Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 20 Febrer 2014
Com ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà l’illa de l’Aire , una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des de l’1 d’abril fins al 15 de maig.

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.

Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte, la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i ajudants voluntaris en general és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte. Com l’any passat, la manca de finançament fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. Les condicions habituals que oferíem en el passat no les podem repetir i haurem de demanar també una col·laboració econòmica per cobrir les despeses de cadascú. En concret TOTS els participants (anelladors locals i col·laboradors) hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot.

Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de 3000 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana, etc.), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).

També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot. Durant la campanya aprofitam per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç un video fet durant l’estada d’un col·laborador l’any passat.

http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be

El calendari per apuntar-se ja està obert, podeu demanar més informació o confirmar estades al telèfon 617.750.741 (Raül) o al correu electrònic raulescandell@gmail.com

Dijous 20 Febrer 2014
Des de la Secció de Medi Ambient de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ens comenten  que han pensat dedicar el proper calendari del Delta del Llobregat que correspon a l'any 2015 a les espècies exòtiques del Delta.

Demanen ajuda per aconseguir imatges (pròpies o alienes) difonent aquesta crida o bé perquè pugueu treballar el tema durant l'any 2014.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç: http://calendaridelta.blogspot.com

Divendres 31 Gener 2014
L'ICO presenta el seu nou projecte Ocells dels Jardins

Ja està operativa des de fa algunes setmanes la web d'aquest nou projecte de ciència ciutadana: www.ocellsdelsjardins.cat

Seguint el model d'altres projectes de seguiment d'ocells a jardins en curs a gran part d'Europa, portem a terme la mateixa iniciativa a Catalunya. La finalitat d'ocellsdelsjardins.cat és fer un seguiment dels ocells que ens són més propers, tots aquells que podem trobar al nostre jardí, en un parc públic, al balcó o a la terrassa.  A partir de la informació obtinguda es treballarà en l'elaboració de tendències poblacionals, preferències de tipologies de jardí, preferències de menjadores i un seguit de variables que són aplicables a gestió i conservació.

En els projectes en curs en altres països s'han observat interessants coincidències i curioses diferències entre la informació aportada pels programes de seguiment en zones naturals (tipus SOCC o Sylvia) i la del seguiment d'ocells en jardins, a vegades amb sorprenents diferències qualitatives en favor dels jardins com a hàbitats preferits per algunes espècies. Amb www.ocellsdelsjardins.cat tenim ara l'oportunitat de disposar d'aquesta interessant informació també a Catalunya.

T'hi esperem!

Dimecres 22 Gener 2014
Davant les diverses consultes rebudes a l'ICO sobre uns cursos d'anellament que fa l'Institut de Biodiversitat Tropical (http://www.biotropical.org/cursos/ringing-wbb/) per a l'obtenció del que anomenen "carnet oficial d'anellador internacional", us comuniquem que:

1) No existeix cap carnet d'anellador que permeti anellar arreu del món, ni tampoc cap carnet internacional del que tingui constància EURING.

2) Malgrat el que pugui aparentar el nom d'aquest carnet a primer cop d'ull, només es tracta d'una acreditació que dóna una entitat anomenada "International Network of Wildlife Rescue Centers and Conservation Programs (IWR)" i que, segons ella mateixa, només permet anellar en àrees i projectes molt concrets de la regió tropical i sota la tutela governamental i d'experts nacionals.

3) Si voleu anellar o formar-vos com a anelladors fora del país, i en especial fora d'Europa, cal que us poseu en contacte amb les institucions de referència en matèria d'anellament en els països de destí. Podeu trobar els contactes dels principals centres d'anellament d'arreu del món al web d'EURING: http://www.euring.org/national_schemes/non_euring_schemes.htm. I en el cas de dubte, sempre podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per recabar més informació.

Dimecres 22 Gener 2014
Es necessiten anelladors experts voluntaris per cobrir la campanya d'anellament de primavera dels Aiguamolls de l'Empordà que estarà activa durant el període entre el 2 de març i el 30 de maig.

Els anelladors experts tindran allotjament gratuït i rebran una petita quantitat per afrontar les despeses de manutenció diàries.

També s'accepten anelladors auxiliars o en formació, els quals s'hauran d'inscriure amb antelació.

Per a més informació i per apuntar-vos, cal que us poseu en contacte amb Raül Aymí a l'adreça: ico@ornitologia.org o al telèfon 93 458 78 93.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats