Divendres 14 Març 2014

És un projecte obert a la participació ciutadana, en el que es preveuen prospectar els 13 quadrats de 5 km2 d’Andorra per estimar quins ocells crien al país i en quin volum s’hi troben.
Per aquest motiu, el proper dijous dia 20 de març, a les 20.00h del vespre, tindrà lloc a la sala de reunions de la Llacuna (Andorra la Vella), una trobada per presentar el projecte a la gent que pugui estar interessada en participar-hi. L'entrada és lliure i no cal reservar.
Per a més informació, contacta amb el CENMA a cenma@iea.ad o trucant al (+376) 742630.
Divendres 14 Març 2014

Del 12 al 28 de març de 2014 a Barcelona.
Fotògrafs convidats:
Bea Grasso, Daniela Espinosa, Claudio Mendez, Alejandro Zeballos, Hugo Poggio, Armando Kazimierski, José Garcia Allievi i Jorge Greco.
Conferència: 24 de març a las 19 h.
Seu de la Institució Catalana d´Història Natural
Carrer del Carme 47 · 08001 · Barcelona
933 248 582 · ESPAÑA
Horari: de dilluns a divendres de 9 a 21 h.
Dijous 20 Febrer 2014

El comptatge hivernal d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre s’integra dins del International Waterbird Census (IWC), el qual té com a objectiu quantificar anualment el nombre d’ocells aquàtics (anàtides, limícoles, ardeids, fotges, etc.) que hivernen en més 80 països d’Europa, Àsia i nord d’Àfrica. Les dades obtingudes permeten conèixer a escala global l’estat de conservació d’aquestes espècies i, a escala local, avaluar la capacitat d’acollida de les zones humides del delta de l’Ebre. Al delta de l’Ebre, aquest cens s’ha portat a terme entre el 7 i el 30 de gener, gràcies a la participació de 41 persones, entre tècnics del parc natural, agents del Cos d’Agents Rurals i voluntaris. La realització aquest cens al delta de l’Ebre, la principal zona humida de Catalunya, comporta una gran complexitat, tant pel que fa a la diversitat d’espècies i d’hàbitats (arrossars, llacunes, riu, salines, badies, aiguamolls) com per la gran quantitat d’ocells.
Globalment s’han comptabilitzat 315.343 ocells aquàtics, màxim valor que s’ha enregistrat des de l’inici d’aquest tipus de cens (1972) i que se situa un 29,1% per sobre de la mitjana dels efectius hivernals d’aquests darrers 10 anys. El grup més destacat ha estat el de les anàtides (51% dels efectius), sobresortint l’ànec collverd Anas platyrhynchos, el xarxet A. crecca i l’ànec cullerot A. clypeata, amb 85.576, 28.865 i 24.260 ocells, respectivament. En els casos de l’ànec collverd i de l’ànec griset A. strepera, amb 6.428 exemplars, s’han assolit els valors màxims de tota la sèrie històrica. Per la seva raresa a Catalunya, destaquen 1 exemplar d’ànec glacial Clangula hyemalis, 1 de morell buixot Aythya marila, 5 de morell xocolater Aythya nyroca i 9 de xarxet marbrenc Marmaronetta angustirostris.
Els limícoles constitueixen el segon grup d’ocells aquàtics millor representat, amb 80.830 exemplars (26% del total). Enguany s’ha assolit, per cinquè any consecutiu, el màxim absolut de tot el registre històric. Per llur abundància, destaquen el territ variant Calidris alpina i la fredeluga Vanellus vanellus, amb 44.991 i 14.687 exemplars, respectivament. No obstant això, el territ menut Calidris minuta, una espècie que en els darrers anys superava els 9.000 exemplars, enguany s’ha situat per sota dels 5.600. D’entre les espècies més accidentals, sobresurten 1 exemplar de daurada petita del Pacífic Pluvialis fulva – un rar divagant americà –, 1 exemplar de siseta Tringa stagnatilis i 11 exemplars de territ de Temminck Calidris temminckii.
Els ardeids han presentat resultats molt contrastats en funció de l’espècie considerada, ja mentre que algunes, com ara l’agró blanc Casmerodius albus i el martinet de nit Nycticorax nycticorax, han assolit màxims històrics, altres, particularment el martinet blanc Egretta garzetta i l’esplugabous Bubulcus ibis, han mostrat significatives davallades d’un 30-40% en relació als 10 darrers anys.
Altres espècies, pertanyents a grups diversos i ben representades en aquest cens, han estat els 17.971 flamencs Phoenicopterus roseus (màxim registre històric), els 3.899 capons reials Plegadis falcinellus i els 100 becplaners Platalea leucorodia.
Antoni Curcó Masip
Àrea de Protecció i Recerca
Dijous 20 Febrer 2014

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.
Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte, la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i ajudants voluntaris en general és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte. Com l’any passat, la manca de finançament fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. Les condicions habituals que oferíem en el passat no les podem repetir i haurem de demanar també una col·laboració econòmica per cobrir les despeses de cadascú. En concret TOTS els participants (anelladors locals i col·laboradors) hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot.
Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de 3000 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana, etc.), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).
També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot. Durant la campanya aprofitam per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç un video fet durant l’estada d’un col·laborador l’any passat.
http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be
El calendari per apuntar-se ja està obert, podeu demanar més informació o confirmar estades al telèfon 617.750.741 (Raül) o al correu electrònic raulescandell@gmail.com
Dijous 20 Febrer 2014

Demanen ajuda per aconseguir imatges (pròpies o alienes) difonent aquesta crida o bé perquè pugueu treballar el tema durant l'any 2014.
Trobareu tota la informació en aquest enllaç: http://calendaridelta.blogspot.com
