Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 3 Juliol 2014
Benvolguts i Benvolgudes,

Ismail Serageldin, director de la Bibliotheca Alexandrina -la nova biblioteca d’Alexandria-, reflexionarà sobre el repte social i científic dels museus  i institucions de patrimoni i coneixement, així com el seu paper en l’escena cultural i social en un futur dominat per les noves tecnologies.

Coneix el món, coneix- te tu mateix”  és el títol d’aquesta  conferència que tindrà lloc el proper dijous 3 de juliol a les 19h al Born Centre Cultural i que clourà el cicle “La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona”, coorganitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Zoo de Barcelona.

A continuació de la conferència, Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra, exposarà a manera de síntesi les conclusions de tot el cicle «La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona»  que clourà  Jaume Ciurana, Tinent d'Alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació.

Aquest cicle, desenvolupat a Barcelona al llarg del mes de juny, ha comptat amb la presència de rellevants personalitats  del món de la cultura i la ciència com Gilles Boeuf, president del Museu d’Història Natural de París; Morten Meldgaard, director del Museu d’Història Natural de Dinamarca; Gerald Dick, director executiu de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris i Ismail Serageldin, director de la nova Biblioteca d’Alexandria.

Ismail Serageldin és el director de la Bibliotheca Alexandrina, la nova Biblioteca d’Alexandria, fundada el 2002. Va estudiar enginyeria al Caire i va obtenir el doctorat a Harvard. El 1972 va començar a treballar per al Banc Mundial, del qual en va ser vicepresident (1993-2000) i, posteriorment, va formar part d’altres organismes especialment dedicats al problema de l’aigua, l’agricultura i la pobresa. Ha estat professor de Desenvolupament i Sostenibilitat a la Universitat Wageningen dels Països Baixos i al Collège de France. Serageldin ha escrit sobre la sostenibilitat, la biotecnologia i la contribució de la ciència a la societat. Ha estat també membre del Senat d’Egipte i ha rebut diverses distincions, com la de l’Ordre del Sol Naixent del Japó i la Legió d’Honor de França, país del qual és Comandant de les Arts i de les Lletres. És membre de diverses institucions científiques, entre les quals l’Institut d’Egipte (Acadèmia egípcia de la ciència), les acadèmies de ciències de països com els Estats Units i l’Índia, o el Scientific Advisory Committee del World Social Science Report 2013 de la UNESCO. Ha fet conferències arreu del món i ha rebut més d’una trentena de doctorats honoris causa.

Per a més informació: http://www.blogmuseuciencies.org/2014/06/el-repte-social-i-cientific-dels-museus-i-institucions-de-patrimoni-i-coneixement/

Estarem encantats que assistiu a la conferència i que en feu la màxima difusió entre els contactes que considereu oportuns.

Us hi esperem!

Salutacions cordials,

Xavier Ulled
Dpt. Imatge i ComunicacióMuseu Blau
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Tlf.+34 932565973
Fax.+34 933104999
www.museuciencies.cat

Dimecres 25 Juny 2014
Ja està disponible el nº 49 de l'Abellerol que es pot consultar en aquest enllaç:
 
http://www.ornitologia.org/mm/file/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol/abellerol49.pdf
 
De banda de les seccions fixes, hi trobareu un treball força interessant sobre els moviments i comportament de l'aligot al Maresme de Joan Grajera i Francesc Carbonell. Esperem que us agradi.
 

