l'Anellament d'Ocells a Europa) a Helsinki, Finlàndia. La trobada va aplegar representants de la majoria de països d'Europa que van exposar diversos temes, tant de típus tècnic com general sobre l'anellament. El Banc de Dades d'Euring ha assolit els 10 milions de dades (anellaments i recuperacions) i aquesta informació es pot consultar per part dels investigadors i anelladors, tant professionals com amateurs, amb una tarifa que varia segons el tipus d e consulta. Malauradament en els darrers anys el nombre de consultes ha estat força baixa i Euring encoratja els anelladors a que l'utilitzin. Les normes de consulta es poden trobar en aquest enllaç: http://www.euring.org/data_and_codes/obtaining_data/application_procedure.htm

Aquesta trobada va servir també per celebrar el 50è aniversari d'Euring i amb motiu d'aquesta commemoració es van fer quatre xerrades impartides per anelladors i investigadors prou distingits i reconeguts com Arie van Noordwijk, Stephen Baillie, Fernando Spina i Lukas Jenni. Aquesta trobada també va servir per explicar diversos estudis sobre l'anellament a Finlàndia i, en especial, va ser força emotiva la xerrada de l'antic cap de l'oficina d'anellament, Pertti Saurola, en l'actualitat ja jubilat però que encara s'enfila als arbres de gran alçada per anellar els polls d'àligues pescadores. Al mateix temps l'oficina d'anellament finlandesa va aprofitar el congrés per presentar el primer volum del seu atles de migració que, a partir d'ara, podeu consultar a la biblioteca de l'ICO.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats