Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 24 Març 2014
Un dels projectes de Laboratori de Cordats del Museu de Ciències Naturals (MCNB) conjuntament amb l’ICO se centra en estudiar la davallada del pardal comú Passer domesticus en zones urbanes i rurals de Catalunya. Aquesta espècie, malgrat ser molt abundant, està patint una davalla molt important a Europa en els darrers anys. De fet, a Catalunya,  les darreres dades suggereixen la inclusió d’aquest espècie en la categoria d’amenaça NT (Proper a l’amenaça).

L’objectiu principal d’aquesta línia de recerca és analitzar diferents aspectes de l’ecologia del pardal a Barcelona (supervivència, abundància, comportament i evolució històrica mitjançant l’ús de col·leccions) per donar solucions de gestió, alhora que sensibilitzar a l'opinió pública de la problemàtica de la pèrdua de biodiversitat.

Actualment s’està portant a terme un estudi de dos anys sobre processos de pèrdua de variabilitat genètica i però això es demana la col·laboració dels anelladors i col·laboradors de l’ICO per recol·lectar dues plomes rectrius (R2 i R11) AMB EL CÀLAMUS per a fer estudi d’ADN.

1) Es demanen plomes principalment de zones urbanes i periurbanes (però també de zones agrícoles)  de tot Catalunya.

2) Per una part del projecte necessitem plomes (o material genètic) de localitats concretes:  Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès),  Folquer (Noguera),  Cervera (Segarra),  Blanes (la Selva) i Castellbisbal (Vallès Occidental).

Les plomes s'han de guardar en bossetes de plàstic o triangles de paper amb la data, sexe, edat (si és possible) i la localització  del Google Earth (x, y). Les mostres es poden conservar congelades.

Les plomes es poden enviar a l’ICO (Carrer Girona , 168. Entresòl 5ª, 08037) o al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Javier Quesada). En cas d’impossibilitat d’enviar-les contacteu amb:

Javier Quesada
Laboratori de Cordats
Nat-Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Parc de la Ciutadella s/n
08003 Barcelona
Tel. 93 256 22 24
jquesadal@bcn.cat

Dilluns 24 Març 2014
La Llibreria Horitzons te el plaer de convidar-vos a la conferència “El Canvi Climàtic” a càrrec del Dr. Josep Enric LLebot, Secretari de Mediambient de la Generalitat de Catalunya a la nostra llibreria el dimarts 25 de març a les 8 del vespre.

El canvi climàtic. El futur que volem?

Conferència a càrrec de Josep Enric Llebot, Dr. en Física i Catedràtic de física de la matèria condensada de la UAB i actualment Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Dimarts 25 de marc a les 8 del vespre.
Lloc: Llibreria Horitzons. c/ València, 149. 08011-Barcelona

Important: Cal confirmació d'assistència a info@llibreriahoritzons.com , aforament limitat.

El canvi climàtic és un fet indiscutible, però sabem què hem de fer per pal·liar-lo? Ho sabem tot sobre el que esdevindrà a casa nostra? En què treballen els científics, els tècnics i les administracions per tal de dibuixar un futur ambiental millor?

Josep Enric Llebot, és un dels majors experts sobre el canvi climàtic al nostre país. Bon comunicador i molt didàctic. Ha estat coordinador científic dels estudis 1r i 2n Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. És un dels majors experts sobre el canvi climàtic al nostre país. Ha estat coordinador científic dels estudis 1r i 2n Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. Doctor en Ciències Físiques, i Catedràtic de física de la matèria condensada de la UAB. Ha estat degà de la Facultat de Ciències de la UAB i de la UdG, director del departament de física de la UAB, vicerector de la UAB i becari del programa USIA del govern dels Estats Units i de la OTAN.

Ha impartit nombroses conferències arreu del país i de l'Estat espanyol sobre temes ambientals, especialment de canvi climàtic. Actualment és Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Més informació a:

http://www.llibreriahoritzons.com/que-hacemos/actividades/419-el-canvi-climatic-el-futur-que-volem

Dilluns 24 Març 2014
Aquesta primavera ens proposem un nou repte: actualitzar els mapes de distribució dels ocells nidificants de Catalunya entre 2014 i 2017. En el període de 15 anys que s'acompliran des de l'Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002 les distribucions d'algunes espècies han patit grans canvis. Així, algunes han augmentat molt, com el picot garser petit, o disminuït, com la terrerola vulgar. Altres espècies han criat per primera vegada a Catalunya, com el xarxet marbrenc, o han desaparegut, com l'alosa becuda. Ara, aprofitant l'alta participació en programes de seguiment com el SOCC i en el portal ornitho.cat, volem posar al dia els dos tipus de mapes dels darrers atles, els mapes de presència i els d'abundància relativa.