Dimecres 25 Juny 2014
ICO, Oryx i la Fundació Catalunya-La Pedrera organitzen DELTA BIRDING FESTIVAL
Reserveu les dates per l'esdeveniment ornitològic més important de l'any: els dies 26, 27 i 28 de setembre de 2014 tindrà lloc el DELTA BIRDING FESTIVAL, el primer festival internacional d'ornitologia de Catalunya (www.deltabirdingfestival.com).
El festival, que s'ubicarà a les instal·lacions de MónNatura al Delta de l'Ebre (http://www.monnaturadelta.com), concentrarà l'oferta comercial de productes i serveis al voltant de l'ornitologia (òptica, llibres, caixes-niu, menjadores, material pel naturalista, viatges ornitològics i fotografia entre altres), amb stands de marques conegudes i reconegudes en els seus sectors respectius.
A més, es faran activitats al camp, entre elles una sortida en vaixell per observar aus marines i sortides guiades a l'Alfacada, llacuna que actualment es troba tancada al públic. Serà una oportunitat única per accedir a llocs i espècies d'ocells que normalment no estan a l'abast. Si no has sortit gaire al mar, la sortida en vaixell et permetrà augmentar la teva llista d'espècies o veure'n algunes que fins ara només has vist de lluny en telescopi!
Un plat fort del Festival seran les xerrades d'experts internacionals de renom. El més destacable és Killian Mullarney, dibuixant de la Guia d'Ocells d'editorial Omega (Collins Bird Guide, en el seu nom original), que oferirà una xerrada amb el suggerent títol de "The Art of Bird Identification - A forty-year perspective on birding an field guides". L'extracte de la seva xerrada és el següent:
"En aquesta conferència Mullarney presenta la seva perspectiva personal sobre com ha canviat tan radicalment la nostra aproximació a la identificació d'ocells al llarg dels últims quaranta anys i, de passada, ens explicarà la història dels reptes i problemes amb què ell i els seus coautors es van trobar durant els 15 anys que van trigar a produir la Guia d'Ocells. També explicarà el procés per produir les làmines de dibuixos originals i discutirà els avantatges (i alguns desavantatges) de les guies il·lustrades respecte les guies amb fotografies."
Un expert molt reconegut en aus marines, Bob Flood, parlarà de la identificació dels petrells de color blanc i negre amb el descriptiu títol de "ID of Black-and-White Storm Petrels", el fotògraf Roland Seitre farà una xerrada sobre fotografia, Magnus Robb sobre bioacústica i tècniques de gravació de sons d'ocells. I, no per més propers, menys importants, tindrem també experts de la talla d'Antoni Margalida, Juan José Negro i Santi Mañosa.
Andoni Canela presentarà el seu llibre "Durmiendo con lobos" i Josep del Hoyo presentarà l'última gran obra de Lynx Edicions, "HBW and BirdLife Illustrated Checklist of the Birds of the World".
Hi haurà altres activitats d'interès pels ornitòlegs, incloent-hi un concurs patrocinat per Swarovski, amb un telescopi de gama alta com a premi. El concurs consistirà a fer llistes completes a Ornitho.cat i participar en un sorteig en el que tindrà més opcions qui hagi fet més llistes durant el mes de setembre, per premiar l'esforç de treball i constància en la feina de camp. Les bases seran publicades a la web en els dies propers, així com altres concursos i patrocinis previstos.
Després de llegir això, esteu d'acord amb nosaltres que cal reservar les dates per assistir al DELTA BIRDING FESTIVAL?

Dimecres 25 Juny 2014
El passat cap de setmana es va celebrar l’assemblea general ordinària de l’ICO a Tremp en la qual es van renovar els càrrecs de la Junta Directiva. Amb l'assitència de 31 socis i 11 de delegats es va escollir la nova Junta Directiva que va quedar de la manera següent:
 
President: Santi Mañosa
Vicepresident: Jordi Baucells
Secretari Gral.: Marc Illa
Tresorer: Vittorio Pedrocchi
Vocals: Joan Aymerich, Enric Badosa, Jordi Garcia, Jacob Gonzalez, Javier Quesada i Xavier Tomàs.
Durant dissabte i diumenge es van fer xerrades i sortides diverses que van comptar amb una bona assitència de socis, familiars i acompanyants. Volem agrair el suport rebut en tot moment per l'Ajuntament de Tremp.

Dimecres 25 Juny 2014
Els nuclis de cria del Llobregat han tingut un mal any en la reproducció, mentre que a Tarragona es manté un petit nombre de parelles (45). Podeu veure els resultats del seguiment de l'espècie en aquests dos llocs a través dels blogs de Ricard Gutiérrez.
 
http://birdspain.blogspot.com/2014/06/heaven-and-hell-breeding-failure-of.html
 
http://birdspain.blogspot.com/2014/06/la-gaviota-de-audouin-vuelve-nidificar.html

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats