Dimecres 24 Setembre 2014

La presentació tindrà lloc el divendres a les 18:30 a la carpa de conferències 1 i, novament, el diumenge a les 10:30 en el marc de la xerrada sobre ciència ciutadana realitzada per l’ICO.
L’app d’ornitho funciona en dispositius Android i permet enregistrar i trametre, de manera molt fàcil i ràpida, observacions d’ocells i de molts altres grups taxonòmics: mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones diürnes.
El sistema permet entrar dades arreu d’Europa, sincronitzant-les de manera automàtica amb els diferents portals web ornitho existents. D’aquesta maneta, els usuaris d’ornitho no ha d’anar canviant d’aplicatiu quan van a observar ocells fora de l’àmbit geogràfic del seu portal web. A més, les observacions es poden entrar tant si s’està en línea com no, i utilitzar qualsevol de les llengües disponibles (català, castellà, anglès, francès, etc).
L’app també permet veure les darreres dades introduïdes des del mateix dispositiu mòbil o qualsevol dels portals ornitho existents i saber, en temps real, què s’està veient al nostra voltant en cada moment.
Dimecres 24 Setembre 2014
Encara hi ha temps per participar!
Dimecres 24 Setembre 2014

Els interessats podeu posar-vos en contacte amb en Raül Escandell a l'adreça: raulescandell@gmail.com
Dimecres 24 Setembre 2014

En aquest cas els ornitòlegs, anelladors, investigadors del col·lectiu són una fracció important que ens interessaria testar. En aquest sentit per fer l’estudi necessitem fer una enquesta, una extracció de sang i unes proves de funció respiratòria, que es farien a l'Hospital de la Vall Hebron amb una durada aproximada d'una hora.
Els resultats, a més de donar-nos el grau de sensibilització i/o afectació a la funció respiratòria, ens donaran unes pautes per reduir l’exposició en aquells casos en que hi ha més risc d’exposició.
Amb aquest objectiu, demanem la col·laboració de totes aquelles persones que estiguin interessades en participar.
Persona de contacte:
Tomás Montalvo
Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes
Agència de Salut Pública de Barcelona
e-mail : tmontal@aspb.es / Telf.:93 202 77 23
Dimecres 24 Setembre 2014

El canvi més interessant respecte a 2013 però, fa referència a les llistes completes. Aquest setembre s’han entrat més del doble de llistes (un 115% més!) i les persones que han fet llistes s’ha incrementat també molt notablement (un 59% més respecte al 2013). De fet, el 80% de les dades entrades durant aquest mes de setembre formaven part de llistes completes, tot un rècord!
Recordeu que per participar a la Cursa Ornitho SWAROVSKI OPTIK, l'únic que cal fer és entrar llistes completes d'almenys 30 minuts de durada a ornitho.cat entre l'1 i el 27 de setembre, i inscriure's presencialment al Delta Birding Festival entre el 26 i el 28 de setembre. El premi pel guanyador serà un fabulós trípode i telescopi SWAROVSI d’altíssima gamma valorat en, ni més ni menys, que 4.500€.
Per que fer llistes completes?
Cada cop que algú entra observacions a ornitho.cat incrementa el valor de les seves pròpies dades i les del conjunt del projecte; quan les observacions que s’entren formen part d’una llista completa, el valor afegit d’aquestes dades és, a més, molt major. Veiem per que.
Quan entrem una dada casual o aïllada a ornitho.cat, només informem que hem vist una o diverses espècies en un determinat lloc i data. En canvi, quan entrem una llista completa indiquem TOTES les espècies que hem detectat en un determinat lloc, data i període de temps (per exemple, al patí de casa, un diumenge de 8 a 9 del matí). La diferència pot semblar subtil, però és molt important: 1) les llistes completes ens indiquen TAMBÉ quines espècies NO s’han detectat, les dades casuals no; i 2) les llistes completes ens aportem informació sobre l’esforç dedicat a fer les observacions (el temps d’observació), les dades casuals no.
Les teves dades casuals sempre seran molt benvingudes, però si vols donar encara més valor a les teves observacions, t’animem a que facis llistes completes tan sovint com puguis. Suposa una mica més d’esforç, però aportaràs moltíssima més informació i facilitaràs el futur anàlisi de les dades en benefici dels propis ocells.