Aquest any començarem actualitzant els mapes de presència a partir de les observacions que tots compartim a ornitho.cat. L'objectiu és recopilar evidències de reproducció de totes les espècies que nidifiquen a cada quadrat UTM 10x10 km de Catalunya, i per això és important que entre tots anotem el màxim nombre d'evidències de reproducció de totes les espècies i tots els racons del territori.

Per facilitar aquesta tasca, recentment hem renovat els codis atles del portal ornitho.cat per adaptar-los als recomanats per l'European Bird Census Council (EBCC), i hem habilitat un mapa interactiu amb les evidències de cada espècie (Evidències de reproducció, al menú lateral). A més, durant tota la primavera informarem constantment sobre com evoluciona la recopilació de dades al mateix portal ornitho.cat.

Esperem que us animeu a participar en aquest nou projecte que ens permetrà actualitzar la informació disponible per a la ciència, la conservació i la ciutadania, a l'hora que contribuirà als nous Atlas de las aves en período reproductor en España 2014-2017 de SEO/BirdLife i Atles dels ocells nidificants d'Europa 2013-2017 (European Breeding Bird Atlas 2) impulsat per l'EBCC i del qual l'ICO n'és coordinador, conjuntament amb la Societat Ornitològica Txeca.

Podeu descarregar el pdf amb més informació sobre el projecte o consultar el web de l'ICO.

Martí Franch i Marc Anton
socc@ornitologia.org

Divendres 14 Març 2014
Enguany, l’assemblea general ordinària de l’ICO tindrà lloc a Tremp el dissabte dia 14 de juny. Pròximament informarem de l’ordre del dia provisional i del programa d’activitats.

D’acord amb l’article 38 dels Estatuts, a l’Assemblea ordinària de 2014 s’han de renovar tots els càrrecs de la Junta Directiva. Per aquest motiu, obrim un termini d’un mes de durada per a la presentació dels candidats als càrrecs vacants.

Les candidatures s’han de fer arribar al Secretari General per escrit i han d’incloure una breu presentació, la indicació expressa del càrrec al que es vol optar i dels objectius de futur. La presentació no pot estendre’s més enllà de dos fulls DIN-A4.

La Junta Directiva

Divendres 14 Març 2014
Us anunciem dues novetats tècniques molt interessants per a tots els membres de la família ornitho.

El login universal

Des de fa un temps el vostre codi d'usuari i la vostra contrasenya d'ornitho.cat us serveixen per entrar a qualsevol portal de la familia ornitho. Entrant amb aquest usuari podreu anotar observacions i fer consultes a qualsevol d'aquests portals tal com ho feu a orintho.cat. Segur que molts de vosaltres ja aprofiteu aquest avantatge quan entreu observacions del vostre jardi a ocellsdelsjardins.cat, i ara també us serà útil si viatgeu a altres regions de la família ornitho. Podeu utilitzar ornitho quan viatgeu a les següents regions:

- ornitho.fr - aquí trobareu els enllaços als portals de diferents regions franceses
- ornitho.ch - Suïssa
- ornitho.at - Àustria
- ornitho.it - Itàlia
- ornitho.de i ornitho.lu - Alemanya i Luxemburg

Una aplicació per a ornitho.cat, pròximament!

Els darrers mesos nombrosos usuaris de la família ornitho han estat provant la nova aplicació d'ornitho per smartphones i ja s'hi han introduit amb èxit desenes de milers d'observacions. Ara mateix s'estan corregint alguns problemes menors, però l'aplicació estarà disponible oficialment en poques setmanes. Com a possibles usuaris us hem d'informar que ara per ara l'aplicació ornitho estarà disponible només en versió per smartphones android (versions 2.3 i superiors). Per tant, aquells ornitòlegs que es plantegin adquirir un smartphone per a utilitzar aquesta aplicació pròximament, hauria d'escollir un model que utilitzi android.

Esperem anunciar-vos l'arribada definitiva de l'aplicació ben aviat!

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats